Aktuálně: 2 366 inzerátů268 811 diskuzních příspěvků19 310 uživatelů

Koně na Staroměstském náměstí

Repta-A-Repta
Repta-A-Repta 02.11.2025, 09:57:16 xxx.xxx.198.65

Tak zpátky k diskuzi🙂

Koně jsou ustájeni - viz foto - v areálu bývalého sběrného dvora v oblasti Vršovice/Michle. Boxy udělané z kovových lodních kontejnerů, kryté polykarbonátovou střechou - jaké tam budou mikroklimatické podmínky v létě, ve vedru a slunci?👎

Osobně si myslím, že pokud fiakristé nejsou schopni koním ani zajistit rozumné welfare v místě ustájení a prostředí, kde tráví čas mimo práci, nemají nárok po nich chtít výkon ve vnitřní Praze. 👎

Něco jiného by byly vyjížďky alá Stromovka apod a k tomu ustájení poblíž (Trojský ostrov a přilehlé oblasti), ale centrum Prahy je úplně mimo.

Jsem ráda, že zákaz prošel.

Obrázek
Lenacia
Lenacia 02.11.2025, 11:39:42 xxx.xxx.52.148
»
Odpověď na příspěvek uživatele Repta-A-Repta z 02.11.2025, 09:57:16

A víte že tam můžete poslat KVS aby podmínky zkontrolovala?… Víte to? Víte že to lze? Víte to? Žejo…

Mimochodem, byli to piráti, kteří jim předchozí zcela vyhovující ustájení prodali pod nosem 

Lenacia
Lenacia 02.11.2025, 11:42:54 xxx.xxx.52.148
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 02.11.2025, 08:08:58

No právě že to je ta vtipná komplikovaná zápletka…

Protože ve staré vozatajské terminologii to, co my dnes nazýváme ohlávka byl vazák, případně stájovka…

“Terminologické peklo”

- Lenacia (2025)

Lenacia
Lenacia 02.11.2025, 11:45:03 xxx.xxx.52.148
»
Odpověď na příspěvek uživatele Repta-A-Repta z 02.11.2025, 09:57:16

Mimochodem, 

Na takovou kravinu, jako jízda na kole po Praze si Piráti, kteří byli součástí tohoto zákazu, nechali zhotovit za peníze nás všech studie…

Ale na řešení kočárů jen poslouchají Plicku a jeho posluhovače, a odmítali jakoukoliv debatu s odborníky.

- kvalita ustájení se dá řešit. 

kometa
kometa správce
02.11.2025, 12:10:24 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lenacia z 02.11.2025, 11:42:54

to, co my dnes nazýváme ohlávka byl vazák,

Pravda, výraz vazák si taky ještě pamatuji. Ale za mě to už byl spíš provaz nebo řetěz, na kterém byl kůň uvázaný na štontu.

kometa
kometa správce
02.11.2025, 12:14:21 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 02.11.2025, 08:54:53

jak spolehlive vzdycky zabijete timhle slovickarenim kazdou trochu zajimavou diskuzi…

Za mě to není slovíčkaření, ale otázka terminologie. Asi jako spála a spalničky. A díky Lenacia jsem se do problematiky více ponořila. Ano, chápu, pro nekoňáky je to nuda a zbytečné.

A diskuze snad pokračuje, ne? I s mou vsuvkou.

assil
assil 02.11.2025, 12:19:52 xxx:xxx.ac30:d401
Lenacia:

A víte že tam můžete poslat KVS aby podmínky zkontrolovala?… Víte to? Víte že to lze? Víte to? Žejo…

Mimochodem, byli to piráti, kteří jim předchozí zcela vyhovující ustájení prodali pod nosem 

Jo jako myslíte tu KVS, která úplně běžně označuje množírny psů se zanedbanými psy za vyhovující?

Ty množírny se pak zavřou až díky běžným lidem, aktivistům.

Takže nějaký Plicka je mi ukradený, ale jestli to alespoň rozvířil a medializoval, že to vedlo k zákazu, tak u mě má bod k dobru.

Sardullah
Sardullah 02.11.2025, 12:58:14 xxx.xxx.221.235

Bylo zmiňováno, že koně byli šlechtěni na spilupráci s člověkem…. v článku byly zmiňovány i války, kde byli koně využíváni… upřímně, tak to bych raději nezmiňovala… války jsou hrozné a když do toho zatahujeme zvířata, která trpí….

Myslím, že se tady tak nějak sčítají hrušky s jabkama..

Snad se shodneme na tom, že není týrání, když koně tahají kočáry, pokud nejsou přetěžováni, pracují přiměřenou dobu a je s ni i dobře zacházeno, mají vyhovující zázemí… myslím, že tohle obecně nikdo nenapadá..

Výše někdo zmiňoval třeba Stromovku….myslíte, že by koně tahající kočáry s turisty tam, vzduzovali takovou kontroverzi, jako ti koně na Staromáku.

Jako dohadovat se tady co je uzea, opratě, vazák, ohlávka… to je za mě úplně jedno, je to prostě nějakej terminus technikus…. mě by zajímalo, kolik lidí tady, co mají a nebo měli koně, by s nimi provozovalo to tahání kočárů na Staromáku se vším všudy i s tím, kde jsou ti koně ustájeni a jak tráví volno…

kometa
kometa správce
02.11.2025, 13:37:41 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 02.11.2025, 12:58:14

, kolik lidí tady, co mají a nebo měli koně

Já hypoteticky ano. Mám koně, pravda jezdeckého, kterého pronajímám. A vím, v jakých podmínkách je držen a  že se má dobře. A že si na sebe aspoň částečně vydělá.

Lenacia
Lenacia 02.11.2025, 14:15:01 xxx.xxx.52.148
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 02.11.2025, 12:19:52

Je zajímavé, že jediný co řešil jsou kočárový koně a jediné co používali byly lži, dezinformace a klamání na úrovni popírání holokaustu…

O stavu stáji ve kterých jsou nikdy.nezminili.ani slovo, zato tvrzení, žev kočár je neskutečně těžký je hned první… 

Ale takový policejní koně, kteří například moho a i museli  stát proti demonstrantům s dlažebními kostkami , tak tam nikdo neřekne ani popel natož zákaz 

Sardullah
Sardullah 02.11.2025, 14:15:25 xxx.xxx.221.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 02.11.2025, 13:37:41

No mně šlo konkrétně o tu práci koně na Staromáku a prostředí, kde tento kůň tráví volný čas.

Přeci jen si myslím, že pronájem jezdeckýho koně tohle téma koní, konkrétně na Staromáku, nevystihuje.

assil
assil 02.11.2025, 15:00:42 xxx:xxx.ac30:d401
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lenacia z 02.11.2025, 14:15:01

Nic nikomu nebrání zastat se stejně policejních koní, ovšem snad chápete, že obhajovat koně na Staromáku ukazováním že jinde se mají koně taky blbě, není argument , ale alibismus ve smyslu všichni kradou, tak já můžu taky.

Lenacia
Lenacia 02.11.2025, 15:07:42 xxx.xxx.52.148
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 02.11.2025, 15:00:42

No jelikož tady teď chtějí přijít a zakázat kočáry i v Lázeňských městech, kde úplně všechny jejich argumenty padají a nejdou aplikovat, nicméně ani slovo o policejních koních… mi zní že je to alibismus těch ‘ochrancu’, kteří z té své sbírky ještě na žádné týrané koně nedali ani korunu. Zato sobě do kapsiček sem koukala že vydali z toho transparentního účtu desetitisíce 

J5
J5 02.11.2025, 16:12:31 xxx.xxx.3.7

Tak jsem se, pod dojmem psaného a také proto že dávám přednost dosažitelným oficiálním informacím před pocity, jal zjišťovat skutečné i průměrné teploty měřené v průběhu let v oblastech tradičního chovu uznávaných plemen berberských a arabských koní. Vzhledem k tomu že se zde poukazuje zejména na příšerné letní teploty v Praze snažil jsem se sledovat zejména teploty extrémně vysoké, proto ti berbeři a arabové. Takže naměřené teploty v Praze v nejteplejším měsíci červenci se mohou pohybovat v extrémním rozmezí 34 až 38°C pouze v brzkých popoledních hodinách, ovšem průměrně jen 1,6 dne z celého měsíce. V severní Africe,  což by mělo být  území berberských koní, se teploty nad 40-45°C měří zcela obvykle a v mnohdy nepřerušené řadě od dubna do října. V únoru a prosinci se běžně pohybují nad 30°C.  Arabský poloostrov, tedy doména arabských koní, je na tom následovně, teploty nad 40-45°C jsou běžné v březnu až říjnu s tím že teploty nad 30°C se dají naměřit celoročně. Zdůrazňuji že si dobře uvědomuji mnohdy opravdu velký rozdíl mezi teplotou “pocitovou” a skutečně naměřenou, nebo fakt že v těchto otevřených polopouštních krajinách neznamená denní teplota +35°C že nebudete mít za svítání ledový škraloup v ešusu. No není to tak všude, také na severu Afriky jsou oblasti krásné a utěšené i pro zhýčkané oko Středoevropana. Severní Afriku mám docela dost dobře procestovanou a ne jen zevlováním po hotelích ale všude kde to jen trochu šlo tak po vlastní ose a pod širákem.      Protože jsem s hledáním teplot začínal původně v Mongolsku, které mimo jiné v naměřených vysokých teplotách totálně selhalo a naopak vyniklo v teplotách pod bodem mrazu, kde -50°C není nic moc neobvyklého, jsem došel k pocitu že rozsah teplot které dokáží, byť různá plemena jednoho druhu tolerovat, je pozoruhodný a svědčí o mimořádné schopnosti termoregulace i přesto že z doslechu vím že slunečných -50° v Mongolsku je daleko příjemnější než zamračených -20° na Staroměstském náměstí.

Předpokládám že případná reakce bude argumentovat zvykem a šlechtěním, proto je dobré si nejprve pročíst první reakci tohoto roku, jisté Renata (neregistrovaný) 21.10.2025, 20:41:32 xxx.xxx.255.11 kde v reakci hodné Grety oznamuje světu svou výjimečnost a takové zdůvodnění zcela vylučuje.

Prosím zkušené. Na fotce z téhož příspěvku je padlé zvíře co? Není to náhodou mula? Díky.

Zrzavci
Zrzavci 02.11.2025, 16:42:54 xxx:xxx.4492:59e6

Já myslím, že nikdo nemá nic proti práci koně, který k tomu byl vyšlechtěn - pokud je ovšem ve vyhovujících podmínkách a je o něj skutečně řádně postaráno, péčí, krmením, odpočinkem. 

Práci koně na Staromáku o které se tady hovoří primárně, nepřeju žádnýmu koni. 

To, že se někde koně také nemají dobře a je s nimi nehezky zacházeno, je pochopitelně také špatně, ale nemůže to být argumentem pro to, aby se neřešilo to, že ty koně v centru Prahy to prostě nemají dobrý a že to ubytování není pěkný a že…..  

kometa
kometa správce
02.11.2025, 16:52:27 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 02.11.2025, 14:15:25

No mně šlo konkrétně o tu práci koně na Staromáku a prostředí, kde tento kůň tráví volný čas.

Proto jsem psala hypoteticky. Že bych na Staromáku měla koně, když bych věděla, že není přetěžován a má dobré zázemí. 

kometa
kometa správce
02.11.2025, 16:56:37 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 02.11.2025, 16:12:31

Není to náhodou mula?

Není. Ty chrániče uši trochu matou - že vypadají delší.

Ono s těmi vysokými teplotami - arabský nebo achaltekinský kůň je na ně opravdu generacemi přizpůsobený - i stavbou těla - štíhlí, spíš šlachy než svaly - jako maratónci. Běžný teplokrevník, nedej bože chladnokrevník, je mnohem více osvalený a snáz se přehřeje.

Ale plácám tady čistě teoreticky - koně na Staromáku jsem neviděla, ani jejich zázemí, takže se nemůžu kvalifikovaně vyjádřit.

J5
J5 02.11.2025, 17:18:26 xxx.xxx.3.7
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 02.11.2025, 16:56:37

Dobře, přesně to ve mně vzbudilo podezření. Chtělo by to změnit krejčího, nebo to má snad jiný důvod, třeba nějaké vycpávky kvůli hluku? Děkuji.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.