Možná se datel bojí těch psů. Kolikrát ani není vidět, ale slyšet je už z dálky. Letos jsme ho viděli na borovicích kousek od zahrady. No, lidé v zahradách nemívají staré vzrostlé stromy, tak nemívají datly.
Tohohle na pařezu přímo u cesty jsme natočili v Průhonickém parku.
u nás datlové nebývali. Jen žluny a strakapoudi. Datla jsem znala z Českého Ráje… V posledních letech jich u nás přibývá. V lese za humny je to už snad běžnější šplhavec, než strakapoud. Ale na zahradě ještě viděn nebyl - tam jsou strakapoudi a výjimečně (spíš v létě dělá díry do trávníku) žluna.
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 07.01.2026, 21:16:33
Za Ještědem vídám - slýchám datla často. Tlučení asi od jiných ptáků nerozeznám, ale hvízdání je typické a houpavý let také. Měla jsem na krmítkách každý rok strakapoudy - letos přiletěl (byl viděn) jednou. I brhlíků létá míň. Divná ptačí zima.
Toto je neštěstí, příroda je od člověka rozhašená, v absolutní nerovnováze predátor vs. kořist. Řeči, že je predátorů podle dostupné potravy jsou nesmyslné. Hejno kormoránů přelétá jednu vodní plochu za druhou a plení vše.
Toto je neštěstí, příroda je od člověka rozhašená, v absolutní nerovnováze predátor vs. kořist. Řeči, že je predátorů podle dostupné potravy jsou nesmyslné. Hejno kormoránů přelétá jednu vodní plochu za druhou a plení vše.
Tak já nevím…..paměť mám chatrnou…..nebyli kormoráni chránění, když se objevili na jižní Moravě, pak v jižních Čechách? Marně si rybáři stěžovali. Pak bylo povoleno ničit hnízda. A malér je na světě.
Tak já nevím…..paměť mám chatrnou…..nebyli kormoráni chránění, když se objevili na jižní Moravě, pak v jižních Čechách? Marně si rybáři stěžovali. Pak bylo povoleno ničit hnízda. A malér je na světě.
máte pravdu, podobně jako vydra, bobr a další. Až nastane průser, tak se to řeší.
Radost mi udělal přezimující 1,0 konipase horského, který ty mrazy přestál evidentně ve zdraví a vesele honil “cosi” v příbřežních travách …ledňáček nikde, zmizeli hoholové, místo nic se objevili morčáci velcí …7,6
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 10.02.2026, 17:34:57
Dvě v. popelavé máme u potoka na zahradě celou zimu. I jsem jim tam dal nějaké větve zasahující do proudu, aby se jim číhalo lépe než ze břehu. + občas proletí ledňáček. Častěji ho jen slýchám. Dnes z rybníka celý den nepřetržité husí kejhání. Jsou tu již nějaký čas, teď jich ale musela přileťet várka.
jen kousek od hranic v Sasku jsou jeřábi celou zimu - a přelétají i na Cvikovsko. Vídáme je relativně často. Sice menší “véčko” ale určitě přes deset kusů jsme viděli asi před měsícem. I luňáci už nejsou úplně tažní - spíš přelétaví, potloukají se kolem i v zimě - jednoho jsme pozorovali v pátek u Turnova, včera sestra taky luňáka pozorovala u Hrádku nad Nisou…