Existuje i rodobarvá. A snad už i černá a krahujcovitá - nebo aspoň pokusy o vyšlechtění. Mě teda přijde u málo početných (národních) plemen šlechtit další barevné rázy, v době, kdy jsou dostupná plemena prakticky z celého světa, těmto národním na škodu. Měla by spíš být jedna barevná varianta a ta rozšířena co nejvíce mezi všemi připanými chovateli - kvůli genetice. Zpět k oravce, rodobarvé byly vyšlechtěny jako třetí barevná varianta po žlutohnědé a bílé. Krom líbivosti mi tato varianta přijde ideál do příhody jako krycí zbarvení.
Oravky velké rodobarvé v Lysé. Takhle v kleci nic moc. Na původní fauně dávali Slováci lepší fota
Naše vlašky se letos zbláznily. Ale už definitivně. Nesou už 13 měsíců v kuse a brzy načnou měsíc čtrnáctý. Přepeřovat se, zdá se, nechystají. Asi je budeme muset postříkat Snáškostopem.
Chovám z.Velsumky oranžovokrké a stříbrokrké ,snáší i bez N1 pro nosnice.Biefeldské rodobarvé déle přepeřují a k snášce potřebují přidat i N1.
Takže chcete říct, že velsumky nepotřebuji narozdíl od jiných plemen N1 aby snášely? To se mi nějak nepozdává. Určitě bez ní nenesou na 100 % jejich potenciálu. Můžete ještě sdělit čím teda krmíte?
Odpověď na příspěvek uživatele PETROSMORAVICUM z 26.11.2025, 08:51:37
Snáší co druhý den a 40dní mají pauzu,biefeldské snáší taky co druhý den,ale pauzu mají 60+ dní.Krmím pšenku i naklíčenou,oves,kukuřicí,zbytky,N1 a pastva.Je důležitý výběr nv a nepříbuzenská plemenitba.Dělám i kříženky u velkých plemen,Biefeldské,velsumky a různé hybridy.
To je právě jeden z podstatných rozdílů nejen mezi plemeny, liniemi, ale je to dáno i podmínkami chovu. Přepeřovat může některá slepice klidně jen 25 dnů a už zase klade, zatímco jiná se v září rozsype a snášet začne klidně až v březnu.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 28.11.2025, 17:29:27
…pochopil jsem správně, že 40denní pauza je pouze jednou za rok…? Z toho mě vychází, že snáška je přibližně 160 ks vajec na nosnici… Je to tak, nebo se chápeme špatně…?
Začátek měl na mysli, že zdrobnělé velsumky na podzim přepeřují 40 dní, zatímco bielefeldky přepeřují 60 a více dnů. Se snáškou začnou mladé slepičky zdrobnělých velsumek ve věku 5 měsíců, zatímco bielefedky (i jiná polotěžká a těžká plemena (marans, orlovka)) mají vývoj delší a mladé slepičky bielefeldek začínají v podmínkách Začátka se snáškou ve věku 7 měsíců. Takže přepeřují cca o měsíc delší dobu a snášku čili kladbu zahajují o dva měsíce později. To jsou ty rozdíly mezi konkrétními dvěma plemeny, které chová mnoho let na stejném dvorku.