u nás je uhelníčků snad víc, než modřinek. Ale většinou se nehoní - popadnou semínko a odletí ho vyklovat na borovici. Spolu s koňadrami třetí běžná sýkorka. A pravidelně nalítává i párek parukářek. Jinak vrabčáci (polní i domácí často pospolu), červenka, kosáci, hrdličky, brhlíci, dva holubi (létají stále jen dva už od jara - přikrmuji i za velkých dešťů v létě… a chodí stále - tudíž nehnízdili), občas dlask, strakapoud, střízlík (ale toho jsem nikdy neviděla na krmítku - max paběrkuje pod ním), králíček… a hledat opadané ořechy si na sousedovic zahradu chodí straky, sojky i vrány šedivky.
Co nemáme, jsou hejna zrnožravců - zvonků, pěnkav, jíkavců, stehlíků, hýlů… zatím nic. Mlynaříci tak jednou za měsíc proletí zahradu - jsou nepřeslechnutelní…
Mně přišli dnes dva šoupálci, ale ne na krmítko, pečlivě vyšetřili starou hrušeň. Brhlíci chodí na krmítko každý rok, šoupálky jsem viděla prvně ( u nás ).
Ráno koňadra, červenka a střízlíček. Červenka se snažila vysbírat, co vyfrkala koňadra během pár dní na zem. Asi tu pšenici. Teda nevím, jestli ji červenka žere.
Kosaci, to je klasika, ty ani už neregistruju. Ale když jste to napsala uvědomuju si, že jich teď vidím nějak málo, tipla bych, že tu poskakuje jeden, dva. V létě imrvere snad 10.
Dneska nezávisle na tom, že bych něco pípla😉 mamka do telefonu nadává: nevím, proč do těch směsí pro ptáčky dávají to obilí, když to nikdo nežere😕Vyzobou, co jim chutná a všechno obilí tam zůstává.
tak díky sněhové pokrývce se nám skokem zvýšila spotřeba všeho (směska zrní, slunečnice, lojové koule, půlená jablíčka, vlašáky sekané…). Jen paní krahujcová si nevybrala z jídelního lístku, ale samoobsloužila se nepozorným kosákem…
U nás na jednom krmítku převažují momentálně vrabci, koňadry a modřiny, přidali se k nim i tři dlaskové, už jsou bohužel jen dva. Toho jednoho před zraky mého muže slovil pravděpodobně samec krahujce - odhaduju podle popisu a velikosti. Na další krmítko najednou přestali skorem fšici chodit???? na tom třetím se objevují úhelníčci a babči, krom standardu vrabců, końader a modřin. A v dřevníku nám bydlí červenka.
K nám dlouhodobě létá asi 7 koňader, 5 modřinek, 2 babky, 28 vrabců polních, 3 kosi, 2 pěnkavy, hýl, strakapoud, 2 brhlíci, občas se zastaví sojka a krahujec.
O víkendu jsem zaznamenala 1 zvonka a asi 5 mlynaříků.
= už mám nasčítáno na sčítání.
Někteří ptáci se zdržují téměř celodenně, někteří jen na chvilku - chce to neustále monitorovat.
Ještě očekávám dlasky, zvonky, strnady, čížky a jíkavce. Tito létají až tak únor/březen. A červenku až na jaře.
Krmítka mám dvě a hodně krmení sypu na zem - ptáci rádi sbírají ze země. Krmím slunečnicí, směsí a oves.vločkami, přimíchávám trochu pšeničného šrotu, občas vlaš.ořechy, lojové koule, kousek sádla. Vzhledem ke složení ptactva zmizí vše do mrtě, nic nezbývá. Třeba kos a modřinka si rádi dávají vločky. Pro kosa dávám i jablko, to žere i modřinka a vrabčáci ! Těm říkám “myši” protože u krmítka zevlují od rána do večera a žerou a žerou. Navíc neustále dělají poplachy, takže spousta ptáků nevydrží psychicky, odletí a vrabci mají pré. Krmítko mám na hlohu, tam jsou ptáci v bezpečí, krahujec nepronikne.
Strnadi už u nás nejsou roky, a asi 4 roky už ani nelétají čížci. Na druhé straně vesnice, kousek od lesa mají jedni lidé také krmítko, zvenku, kolem plotu mají takový zarostlý polní remízek. Je plný ptáků, tak doufám, že se to stáhlo k nim. Někdy se tam vypravím s dalekohledem, jestli se mi poštěstí; to ptactvo je tam dost plaché. Jen někdo prochází, hned frnknou. Teta, která je kousek od nás, mívala na krmítku kosy, v. domácí, někdy i hejnko dlasků, zvonky. Modřinky a koňadry po málu. Zvonci zmizeli tou dobou jako u nás. Loni ale přestali létat i vrabci, a veškerá směs zůstavala v krmítku. Pak jsem zaregistroval hejno v. domácích pravidelně se vyskytující na druhém konci “její” ulice. Co je přimělo k přesunu?… Směs tedy letos, když zase nic nepřilétlo, nedosypává, dává jen slunečnici pro sýkorky. U nás na dvoře na (stejné) směsi polňáci (vždy mezi nimi byli i 2 nebo 3 v. domácí, ty jsem letos nezaregistroval), hrdličky, na jablkách kosáci. Koule jsem letos nekoupil, dávám hovězí lůj (i u tety). Slunečnici také nedávám. Sousedi ji dávají do krmítka na návsi, koukám na jejich krmítko z okna obýváku, tak ji šetřím, kdyby krmit přestali. Krmítka jsou vzdušnou čarou od sebe tak 25 m., ptáčci si přeletují. U nich na té slunečnici krom “našeho” osazenstva ještě stehlíci. A jednou jsem zahlédl brhlíka. Směs míváme už roky od grainshopu, krásně ji vyzobávají do mrtě. (Není to cílená reklama, jen kdyby někoho zajímalo složení). Krmítko máme v prostřed dvora. V případě nebezpečí mohou buď do zlatice nebo na druhé straně do husté růže. Schválně ale v prostřed dvora, krahujec se potřebuje taky nažrat. +Eliminuje slabé a nemocné.
Ronja s motejlem (neregistrovaný)07.01.2026, 12:51:42xxx.xxx.119.6
S příchodem těch mrazů přiletěli mí oblíbení mlynaříci, teď koukám, že na krmítku máme dlaska. Jinak je to klasická směska - sýkorky, vrabčáci, stehlíci, brhlíci, strakapoudi, pěnkavy. Střízlíci klasicky hlavně v dřevníku a kolem jezírka, strnadů zatím jen pár, vloni jich ale byla spousta. Myslím, že i zvonka jsem zahlédla. Šoupálci. Jablka, co jsme nechávali na stromech pro kosy, úspěšně spořádaly sýkorky, tak jim pak budu asi muset dokupovat. Největší nápor očekávám v únoru, brali jsme 160 kg slunečnice a teda ubývá docela děsivě😮. Teď jsme marodní, tak pak musím sehnat ještě lůj.
Jo, a někdo psal o datlovi na zahradě, taky jsme tu černého měli, ale byl to mžik, tu se už neukáže. A v létě nám tu chvíli poseděl ledňáček.
Odpověď na příspěvek uživatele Ronja s motejlem z 07.01.2026, 12:51:42
Mlynaříčky závidím, to jsou tak kouzelní ptáčkové. Ale na krmítko nejdou, zůstávají v lese pod kostelíčkem, chodí tam na lojovky. O datlovi na zahradě jsem psala já - ale možná i někdo jiný. Překvapilo mě, že jsem ho tam slyšela. V lesích kolem jo, tam ho i vídám, nejen slýchám - jeden rok zjara jsem ho jakou dobu pozorovala, jak poletuje při okraji a oznamuje, že tam je to jeho. Jak ho má člověk spojenýho jen s tím sbíjením do stromů, tak je pak překvapenej, že vydává i jinčí zvuky 😀 . Když jsem ho kdysi slyšela prvně, myslela jsem si, že je to hlas nějakého dravce. A pak jsem koukala jak puk. na zahradě se vyskytnul několikrát - teď už teda ne, ale bylo to s příchodem zimy.
Datla jsem naživo nikdy neviděla, ani v lese😲A že jsem se tam se psy nachodila. U nás moře strakapoudů i žlun, ale datel bych si myslela, že tu snad ani nežije🤔Mlynaříčci jsou, poskákají v keřích a po vrbách, ale na krmítku jsem je nikdy neviděla. Šoupálek se tu poprvé objevil asi před 14dny, do té doby jsem ho nikdy neviděla, tohle byla velká náhoda, operoval na kaštanu proti oknu kuchyně. Ledňáček lítá jen v létě, teď je jezero zamrzlé, snad je na potoce, který je zamrzlý jen částečně. Ale už delší dobu jsem ho neviděla, možná se přesunul na Moravu. Dneska jsem ,,žežulkám"😉přivezla pytel slunečnice a směs pro papouchy, kde jsem viděla kde co, tak jsem to smíchala a snad si každý vybere🙂Ještě bych dodala, že u nás je to strašně druhově chudé. Snad tím, že jsme konec vesnice a dál ,,divočina"(louky, keřové partie, les) tak jsou možná tam a v lese.
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 07.01.2026, 16:52:54
Datla jsem viděla jednou na paneláku klovat do fasády a pak jednou v lese a to myslím dokonce v loni. Nicméně častější je ten strakapoud. Jeden k nám lítal na jabloň, ale už se nějaký ten rok neukázal.