Aktuálně: 2 746 inzerátů261 831 diskuzních příspěvků19 171 uživatelů

Koně na Staroměstském náměstí

assil
assil 23.10.2025, 16:01:57 xxx:xxx.2eba:5201
hmn:

koně (psi atd.) měli potřebu být chování a šlechtěni=geneticky měněni člověkem v prospěch člověka?

to je ta moje základní otázka etiky(samozřejmě jen řečnická)

No ale šlechtěni pro potřeby člověka jsou snad skoro všechna domestikovaná zvírata, ne? Jistě přírodní slepice nesnáší vajícko každý den, kráva nemá furt mlíko s vemenem až na zem, ovce nemá srst, že bez ostříhání se v ní zadusí atd.

kometa
kometa správce
23.10.2025, 16:55:32 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 23.10.2025, 15:00:47

Nastejno s assil.

Ne, koně (psi) tu potřebu neměli. Jenom člověk. A týká se to všech hospodářských a domácích zvířat, která  člověk přetvořil a přetváří k obrazu svému. Bohužel často na úkor jejich zdraví - krávy, které nadojí 40 litrů mléka denně (a mají různé metabolické poruchy) , prase, které se kvůli zmasilosti skoro neunese, pes, který nemůže dýchat…

Jak z toho ven?

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 23.10.2025, 17:02:46 xxx:xxx.6376:416

Jenže zpátky k tématu.

Tohleto přešlechťování se beganům zatím vyhnulo.

Čili otázka Hmm je v tomto případě mimo mísu. 

Sardullah
Sardullah 23.10.2025, 17:33:56 xxx.xxx.189.104

Já myslím obecně, ať to jsou psi a nebo koně, tak dokud se “šlechtila" pracovní zvířata a bylo potřeba, aby teda makala a tedy, aby byla hlavně zdravá a měla požadované povahové vlastnosti a pracovní vlohy a zas až tak se nehledělo na exteriér, protože darmožrouta nikdo živit nebude a nefunkční zvíře “darmožrout” je a to si lidi nemohli dovolit…tak to bylo ještě fajn, ale jak se začalo šlechtit na hlavně na exteriér, líbivost, extrémní vizáž…jako jsou třeba ty hodně spláclé čumáčky u některých plemen, to šílený úhlení zadních končetit třeba u exterierových NO a spousta dalších věcí…plus množení pro prachy a teď nemyslím ty strašidelné množky, ale i chov s PP…víme všichni, kam to některá plemena dopracovala.

Já třeba doufám, že u chladnokrevných koní se toto ještě tolik neděje, protože jasně, jsou lidi, kteří si chladnokrevníka drží pro nějaké rekreační účely, ale pořád si myslím, že dost těchto koní pracuje a že při chovu jsou zohledňovány hlavně ty žádoucí vlastnosti.

Nejsem od koní, ale doufám v to.

No ale to už jinde jsme…

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 23.10.2025, 17:39:25 xxx:xxx.6376:416
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 23.10.2025, 17:33:56

No tak třeba i českých chovů beganů se to neděje, jenže ty mají fakt striktní pravidla na to, co se uchovní a co ne. Zvířata bez PP se moc nevyrábí, jelikož po českých beganech není taková poptávka, je to velkej silnej kůň, když kopne, může to být fatalnější, je náročnější na prostor, víc toho sežere, víc hoven, dražší kovář a cajky. Co se třeba už kvalitně začíná prznit, jsou koně typu irský kob, kde se jede především na barvu. No a z druhého protipólu, úchylné líbivosti podléhají třeba arabové se svým štičím profilem…atd.

Takže ani, šlechtění u zvířat a cílem získat kvalitního pracovního partnera je v podmínkách uzavřeného chovů a využití člověkem pro zvíře plus.

assil
assil 24.10.2025, 11:59:18 xxx:xxx.2eba:5201
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 23.10.2025, 17:39:25

Jenže do detailu vzato, on už ten chladnokrevný kůň je výsledkem šlechtění člověkem k určitému účelu, divoký kůň takto nevypadá a v přírodě by nejspíš nepřežil, protože by byl snadnější kořist než normální kůň.

kometa
kometa správce
24.10.2025, 12:02:46 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 24.10.2025, 11:59:18

Tak nějak. Mustangové pocházejí z původních rytířských (a tedy těžkých) koní, kteří před predátory těžko utíkali. Přežili jenom ti menší, lehčí a obratnější. Si myslím.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 24.10.2025, 13:35:34 xxx:xxx.22a8:15dc
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 24.10.2025, 11:59:18

Ano, dobře. Takže se tady bavíme o ideálním světě nebo o to reálném, který nějak funguje?

Kvalitní šlechtění v případě beganů opravdu přineslo to, že když už jsou tu práci nuceni dělat, tak ji psychicky i fyzicky unesou.

Víte co, já Vám rozhodně nechci brát právo na názor, ale takhle obvykle debaty nikam nevedou, když totálně neznalý diskutuje s někým, kdo má s něčím 25 let reálnou praxi a ještě takový typ koně vlastní, a nevezme z jeho argumentů nic, protože je prostě přesvědčen o svých dojmech 🙂 mimo to můj kůň je přesně ten, co se svobodně fláká na pastvině, ale prostě to není vždy možné u těchto koní prostě praktikovat, jen osobně mám prostě takové štěstí, že mám ve své blízkosti ustájení, kde to takhle můžu mít a že můj kůň to unese 🙂 ono v tom také hrají roli i výživové parametry, potřeba dostatečného pohybu blablabla. No a tyhle dojmologie bohužel přesně škodí, tohle je přesně směr, kterým se jezdecký a koňařský svět vůbec nemá kultivovat 🙂 

assil
assil 24.10.2025, 13:52:39 xxx:xxx.2eba:5201
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 24.10.2025, 13:35:34

Vy prostě obhajujete kvalitní šlechtění, jenže problém je v tom, že tu kvalitu vidí každý jinde. Je kvalitní šlechtění slepice, která je nucená snést každý den vejce a pak ještě řve jak protržená, takže v přírodě by se nerozmnožila ani omylem? Je kvalitní šlechtění kůň, který je tak těžký, že v přìrodě by neměl šanci utéct predátorovi?

Prostě celá debata není o kvalitním šlechtění, ale o účelovém šlechtění, které může být kvalitní i nekvalitní a tu kvalitu posuzuje jen člověk jak jemu to upravené zvíře vyhovuje nebo ne.

assil
assil 24.10.2025, 13:55:50 xxx:xxx.2eba:5201
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 24.10.2025, 12:02:46

Já to nikdy nikde nehledala, ale vždycky jsem si myslela, že na lodě vzali spíš menší koně kvůli prostoru a menší spotřebě žrádla, a proto že jsou mustangové menší. 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 24.10.2025, 14:08:11 xxx:xxx.22a8:15dc
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 24.10.2025, 13:52:39

No a co je na tom špatně?

Měli jsme chtít po koních tahat vozy a používat na ně kdejakou herku, která by zdechla? Nebo o jakém světě se bavíme, o nějakém, kde by lidé neměli zvířata využívat a zneužívat a prostě je nemít?

Pořád se bavím o reálným světě, který nějak funguje a s jehož kartami hrajeme a já coby ochranář, nenavisník velkochovů a striktní vegetarián, říkám, že prostě to nijak týrání není, prostě se jen jedna o starobylé soužití člověka a koně a tak prostě ta zvířata netrpí, ale je to prostě cukr a bič 😀 přežité už to v dnešní době je, ale stavět to na tom, že se jedná o týrání, je prasárna non plus ultra😀 

Zrzavci
Zrzavci 24.10.2025, 14:14:45 xxx.xxx.226.6

že se jedná o týrání,

no a kdyby si ten kůň mohl vybrat? Kde by se radši nacházel? V rozpáleným městě, ze  kterýho všichni krom turistů utíkáme, nebo někde v zeleným? Kdo z lidí by vydržel jak mula tam takhle stát, tahat vypasený, nevypasený tůristy jak blb dokola, v tom vedru, smradu, bez možnosti mít chvíli klid……………. každej den, furt dokola…. my jsme ti co určujou, oni by si to nevybrali.

kometa
kometa správce
24.10.2025, 14:42:48 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 24.10.2025, 14:14:45

Nevybrali.

Ale zodpovědný majitel dbá na jejich welfare. Už jenom ze sobeckého důvodu, aby vydrželi co nejdéle. Výchova a výcvik koně stojí dost času a úsilí.

Heleďte, já si zase můžu myslet, že týraní jsou třeba slepečtí psi. Pořád v postroji, mezi lidma, ve smradu, vedru, žádný volný pohyb…

Zrzavci
Zrzavci 24.10.2025, 14:48:56 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 24.10.2025, 14:42:48

Nevybrali.

No právě.

a to já vím, že se třeba i dobře starají, to nepopírám, ale vhodné prostředí to pro ta zvířata není.

Heleďte, já si zase můžu myslet, že týraní jsou třeba slepečtí psi. Pořád v postroji, mezi lidma, ve smradu, vedru, žádný volný pohyb…

A to si podle mýho myslíte správně. Já si to totiž myslím taky, po určitých zkušenostech. A taky asistenční psi leckdy, signální taky, páč ty jsou zase hlavně furt on-line. vojenští psi taky. Já jsem ten člověk, který na tohle kouká hodně přísně, protože prostě ta zvířata využíváme /i když se o ně mezi tím dobře staráme/

Varaxi
Varaxi 24.10.2025, 16:08:42 xxx.xxx.129.250

A co by si vybraly slepice z velkochovu? Zůstat v pohodlné, vytápěné hale, kde je stálá teplota, vlhkost, neustálý přístup krmení, veterinární péče, čistá voda, nebo malý zabahněný plácek u kurníku prolezlého čmelíky, v misce zbytky od oběda a vařené brambory, pršú, fouká, praží slunce, mrzne… Jaké je reálné procento slepic, které si prodejem z haly drobnochovatelům pomůžou? Minimálně půlka by se jich ráda vrátila. U těch koní to bude obdobné. 

Ono to je lidský úhel pohledu, že někde je líp a někde hůř, ale reálně se toho zvířete zeptat nemůžeme, takže to je jen teoretická otázka. Navíc spousta věcí je o zvyku, ti koně často tahat chtějí, po návratu na pastviny se viditelně nudí. Ale taky ne vždycky a všichni a ono to bude asi individuální, stejně jako u těch slepic. 

kometa
kometa správce
24.10.2025, 16:15:27 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 24.10.2025, 14:48:56

A to si podle mýho myslíte správně.

Tak to se shodneme. Proto jsem přestala přispívat na asistenční psy. Možná neprávem, protože nemám dost informací. Ano, moje chyba, že jsem se nepídila.

kometa
kometa správce
24.10.2025, 16:20:53 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 24.10.2025, 16:08:42

ti koně často tahat chtějí,

Jsem si vzpomněla, jak ještě na equichanellu psal Karol Hollý (za mě člověk, který o koních hodně ví a hodně jim rozumí) o jiném člověku znalém. Na půlroční stáž za oceánem nechtěl dotyčný  vzít staršího lipicána, že by to na něj bylo už moc. Po návratu našel koně zestárlého o pět let. Jako u lidí - když se přestaneme hýbat, je to špatné.

Sarah01
Sarah01 24.10.2025, 17:16:56 xxx.xxx.162.253
kometa:

A to si podle mýho myslíte správně.

Tak to se shodneme. Proto jsem přestala přispívat na asistenční psy. Možná neprávem, protože nemám dost informací. Ano, moje chyba, že jsem se nepídila.

Ani na asistenční ani na vodící pro slepce. Občas se takový pes vrátí chovateli a občas i v hrozným stavu. Ano, netvrdím, že každý. Jako nejhorší já osobně hodnotím tu předvýchovu, do které se může přihlásit každej jako dobrovolník. Netuším teda, jak ty lidi vybírají, ale osobně jsem viděla psa, kterej skončil v necelým roce podvyživenej a vypadal jak ti psi z Odrovic. Zájemce o svoje štěně na tuto činnost jsem odmítala.

Lenocka
Lenocka 24.10.2025, 19:01:45 xxx.xxx.39.189
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 24.10.2025, 13:55:50

Mustangové jsou směs všeho možného, co se přivezlo. A vozilo se to potřebné: teplokrevníci (na jihu starošoanělští koně), tažní koně i poníci. Různě se to pomixovalo, až se to “usadilo” v cca jednotném typu. 

assil
assil 24.10.2025, 19:03:00 xxx:xxx.2eba:5201
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 24.10.2025, 14:42:48

No já si prostě myslím, že v létě v centru města nemůže mít žádný kůň welfare, welfare není jen dost žrádla a vody. Osobně bych tam venku na ulici v tom sálavým vedru nenechala celý den ani svého psa. By mě zajímalo kolik těch lidí, kteří to obhajujou, by bylo ochotných tam na tom samém místě nechat celý den tahat vozejček svýho psa.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.