Aktuálně: 3 691 inzerátů214 233 diskuzních příspěvků18 310 uživatelů

Jačmeň ako krmivo sliepok

zvedavec
zvedavec 24.11.2024, 22:52:58 xxx.xxx.0.84

Zaujímavá informácia vo videu na FB: https://www.facebook.com/reel/343753072161928

“Vědeli ste, že ječmen je pro slepice nestravitelný? Pokud ho ale naklíčíte, rázem se z něj stává superkrmivo. 

Klíčení ječmene pro slepice je způsob, jak zvýšit biologickou dostupnost určitých živin, zejména betaglukanů, což jsou složité cukry (polysacharidy) s mnoha zdravotními benefity. Betaglukany, které najdeme ve slupkách některých zrnin, včetně ječmene, mají imunitu posilující účinky, protože v tělech zvířat i lidí aktivují určité imunitní buňky (makrofágy a neutrofily). U slepic však nastává problém: jejich trávící systém postrádá specifický enzym – betaglukanázu – který by tyto betaglukany dokázal rozštěpit na jednodušší cukry, jež tělo umí vstřebat a použít.🌾 Klíčení ječmene před podáváním slepicím tento problém řeší. Proces klíčení totiž aktivuje enzymy přímo v zrnu, zejména enzymy, které štěpí komplexní molekuly na menší a snadněji stravitelné složky. Díky tomu se během klíčení zvyšuje množství biologicky dostupných živin, včetně volných aminokyselin, vitamínů a také aktivovaných enzymů, které štěpí betaglukany. Tento proces slepicím umožňuje lépe betaglukany strávit a využít jejich benefity pro posílení imunity a zdraví. 🙂🌿"

Varaxi
Varaxi 24.11.2024, 23:11:58 xxx.xxx.137.233

Já ječmen nakličovala na zeleno, když nebylo nic jiného. Ale že by to byla nějaká pochoutka, se říct nedá. Naklíčenou pšenici nebo proso vždycky upřednostnily. 

Buggyra
Buggyra 25.11.2024, 09:21:18 xxx.xxx.198.226

Dávala jsem klíčený i vařený ječmen (jen jako zpestření), zejména po vařeném se soudružky mohly zbláznit. Letos ječmen nemám, tak mají smolíkof a žerou oves, co kůň vyháže ze žlabu 🙂

Úplně si tedy nemyslím, že by klíčení nějak ovlivňovalo složení zrovna slupek (plev), ten betaglukan bude záležitost endospermu.

zvedavec
zvedavec 25.11.2024, 19:09:42 xxx.xxx.0.84

Tento rok mi postupne ochoreli 2 sliepky, aj som ich nakoniec musela utratiť. Ostalo mi 18 sliepok + kohút. Takže sa snažím o kvalitnejšiu stravu, nie len pšenica, granule. 

Na granulách je síce dátum expirácie, ale ako podozrievavý tvor si myslím, že nik mi nevie zaručiť, aké staré komponenty sú zahrnuté v tých granuliach. Takže to skúšam istiť inou cestou. 

Do vody dávam multivitamín, dávala som aj AD vitamín. Sliepkam nakličujem pšenicu teraz už každý deň, dávam im do toho aj malé množstvo lúpanej slnečnice, nasypem im na to trochu sušeného droždia, ľanové semienka a oregano, tymian (tie semená, droždie  a bylinky som kúpila vo veľkom balení na Allegro pomerne lacno), často pridám aj nie príliš veľké množstvo tvarohu. Občas nastrúham mrkvu. 

O ľanových semienkach som dávnejšie videla štúdiu (ale neviem ju už nájsť), že obohacovanie krmiva o malé množstvo ľanových semien dosť výrazne znižuje pravdepodobnosť zápalu vaječníkov u sliepok. Tak preto dávam ľanové semienka.

Trávu vo výbehu už veľmi nemajú, ale denne ich púšťam nazobať sa do záhrady. 

Proso mi nenapadlo nakličovať, pre zmenu skúsim. Jačmeň nemám, ale možno tiež skúsim v malom vyklíčený pridávať. 

A teda asi skúsim aj silážovanie v malom.

kometa
kometa 25.11.2024, 20:09:32 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele zvedavec z 25.11.2024, 19:09:42

že obohacovanie krmiva o malé množstvo ľanových semien dosť výrazne znižuje pravdepodobnosť zápalu vaječníkov u sliepok.

A to by mě zrovna zajímalo. Lněné semínko je fajn, ale že by snižovalo výskyt zánětu vaječníku?

A jenom pocitově - méně je více. Ječmen, siláž, slunečnice. Snad se vyjádří povolanější.

zvedavec
zvedavec 25.11.2024, 22:22:58 xxx.xxx.0.84

Čo sa týka ľanových semienok, žiaľ, neuložila som si zdroj tejto informácie, alebo neviem nájsť, kde som si to uložila, aj ja to zbytočne hľadám. 

Hľadala som to, pretože tam bolo napísané aj to, aké presné % semienok  je optimálne dodávať do celkovej kŕmnej zmesi. 

MM (neregistrovaný) 27.11.2024, 15:04:14 xxx.xxx.23.167

Ječmen není moc vhodným krmivem pro drůbež, hlavně ne pak pro nosnice a brojlery v intenzivním výkrmu. Proti pšenici má nižší obsah NL (celkové bílkoviny) cca 10%, zatímco pšenice má hodnotu 12%. Ječmen dále obsahuje alkaloid glukan, který drůbež nedokáže dobře strávit

Buggyra
Buggyra 27.11.2024, 15:29:38 xxx.xxx.198.226

Tak jsem se na to podívala, glukan je zřetězená glukoza, je to všeobecné označení pro skupinu sacharidů, k nimž patří třeba škrob nebo celuloza.

Alkaloid je dusíkatá sloučenina odvozená od aminokyseliny. To je od sacharidu dost daleko.

Ne, že by beta-glukany v pšenici nebyly, ale jejich obsahy jsou násobně nižší než v ječmeni.

Tak snad jediné, co platí, je ta stravitelnost. No a zrovna na tu se Zvědavec zaměřuje, když sdílí informaci o NAKLÍČENÉM ječmeni. Bylo by dobré nakouknout, co klíčení provede s obsahem mnohých látek v obilném zrnu.

Možná jste, MM, ten příspěvek prostě přidal aniž byste se začetl do tématu, což jak vidíte není vždy nejlepší postup 🙂

ančovička (neregistrovaný) 27.11.2024, 15:39:03 xxx.xxx.9.119
MM:

Ječmen není moc vhodným krmivem pro drůbež, hlavně ne pak pro nosnice a brojlery v intenzivním výkrmu. Proti pšenici má nižší obsah NL (celkové bílkoviny) cca 10%, zatímco pšenice má hodnotu 12%. Ječmen dále obsahuje alkaloid glukan, který drůbež nedokáže dobře strávit

Máte pravdu..mám +-40 nosnic a vůbec nikdy jim ječmen nedávám. .. i ječmen naklíčený je stále špatně stravitelný i kvůli tvrdým slupkám..nehledě k nižšímu obsahu bílkovin..mnohem lepší je pšenice ..tak v ječmenu nevidím vůbec žádnou výhodu..i cenově je to stejné…ječmen dávám králíkům a šrotováný s pšenici a kukuřicí, kozám 😉

Anonymní (neregistrovaný) 27.11.2024, 16:27:40 xxx.xxx.1.130
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 27.11.2024, 15:29:38

Ječmen ma tvrdou vláknitou slupku která naklíčením rozhodně neodpadne. No a slepice tráví vlákninu hodně blbě, takže i po naklíčení ječmen pro slepice nic moc. Spíš nic než moc

Varaxi
Varaxi 27.11.2024, 16:28:32 xxx.xxx.137.233

Já jim dávala naklížený na zeleno, místo trávy. Jako doplněk stravy. U zeleného bílkovinu neřeším, to je stejně zanedbatelné množství, slupky tam vůbec nebyly. A asi dobrý, ale benefit oproti na zeleno naklíčenému jinému zrní žádný. Já aspoň žádný nepozorovala.

My ho dostali. Tak přece to nevyhodím. 🙂

Já myslela, že pro kozy je dobrý oves?

Anonymní (neregistrovaný) 27.11.2024, 16:29:11 xxx.xxx.1.130
»
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 27.11.2024, 15:39:03

Byla jste rychlejší 

megi-the-pes
megi-the-pes 27.11.2024, 18:50:23 xxx.xxx.124.128

Vláknina je i v těch směsích, co je všici kupují, takže… a v některých docela dost. 
I slepice ji potřebuje.  I tu nerozpustnou. Totiž trávení nejede tak jako samospádem… 

Problém je https://bezpecnostpotravin.cz/termin/fytova-kyselina/

ale skutečný obsah je docela zajímavý https://web2.mendelu.cz/af_222_multitext/krmiva/page.php?lang=cze&id=76

no a to klíčení to zrno mění prostě v něco jiného
ale stejně ta zrníčka nedávám jako zdroj bílkovin, ani pšenici,
myslim, že to nejde, musela by slépka sníst toho zrní hrozně moc
ta zelená část, co vyroste, je zajímavá, maj se kde pást… zrno chápu víc jako knedlík

ančovička (neregistrovaný) 27.11.2024, 20:03:37 xxx.xxx.9.119
Varaxi:

Já jim dávala naklížený na zeleno, místo trávy. Jako doplněk stravy. U zeleného bílkovinu neřeším, to je stejně zanedbatelné množství, slupky tam vůbec nebyly. A asi dobrý, ale benefit oproti na zeleno naklíčenému jinému zrní žádný. Já aspoň žádný nepozorovala.

My ho dostali. Tak přece to nevyhodím. 🙂

Já myslela, že pro kozy je dobrý oves?

Oves je samá  slupka,zrna málo…do směsi šrotu  dávám  krmné ovesné vločky a ještě granule pro kozy,ovce 😀👍..🤦🤦..už nevím,co by ještě chtěly 😂😂

Buggyra
Buggyra 28.11.2024, 08:07:51 xxx.xxx.198.226

Přesně, jako zdroj bílkovin dávám teda úplně něco jiného než zrniny. To je jasné. Pšenici nicméně taky dávám klíčenou, klíčením se poměr bílkovin a škrobů změní trochu směrem k těm bílkovinám, v každém semenu. Pšenici (v zrnu) mají soudružky jako krmivo druhé volby, krmím je především granulemi 🙂 Pšenici mají jako dokrmnou, když vyžerou chutnější (a hodnotnější) stravu, aby nebyly bez zobání. Granule mají jedny nějakých 18 % bílkovin, druhé nějakých 24 % bílkovin, to u pšenice bez šance. Taky mám 13 slepic od května a zkrmila jsem za tu dobu asi dvacet kilo pšenice 😄

Varaxi
Varaxi 28.11.2024, 10:10:38 xxx.xxx.137.233

Já takto dumala nad tím, proč se slepicím dává kukuřice a ne slunečnice, která má dle mého laického pohledu vhodnější krmení. A došla jsem k závěru, že důvodem je cena. 

My granulemi naopak jen přikrmujeme, většinou mají statková krmiva, a granule dávám bez GMO pro křepelky právě kvůli vyššímu množství bílkovin. Ale naše mají v míchanici sušené mléko, hmyz, ořechy, hromadu naklíčených zrn a hrachu, sem tam hrstičku máku, když už nevím roupama co by, tak drožďuju. Tak myslím, že by měly mít dost.

Mám firemní benefit, v rámci kterého můžu nakupovat v lékárnách za body, tak v Dr. Maxovi na konci roku před propadnutím platnosti bodů nakoupím trvanlivé potraviny a co nesníme, dám slepičkám. 

megi-the-pes
megi-the-pes 28.11.2024, 10:15:41 xxx.xxx.124.128

Já jim sypu maso pro psy. Jdu se stydět do kouta. 😀 Když to tu někomu říkám (se ptají, jak to, že furt vajca), tak by mě ukřižoval a pro jistotu na hranici upálil, tak musim rychle dodat, že to stojí 30 Kč a slépka chce asi tak 17 % bílkovin. No a pak kupuju pšenici a směs zrníček a na velkou zimu kukuřici, šrotovanou tak jako napůl, kousky rozbité.
Ty psí granule sice fungují a jsou výhodné, jenže to nedělám z principu - škodlivé konzervanty a čerstvého je dost a ony mají radost.

Buggyra
Buggyra 28.11.2024, 11:03:27 xxx.xxx.198.226

Já bych asi maso taky měla kde sehnat, ale prostě se mi nechce, mj. protože to nemám kde skladovat. V lednici jsou brambory, no. Musela bych jet extra do toho obchodu třeba jednou týdně, mít krmení pro slépky doma a každý den jim donést do stáje (přes den to je v autě u práce, což by přes zimu v pohodě šlo) dávku. Kterou by dostaly až druhý den ráno, protože na večer jim to dát nemůžu, aby jim to nehnilo ve volatech.

Granule mám u koní, nasypu, zaleju vodou (v mrazech nosí holky ráno teplou vodu koním, tak slepicím zalejou a slepice pustí, až to nasákne), postavím slepicím do výběhu, odcházím.

Až se mi pomnoží švábi a stínky, budou mít slépky jednou týdně hmyz 🙂

Buggyra
Buggyra 28.11.2024, 11:06:09 xxx.xxx.198.226

Napadá mě: mám doma žebra  od nějakých jídel. Potřebovala bych je nějak dostat slepicím, ale jsou tvrdá. Šroťák nebo drsňáckýho robota nemám. Kladivem jsem zkusila a málem jsem si vyrazila voko.

Napadá vás nějaký způsob, jak ty kosti vykřehnout, aby se daly normálně rozdrtit? Daly by se nějak dopéct v troubě nebo vyvařit v hrnci? Nebo něco, co můžu udělat v domácím prostředí…

megi-the-pes
megi-the-pes 28.11.2024, 11:10:42 xxx.xxx.124.128

Fuj, švábi, OMG. Jak to má takové třepotající se nožičky a divný zvuk, tak mně je nevolno. Za dobrou cenu jsem potkala moučné červy (lepší poměr protein/tuk než larvy bráněnky, ble) sušené, ale furt se jenom odhodlávám a nic. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.