Aktuálně: 2 481 inzerátů • 293 081 diskuzních příspěvků • 21 483 uživatelů

Starý? Starší? Medomet - má cenu ho nabízet?

⋮
Zrzavci
Zrzavci 07.05.2024, 12:20:09 xxx.xxx.226.6

Dobrý den,

jdu se sem zeptat. Koupili jsme s Domečkem i starý včelín na zahradě a jak se teď probíráme věcmi i tam, zjistila jsem, že tam je nejspíš medomet. Zatím jsem to nezkoumala, prostě veliký buben 🙂 . Než to začneme likvidovat, napadlo mě, zeptat se tady, zda to nemám někde nabídnout? Jestli by to vůbec někdo ocenil, jestli je to vůbec třeba “hygienické” a tak podobně.  Hodit to do šrotu je jednoduchý, že jo, ale třebas by to někdo chtěl, potřeboval, ocenil.  Ať už tady někdo z vás a nebo, kdybyste řekli, do šrotu ne, nabídněte to někam, tak to udělám. Třeba je to škoda. Bylo by to prostě za odvoz.

⋮
Pavel (neregistrovaný) 07.05.2024, 13:49:22 xxx.xxx.4.22
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 07.05.2024, 13:31:34

Dobrý den od kut prosím jste či místo domečku.

⋮
Zrzavci
Zrzavci 07.05.2024, 14:18:48 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Pavel z 07.05.2024, 13:49:22

Rakovnicko

⋮
MIlan (neregistrovaný) 25.09.2026, 14:43:28 xxx.xxx.246.94

Krásný den, ještě máte ten medomed ? Děkuji za odpověď.

⋮
Tom50
Tom50 25.09.2026, 18:06:54 xxx.xxx.139.230
»
Odpověď na příspěvek uživatele MIlan z 25.09.2026, 14:43:28

Zda mají medomet netuším, vím ale na tisíc %, že se med v medometu vymetá  z plástů a proto to není medomed.🤔 Tedy stroj, kde se něco vymetá má v názvu na konci prostě t. 

Med se nevymedá. Někde třeba jo a každý má právo na vlastní názor.😉

⋮
Q_
Q_ 25.09.2026, 18:36:11 xxx:xxx.d1c5:e972

Občas také vypěním bez příčiny a horší se to u mě se stářím. Co odborníka na včely vede k  "opravám” českého jazyka?  Na druhou stranu vás chápu, že jste to nenechal plynout.

Na téma jazykových přešlapů jsou zde už založená témata:

https://www.chovzvirat.cz/diskuze/tema/29897-perlicky-z-pravopisu/

https://www.chovzvirat.cz/diskuze/tema/15761-cestina-je-krasny-jazyk/

⋮
goro
goro 26.09.2026, 08:52:52 xxx.xxx.62.15
»
Odpověď na příspěvek uživatele Q_ z 25.09.2026, 18:36:11

nie som tak podkutý v českom jazyku aby som mohol prispievať do oboch ponúkaných vlákien, ale nedokážem ich ani čítať..🤔…

…je to len také plkání o ničom…na rozdiel od komentára Toma, ktorý pasuje sem do včelárskej témy, pretože veľmi veľa včelárov používa nesprávnu včelársku terminológiu… ak si pozorne dotyčný včelár pozorne prečíta Tomov komentár (a neurazí sa), mal pochopiť tvorbu včelárskej terminológie a princíp medometu… 

tiež ma štve keď sa včelári nevyjadrujú presne, niekedy z neznalosti inokedy pretože to je zaužívané… nezvykne nikoho opravovať ale otvára sa mi nožík keď počujem alebo čítam “plodový rámeček” , “zásobný rámik” , “pelovej rámik”a pod… ja viem že včelár hovorí o plástoch, teda plást s plodom, plást so zásobami ale prečo používame slovo rámik keď rámik sú len 4 drevené latôčky?.. no je to kratšie a všetci vedia o čo ide…😉

..tiež mi ten rámik občas uklzne🤫 , 

dlho som napríklad bojoval  s používaním výrazu "matečník", čo je v češtine výraz používaný aj v odbornej literatúre a ešte pred pár rokmi to bol na Slovensku len včelársky žargón a používali sme výraz “materská bunka”, boj som sám so sebou prehral… je to kratšie a každý tomu rozumie🙂

či budeme opravovať í/y, alebo iné nuansy neviem, ale v tých včelárskych výrazoch by sme mali byť dôslednejší, napr. nepoužívať anglikánsku “kráľovnú” keď máme matku a pod…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.