»
Odpověď na příspěvek uživatele
Tom50 z 04.06.2024, 14:23:30
Uplynul další rok a půl a v podstatě jsem se s pokusem na originál D-B nehnul. Vč zmíněné 2024 přežilo tuháč a přežil i jeden oddělek na té míře. Obojí nemastné neslané.
Ale toto vlákno je o TLumiči na každém vysokém rámku a tak sem dám, co jsme za oponou řešili v posledních dnech s Martinem. (nečetl jsem celé vlákno a možná na něco už pozapomněl) Debata to byla obsáhlá a výměna textů také, velmi to zkrátím. Udělám popis a Jirku prosím o výkresy rámků. O nic jiného nejde, on, stejně tak Roman, dokáže z mých popisů ihned udělat technické výkresy. (bude další nápad na patent, ale to až za pár dní, Jirka už něco ví, něco jsem mu sdělil)
Jsou v zásadě tři možnsoti úlu bez podstaveného TL, kdy je TL na každém vysokém rámku.
1 -
Protože se ukázalo, že je zbytečné nutit vč (LBV) do dvou vysokých rámků (jedno zda 30 nebo 24 - vč se přizpůsobí) trubčiny a že jim bohatě postačí 1 až jeden a půl rámku (3 polorámky, ale o polorámky tady nejde). U míry 39x30 má jeden a půl rámku plochu 17,6 dm2, jeden rámek 11,7. V jedné ze tří variant vycházejme tedy z toho, že na 11 vysokých rámcích potřebujeme získat plochu mezi 12-17 dm2 pro divočinu, kde si většina vč udělá trubčinu. Na každém rámku dole potřebujeme tedy 1,6 dm2 pro VS. To jsou 4 cm, neboli přesně by to bylo 41 mm.
Co nastane když každý rámek vysoký 30 vlastně okrademe o 4 cm + tloušku vodorovné dělící T-loučky, která bude stačit 5 mm, tedy co nastane, když plochu pro dělničí plod snížíme na pouhých 28 - 4,5 = 23,5 cm? No, nestane se nic, protože vč na 24 nemá ani to!
Toto stojí za vyzkoušení. A od této varianty 1- se odvine třetí, nyní ještě nezveřejněná.
2 -
Nyní Martinův vynález, který jsem já jen doladil. Je to skvělý nápad, který mě nenapadl. Byl by třeba vhodný pro ty, co už mají dna s vysokými podmety. Kdo má dno Blaník s podmetem 18 mm, by si vyrobil prstence vysoké 45 mm, kterými by zvýšil podmet o 45 mm. Původní Martinovo řešení je, našroubovat na každý vysoký rámek velmi úzký ve smyslu širokonízký rámek bez oušek 39x45. Tím by zůstala zachována výška pro dělplod třicítky a TL by byl “zavěšený” pod každým vysokým rámkem.
Jde jít dál. Protože víme, že TL není jen pro trubčinu, ale že vč potřebuje pod dělničím plodem nárazovou TLUMÍCÍ zónu dělničiny, kde létavky předávají nektar, tak by bylo dobré, aby spodní rámeček byl vyšší než 45 mm. Profesionálním odhadem postuluji, že by bylo dobré, aby zavěšený TL na každém rámku byl asi 70-90mm.
Ale moje modifikace Martinova vynálezu je v tom, že by rámky nebyly dva, ale aby to byl jen jeden hodně vysoký rámek. Tady by měl GW najít zase ideu svojí (vyšší rámek než 30) a nakonec i Kozina. Já toto dávám jako omluvu na oltář odprošení Koziny. Totiž tak moc mě mrzí, že jsem ho nasrštval, že jsem holt tedy vymyslel - díky Martinovi, jak udělat vysoký rámek, ale přitom zachovat jeho šířku, prostě svého druhu chytrou horákyni = kompromis.
A nyní prosím Jirku:
Udělejme HL Blaníku s oušky Blaníku a tedy odchylně od někdejší ČSN 7 mm. No a když budeme chtít rámek 30 zvýšit na 38, uděláme BL dlouhé 380 - 7 - 8 (to je tlouška DL) = 365 mm. Mezi loučky se vloží T-loučka dlouhá přesně na vnitřní světlost, v případě BL tlustých 8 mm pak bude T-loučka dlouhá přesně 390 - 16 = 374 mm. Ploutev T-loučky bude mířit dolů, na ploutvi budou stavět divočinu. Každé vč si samo rozhodne kolik a kde si postaví trubčiny a kolik dělničiny. T-loučka bude v takové výši (bez ohledu na výšku ploutve a nebo o výšku ploutve výš - to nechám na každém), že její spodek bude přesně tam, aby po odříznutí BL vznikl rámek 39x30.
Když bychom potřebovali udělat oddělek do normálního plemenáče, tam by pak vadilo dolejší čudo, dá se to, i se včelami, ruční pilkou odříznout a vznikne rámek vysoký přesně 30 cm.
Druhá, Martinova, mnohem elegantnější varianta (a vratná) je - opět prosím Jirku o výkres:
Na běžný rámek 39x30 se našroubuje dvěma vruty zespoda rámek 39x8. Sice bude mezi dělničím plodem a divočinou víc dřeva - o jednu vodorovnou loučku víc (může být jen 4-5 mm tlustá), nicméně je to, když to domyslíte, mnohem chytřejší, než co jsem vymyslel já. Jen HL tohoto závěsu bez oušek vybavíme ploutví - T-loučka, aby se měly kde chytit se stavbou. Akuvrtačku, vruty a závěsné TL-rámky může každý vozit pořád v autě! Navíc se nemusí dělat spešl rámky podle var A, ale lze podle Martina použít jakýkoliv rámek 39x30.
--------------------------------------
Tohle, domnívám se, bohatě stačí, další nápady dám jindy, až se tady vyjádříte k tomuto.
A dovolím si vysvětlující ideu.
Prazákladní požadavek Amerického NN systému Dr. Farrara byla místo práce s jednotlivými rámky (např plodiště D-B a Langstrothy) práce celými NN. Kdy vše spočívalo v ustavičné rotaci nástavků a kde tedy úl neměl žádné plodiště, všechny rámky byly nejdřív plodové a posléze “medové”. To mohlo vyhovovat zákazníkovi - konzumentovi medu - před a za ww2, nyní už rozhodně nikoli, nakonec se prosadí pouze panenský med z voští, ve kterém ve vosku nemohou být žádná rezidua ničeho. I kdyby se, jak správně říká pan Malina, teprve našlo, že by mohla rezidua z vosku přecházet do medu. To se dnes má za to, že možné není.
Systém zavěšeného TL - nazývejme to tak - je to nové, neznámé a nějak jmenovat se to musí a koho napadá lepší jednoslovný název, sem s ním. Tak systém visutého TL předpokládá práci pouze jednotlivými rámky a měla by ÚPLNĚ odpadnout potřeba zvedat VN. V důsledku by mohl mít úl - vysoké plodiště, dokonce pevné dno. Začněme zatím s nástavkáči a čas ukáže. Pro visutý TL navrhuji zkratku TL-VIS (nebo je to blbé?)
Podotýkám, že uvedené je patentovatelné, nikoho tohle na světě ještě nenapadlo (pokud vím). Já tu ideu mám dávno, ale nevěděl jsem si rady, tak jsem to opustil. Až Martin mě před asi týdnem inspiroval skvělým nápadem. Sice jsem se ho výslovně nezeptal, zda by to chtěl chránit, předpokládám že ne. V Česku se stejně autorských práv nelze domoci a když, tak za cenu vysokých stotisíců za nenažrané právníky + podobně za soudní výlohy a roky tahanic po soudech. Na to já nemám (mám to za sebou s rybářskými krmítky) a věřím, že Martin k tomu přistoupí jako já.
Okamžikem zveřejnění se už nic chránit nedá, na to pozor.
Přemýšlivého by mohlo napadnout, proč tedy pod VN nedát bednu NN a visuté TL neudělat rovnou vysoké 15 (+ VM). Jistě by to šlo. Ale už jsem mnohokrát sdělil, že TL vysoký 15 je nadbytečný. Ovšem já zkusím visy udělat z běžných rámků 39x11. Potom by šlo dávat KK dolů před zimou. Jak? Snadno!
Krmilo by se s KK 11. Tam by také daly případnou melecitozu. Rámky do KK by se dávaly vždy recyklované, nejméně jednou vyvařené a ne už moc hezké, kterých už není škoda. KK by se zavěsila pod plodplásty 39x30 takto:
Štípačkami odstranit ouška, povolením dvou šroubů shodit VIS s trubčinou -nebo co by tam měly, samosebou VIS by nebyl 70-90 mm ale 110 mm a našroubovat rámky s uštípanými oušky 39x11.
Po zimě by se jen vyřezaly rámky VISů kde by byly ohavné, nebo odšroubovaly celé staré VISy. I kdyby se chtělo rámky z VISů použít zase jako medníkové, ouška lze nahradit vruty. Ale to nepředpokládám. Mám totiž názor, že by se měly rámky kvůli vsáknutým patogenům a reziduím po jednom ideálně, určitě pak o 3-4 cyklech ničit, i když by byly zdánlivě pěkné. Vyvařování jak víme, ty nejhorší spory neničí a jde také o rezidua. Pro jistotu (Malinova správná idea).
Jistěže Je to víc práce než normální TLumič a Blaník. Ale celé toto vymýšlení je o nezvedání VN, kdy medník i starý včelař nebo žena unese, případně po vyndání například poloviny nebo dvou třetin rámků. Nakonec, jak jinak by včelařila moje maminka do 77 let než odešla? Ona ale tohle dělala i s VN, když se převěšoval plod a kromě nízkých medníků byly i vysoké. Celomedník 30, narvaný medem, jsem na dlouhých rukách neunesl ani já zamlada, kde byl špatný přístup - roh včelínu nebo maringotky. A když frajersky unesl, dneska na to doplácím.