To jsou oškubané zřejmě od ostatních slepic…důvod škubání a požírání peří a za chvíli masa bude ve špatném krmení, nuda,malý prostor…orvané chudaky slepice bych dala stranou od ostatních,než se zahojí a doroste jim peří..a kvalitně krmit..všechny..já mám asi 45 slepic a tohle jsem nikdy nezažila ..
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 16.01.2025, 10:45:12
Vejce jako zárodek se vyvíjí neustále i když nejsou zahřívána. Mění se tím i jejich nutriční hodnota. Neoplozena vejce tuto schopnost ztrácí resp. jejich vývoj je tím zastaven
Děkuji za informaci, jen si neumím představit, že vejce se vyvíjejí měřitelně nutričně rozdílně od neoplozených i pokud je nemáme pod kvočnou. Oplozená vejce, pokud je neinkubujeme, zůstávají na určitém stupni vývoje (nějak mezi narýhované vajíčko a vícebuněčný zárodek), a to klidně 20 dní, než si slepice do hnízda nanese celou snůšku a zasedne. A pokud slepice nezasedne, tak prostě v téhle fázi vývoje vajíčka zůstanou.
Alespoň já jsem zatím nic na podporu toho tvrzení nenašla.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 16.01.2025, 12:05:34
Ale ano, přečtěte si poslední větu vámi vloženého.
Podobně je to i ve všech vnějších faktorech které ovlivňují kvalitu vajec. Výživa, prostředí a podobně..stále jsou to vejce s určitým konstantním parametrem, která lze přidáním “něčeho” kvalitativně obohatit. Viz vejce klecová kontra z volného chovu.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 16.01.2025, 12:31:31
Ještě dodám. Je prokázaný rozdíl ve složení u vajec slepic která se připravují k sezení a odchovu kuřat.Jejich vejce jsou cca 14 dnů před zasednutim bohatší na živiny než vejce snesena před tím. Od stejné slepice při stejné výživě. Logicky tak musí mít i vyšší nutriční hodnotu
Já to sem dala spíš proto, že kohout si opravdu umí v hejnu sjednat pořádek. Pokud už se ze škubání nestal zlozvyk, většinou přítomnost dospělého kohouta dokáže extrémním projevům sllepičího hejna zabránit.
Ne, to poslední souvětí říká, že oplozený žloutek je vhodný k určitým věcem.
Ale:
“Množství 9 proteinů se zvýšilo v oplodněném vaječném žloutku ve srovnání s neoplozeným vaječným žloutkem a 9 proteinů se snížilo v množství v oplodněném vaječném žloutku vzhledem k neoplozenému vaječnému žloutku.”
Tedy nula od nuly,
kromě toho, že “pro účely obohacení nebo izolace proteinů s proangiogenními a antimikrobiálními vlastnostmi”
Proangiogenní, popáleniny, je to zmíněno na začátku abstraktu.
A je to logické, tam jde o dítě. 😀
Jinak na tomto místě chytala jiné slepice nejstarší a nejmenší slépka, aby chodily ven v pořadí, které určila ona. Tak jsem jí řekla, že tady rozhoduji já.
je celkem pitomost, aby bylo oplozené vejce nějak bohatší než neoplozené. záleží čistě na zdravotním stavu a krmení té nosnice. a pak se okamžikem snesení biologická hodnota dokáže jen snižovat a to platí pro konzum i pro násadu. prostě jakmile je vejce venku, už tam nic nijak nepřidáte.
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 16.01.2025, 12:37:17
asi nesouhlasím. žraní peří nebo kanibalismus umí krásně i hejna s kohoutem a někdy je kohout i jedinou viditelnou obětí zobání peří, prostě proto, že má srpy a závěsy.
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 16.01.2025, 15:05:01
Já nevím. Vlastně to beru spíš podle toho co vidím v okolí. U nás kdo má u slepic kohouta, má je v pořádku, samozřejmě pominuly případy , kdy je všechno v takovém bordelu že nepomůže ani svěcení voda. Ale třeba je to náhoda.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 16.01.2025, 14:56:49
Ale to jsem já ani studie neřekla. 9 proteinů svůj obsah snížilo, 9 proteinů svůj obsah zvýšilo, jaké aminokyseliny (třeba je to glutamin, co já vím, přečtu jindy, to je zrovna neesenciální, ale vypráví se o tom legendy) to byly, nevíme, ale vědci, kteří to testovali ví, že tato změna byla ku prospěchu obnově tkání například po popáleninách.
Tedy není tu žádný cennější obsah co do výživy lidí, pokud jste tedy myslel tu, ale pravděpodobně ani pro výživu psů, slepic, koček, prasátek.
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 16.01.2025, 18:58:41
Ta, co má černý krk, hlavu, vypadá jak kat 😀, ona se tak i tváří a už i na špalku čeká, to si můžu takovou koupit, aby byla takto zbarvená, nebo je nějaká pravděpodobnost toho zbarvení?
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 16.01.2025, 18:04:04
Tedy není tu žádný cennější obsah co do výživy lidí
Možná.Jako spotřebitel preferuji vejce jaká mi komerční chovy nenabízí. Úplně mi stačí lepší chuť a vzhled. Jak velkou nutricni hodnotu mají oproti průmyslovým je mi fuk