Aktuálně: 2 750 inzerátů262 024 diskuzních příspěvků19 174 uživatelů

Celoroční teplákofka

acher (neregistrovaný) 18.07.2025, 09:41:14 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 18.07.2025, 09:10:38

Naši psi ježkům nikdy nic nedělali.Někteří na ně sice štěkali,ale časem pochopili,že jsou “domácí” . Na Alana už jsou ti naši tak zvyklí,že okolo něj chodí úplně v klidu,ani nás se už nebojí.Velká asi ježková,tak ta se od misky nehne ani když stojíme kousek od ní.

Tap
Tap 18.07.2025, 22:48:56 xxx:xxx.173d:98ad

Ježek je častý predátor vajec i kuřat.
Ojedinělé opačné zkušenosti to nezmění.
Slepice umí skákat i létat, je vhodné mít hnízda např. metr nad zemí.

Obrázek Obrázek
acher (neregistrovaný) 19.07.2025, 07:38:25 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tap z 18.07.2025, 22:48:56

To není ojedinělá zkušenost.Ježci tady máme 50 let.Myslím si,že na ně lidí svádí kde co .

Nedávno jsem ve stodole našla 35 vajec od zanášející slepice.Na zemi pod prkny.A ježci tam jsou také.

Bodlinka
Bodlinka 20.07.2025, 16:27:51 xxx.xxx.85.56
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 20.07.2025, 15:43:03

teď jsem si představila ten výraz, kdyby našla v mističce bramboru….

ančovička (neregistrovaný) 20.07.2025, 18:17:23 xxx:xxx.164f:c601
Bodlinka:

teď jsem si představila ten výraz, kdyby našla v mističce bramboru….

😂😂😂👍

Varaxi
Varaxi 20.07.2025, 18:27:11 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 20.07.2025, 14:41:45

Vypadá to, že budete minimálně měsíc jíst jenom hranolky. 

No, uskladnit do tmavého sklepa, máte-li ho k dispozici, je nelepší řesení. Dá se skladovat prakticky kdekoli, kde je aspoň trochu stálá vlhkost a tma. I doma v zavřené kredenci, pokud to teda nebudete skladovat měsíce. Nebo vykopávat podle potřeby a ne najednou, ale to jdu s křížkem po funuse. 

kometa
kometa správce
20.07.2025, 19:32:44 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 20.07.2025, 18:27:11

uskladnit do tmavého sklepa,

Brambory z loňského podzimu jsem do jara skladovala v komoře pod bílým pláštěm, aby nebyly na světle. Na jaře, když se začalo oteplovat, jsem je odstěhovala do tmavého a studeného sklepa. Teda většinu. A ty ve sklepě vyklíčily mnohem víc (jako, že půlmetrové klíčky) než ty, které zůstaly v komoře.

Předpokládám, že se tím připravily na eventuální jarní sadbu.?

Bodlinka
Bodlinka 20.07.2025, 20:50:05 xxx.xxx.85.56
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 20.07.2025, 18:27:11

hranolky, bramboráky, francouzské brambory, brambory se zelím, bramborové knedlíky, bramborové šišky s mákem, bramborové taštičky s povidly

pokud to nechci skladovat měsíce, tak budu muset máknout

ančovička (neregistrovaný) 20.07.2025, 21:18:48 xxx:xxx.164f:c601
»
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 20.07.2025, 21:03:16

…a brambory pečené na poli v suché bramborové nati 😇😇….

Xerxova
Xerxova 21.07.2025, 06:39:30 xxx:xxx.3984:476f

když já na bramborových plackách ujíždím… na sucho dělané na plechu v troubě a pak lehce omašlované máslem… A nebo nám naše maminka dělávala "krokety" (nevím, kde ten název vzala) - z těsta na bramborové placky vyválela plát, podle dezertního talířku vykrojila kolo. Na něj položila kolečko velkého měkkého salámu (ano, často gothaj) a nebo dokonce kolečko šunky. Pak se placka přehla napůl, prsty se umačkal okraj, aby se nešklebila… a dalo se to osmažit z obou stran na trochu oleje či sádla na pánev. Na pánev se vešla dvě “déčka” - dvě plněné placky. A kupodivu i moje zmlsané vnoučata mohou jak placky suché, tak tyhle plněné.

A ty suché jdou dělat různé - “holé” jen s máslem či povidly na vrch, s bramborákovou příchutí (přidaný česnek a majoránka), se salámovou příchutí (přistrouhaný tvrdý salám či klobása), s bylinkama… prostě do základního těsta lze přidat kdeco a mít různobarevnou (a různochutnou) misku placiček. Jsem hračička - takže i ty v troubě nasucho pečené vykrajuji a je jedna jak druhá.

Zrzavci
Zrzavci 21.07.2025, 07:38:13 xxx.xxx.226.62

Du se chlubit, du se chlubit, du se chlubit. Sem ta slepičářko-krůťačka. Doma se mi smějou, že se možu ke slepicím nastěhovat. To nechci, jsou to prasata 😀 . Ale ftipný prasata, jak vrzne branka, už to perou zezadu z výběhu a poskakujou u plůtku, co jim nesu. Vyrábim jim dobroty, sypu zrní, směsku pro nosnice, nosim maso a zelenou hmotu, ovoce. Včéra sem jim vykydala výběh. Mají ho tetkonc krásnej. A zvýšila jsem výrobu vajec, jipijaé! Baví mě to a zjistila jsem, že to budu krásně ráno stíhat, obstarat je. Jasně, teď je to brnkačka, když je světlo, ale mám tak představu času, kterej budu v tu šílenou hodinu, kdy vstávám, potřebovat. A to u mě to bude asi míň, páč to chci mí zautomatizovaný, takže jim jen zkontroluju, zda mají vodu, prdnu nějakou dobrotu a půjdu.

a mám hodně moc nakládaček, sem bohatec nakládačkama a furt je žeru. Nezavařim asi ani jednu, nemožu se dožrat, holky to jedou ve velkým, skorem jako u Bodlinky brambory. Apropó brambory, už taky ve věži nějaý jsou. Kolik to nevim, ale jsou. Min. miska jedna ta bude 😀

JardaPecival
JardaPecival 21.07.2025, 11:05:41 xxx.xxx.228.63
Bodlinka:

hranolky, bramboráky, francouzské brambory, brambory se zelím, bramborové knedlíky, bramborové šišky s mákem, bramborové taštičky s povidly

pokud to nechci skladovat měsíce, tak budu muset máknout

Z brambor je nejlepsi veproknedlozelo anebo rizek v troube na sadle..  A nemusi to bejt ani moc prorostly. Staci k tomu jenom poridit si selatko a pak uz jen brambory a brambory a brambory a brambory.. Miluju brambory 😂

ančovička (neregistrovaný) 21.07.2025, 16:50:59 xxx:xxx.164f:c601
JardaPecival:

Z brambor je nejlepsi veproknedlozelo anebo rizek v troube na sadle..  A nemusi to bejt ani moc prorostly. Staci k tomu jenom poridit si selatko a pak uz jen brambory a brambory a brambory a brambory.. Miluju brambory 😂

🤣🤣🤣👍👍…já taky😂…a kdo by je neměl rád?..

Bodlinka
Bodlinka 21.07.2025, 21:27:46 xxx.xxx.85.56
»
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 21.07.2025, 11:05:41

prase? to by mně tak scházelo. i takhle je dům věčný boj s prachem a smradem

korunu tomu nasadily kočky, co šouply zakouslýho špačka do skříně a našla jsem ho až když probíhala reinkarnace

občas mívám taky takový blbý nápady,  jakože si vymaluju chodbu

zítra to obrousím a můžu začít teda malovat. od pátku.

Obrázek Obrázek
neprihlasena Buggyra (neregistrovaný) 23.07.2025, 22:51:51 xxx.xxx.56.78

Právě dovolenkuji.

Jsem na chatě u příbuzenstva, kytek milion, koček půl milionu (trochu to prořídlo, než sousedovi příslušníci zatrhli rozlévání nemrzky). Letos se jim tu nějak nedaří brambory, půl políčka uschlo s velikostí hlíz pingpongového míčku… No uvidí se, co zbytek políčka. Tak jsem přivezla zbytek své loňské sklizně, který mi klíčil v lednici, a nastrkali jsme to do země na podzimní sklizeň (jestli z toho něco bude). No rajčata mají ve stejné fázi jako já, což je dost bída, protože já jsem na severu o měsíc zpožděná. Okurky darmo hovořit, i já mám lepší. A to je co říct. Zaprovokovovala jsem si a dovezla jsem ochutnávku ze své sklizně česneku (deseticentimetrové palice) a cibule (od pěti do deseti centimetrů). Tak to mě těší, protože na cibuloviny jsem letos dost vsadila, takže česnek mám plnou zásobu na celou zimu, zatímco cibule mám zásobu tak do podzima. Ale jsem v klidu, na blešáku jsem nedávno koupila pětikilový pytel cibule za pakatel, takže cibuli snad do zimy nebudu potřebovat nakupovat. I když…. plánuji nadělat cibulové copy a něco porozdat po příbuzenstvu, takže možná na podzim už své červené cibule mít nebudu a té kupované žluté také ne a zase budu závislá na hypersuper. No, na cibuli se toho naštěstí nedá moc zkazit, nejsem náročná.

Po víkendu budu po dovolence, tak zase budu pravidelným návštěvníkem fóra.

Anonymní (neregistrovaný) 25.07.2025, 10:51:01 xxx.xxx.73.247

Ahojte můžou slepice a kachny tekuté kvasnice z pivovaru ?

Tap
Tap 26.07.2025, 00:18:11 xxx:xxx.262e:b9cc

Tak kurkuma a šišák snižují u slepic stres z horka. 
Zajímavé.
Na probíhající Tour de France zjistili, že použití ochranného
krému s faktorem 50 snižuje tělesnou teplotu namazaných
výrazně více, než krém s faktorem 20, tak proč ne.
Pořád máme mezery v poznávání.

https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-vedro-drti-i-slepice-a-kurata-vedci-zjistili-ze-jejich-stres-potlaci-kurkuma-a-sisak-40531457

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.