Pane Goro, souhlasím s vámi. Vůbec tyhle nesmysly neznám, natož abych je použil. Je potřeba ve včelách brouky nemít a pak je nemusím ničit. Jak je tam nemít a nemuset nic hlídat, v květnu a červnu tuplem ne, jsem popsal v mnoha příspěvcích ze svých více než 800 příspěvků na CHZ a mnoha příspěvků na IF a i na VF. Stačí nebýt líný si to vyhledat. To není problém pro nikoho. Velký problém je to pochopit, pro některé určitě, jak jsem se bezpočtukrát přesvědčil. OK, s tím ale já už nepomůžu. Ovšem zatím je tu jen plivání a pohrdání, pošklebování. Až dokážete všichni co já, pak se bavte o Blaníku provozní metodě, protože to jde ve většině úlů a nejn v úle Blaník. Do té doby někteří šoupejte bačkorama!
A v čem to tajemství, co není tajemství, protože jsem to sto a víckrát zveřejnil, spočívá?
Nemít očka, nikdy a ani jediné
Nikdy netýrat včely mřížkou
Mít česno u strany
Mít pěkné plásty v předku a středu plodiště, na konci staré plásty
Zužovat kvůli rychlému jarnímu rozvoji, ale hlavně kvůli Nosema apis
Nikdy nezebrovat
Nikdy neoddělit plod od zásob
Netrpět prostavby mezi patry, naopak, HL a SL rámků musí být absolutně čisté
Nikdy nevytáčet vysoké plásty
Pouze panenské medníky, které nejsou v úle když se ošetřuje akaricidy
Používat na strop měkký igelit, který přilne a netrpět propojení uliček
Nevyřezávat trubčinu, ale nikdy jí nedávat mezi plodové plásty
Trubčiny ne více než asi 25 dm2 na včelstvo a nejlépe pod vysokým nástavkem
Plodiště se nesmí omezovat, matka musí mít volný přístup k 160 dm2 plástů
Nechávat každému vč nejméně 15 kg medu, třicítka výhodou, 24 celkem problém
Krmit jedině cukrem 1:1 a ne hustším a nikdy nepoužít syntetická krmiva, ani těsta
Nepoužívat pro plod míru vyšší než 30 a ne kratší než 37, D-B a Langstroth výhodou
Nenutit včely chodit po sítu a používat relativně malé jediné česno cca 20 cm2
Umístit včely na rostlý terén pod stromy do stínu - umělá střecha a podlaha vadí
Nikdy nepoužít žádnou kyselinu
Nepoužívat polystyrenem zateplené úly, raději jen tenkostěnné smrk 20 mm
-----------------------
Snad jsem na nic nezapomněl. Kdo dodrží tyto zásady, nebude mít s viry problém. Plástová plocha se počítá jednostranně a i se dřívím a s nedostavěnými mezerami na SL rámků, pokud je tam někdo má a neumí přimět včely k dostavování až dolů. Údaj o jednostranné ploše díla je orientační a nemůže sloužit k vypočítávání počtu buněk.