Tak odpovím všem a na přaskáčku a jen heslovitě.
Pane Goro. V panelákovém 9 patře jsme měli dva mopsy, malá dcera, tehdy těžce nemocná, chtěla pejska. Stanovil jsem podmínky - najděte němého psa. Mops neštěká. Další podmínka nesmí mít “vlnu” za srst jako kolie třeba. Tu měl můj táta a v každém jídle byl v každém pátém soustě vlnkovatý dlouhý chlup, protože tato lehoučká podsada se vznáší a nejde se toho v bytě zbavit. Mops má krátké těžké chlupy, které padnou na zem a nevíří ve vzduchu. S manželkou jsme se domluvili, že jestli bude pes štěkat, půjde z bytu. Nakonec jsem já koupil za dva roky druhého a vím přesně, jaké to je mít psa, protože žádný člověk neumí milovat člověka tak, jako pes!
Pane Malino. Asi jste jakživ nežil na vsi. Předně, jedno lidi nikdy neodpustí (a neodpustil bych ani já) a to je práskačství. TEČKA! Abyste pochopil, co je CHLAP, najděte si prastarý film Oravské pastorále, kde zbijí někoho tak moc, že on myslím umře. Policajtovi (příslušníkovi SNB ze vsi), navíc kamarádovi od dětství, zbitý neřekne, kdo ho zbil a vysvětlí to větou, kterou si někam vytesejte do kamene:
KEĎ SA CHLAPI BIJŮ, ŽANDÁROM DO TEHO NIČ!
Ano, neviděl jsem to přes 50 let a vsadím se, že si tu větu pamatuji doslova PŘESNĚ.
Vadí mi řetězoví psi a všichni, i dost odtažitá Sára to uznává, ano, jsou to týraní psi a zpívá o tom už Werich v roztomilé, ale pravdivé písničce Štěně. Já dvoumetrového zedníka ve věku 45 let o váze 155 kg nepřeperu a s debilem bych se nepral ani zamlada (nepral bych se s nikým). Možná nejspíš ani není debil, on jen nemá čím pochopit, že někomu může vadit štěkot psů, které nikdo nijak nevycvičil, všude serou a jsou otravní když je vypustí (a držku nezavřou). Jen nejsem tak bohatý, abych měl na byt někde mezi lepšími lidmi (a celý život jsem snil o tomto místě pod zlatou horou, kde jsou včely doslova “zlatý”). Tak trpím. Ale stěžovat si nepůjdu. On totiž na každou bezohlednou svini někde nějaký pomyslný řezník vaří vodu a na toho zmetka, i jeho metrákovou megeru s IQ pod 80, dojde. Jednou budou třeba něco potřebovat (a jak mě znám, jako debil jim vyhovím, protože nejsem jako oni)
Přistěhoval jsem se před 8 lety, je tu 5 činžáků o 4 bytech na lesní mýtině, kolem vede silnička a opodál 200 m jsou 3 RD a 100 m na druhou stranu jeden baráček a jinak nic, mezi domy vede naše jediná kratičká “ulice”, a se všemi se snažím vyjít. Nemám oploceno. O prázdninách první rok přijely děti z Prahy. Lítaly na kolech, honily se, schovávaly na mém dvorku a dřevníku a řvali při tom jak když je na nože berou. Slyším o 10 let mladšího souseda, dědu některých z hejna dětí, jak je okřikuje, že pan Krška jistě nesnáší kravál a tudíž aby zmkly. To mě nadzvedlo a došel jsem mu rázně vysvětlit, že mě dětský řev nevadí a hry dětí a lítání po lese (proboha kde jindy by už měly děti řádit?), ulici, ani mém dvorku mi nevadí, jen na ně dávám pozor, aby si neublížily. Jsem ze vsi a jako děti jsme taky nebyli potichu a neseděli doma. Naopak je nutné nechat děti řádit a být vděčný, když nesedí u debilních mobilů a počítačů a jsou vůbec ochotné běhat a dovádět venku! Ty děti už jsou větší a neběhají, neřvou, neschovávají se, jsou doma a nebo stojí v hloučku a mlčky kmitají prsty po dotykových mobilech… A nikdy nezapomenou pozdravit, nezapomněly kdo se jich zastával.
Civilizovaný člověk v neděli nepouští cirkulárku ani motorovku, neseká a neruší lidi, kteří jsou třeba věřící a světí NEDĚLI. A i kdyby byli neznabozi, prostě aspoň jeden den v týdnu chtějí klid. Prostě se to v některých dnech a chvílích nehodí, jen někteří mají nižší IQ a nerespektují druhé - libereálové, kteří BEZOHLEDNĚ vidí jen sami sebe a svoje zájmy a potřeby.
Doron, kdo jste? Žena? Máte velice vstřícně laskavý přístup k věcem. Děkuju vám zvlášť a děkuji i ostatním za výměnu názorů. Děkuji i Sarah. No a Goro a Malina, to jsou stálice. A nesmím zapomenout na AAA. Děkuji všem. Snad jsem na nic nezapomněl.
Goro, už psa nechci, nechci se vázat k živému tvorovi, který nutně potřebuje dennodenní starostlivost. Je to živá bytost a já jsem se už přiblížil k cíli své cesty a co by s ním pak bylo? Navíc, co kdyby štěkal?