Aktuálně: 2 956 inzerátů222 878 diskuzních příspěvků18 439 uživatelů

Snaska podle plemen

PETROSMORAVICUM (neregistrovaný) 23.01.2025, 00:27:12 xxx.xxx.216.41
Tap:

Já na to mám.
Momentálně máme od čistokrevných slepic tolik vajec,
že je ani nestíháme rozdávat.

K zakládajícímu obrázku - ano, třeba původní linie rodajlendek vynikaly
vysokou snáškou - právě proto je fa Dominant CZ použila jako rodičovské
pro své cílové hybridy. A také vybrané linie leghornek i dalších plemen.

S plemeny to opravdu není tak zlé, jak se tu mylně paušalizuje. 

O jaké plemeno se jedná a jaká je průměrná snáška na nosnici a rok…?

drvodelkafialova
drvodelkafialova 23.01.2025, 06:32:18 xxx.xxx.171.143
PETROSMORAVICUM:

O jaké plemeno se jedná a jaká je průměrná snáška na nosnici a rok…?

Přesně to by mě taky zajímalo. Klidně sem hoďte fotky, kvalitním chovem se každý rád pochlubí.😀

ančovička (neregistrovaný) 23.01.2025, 09:27:54 xxx.xxx.2.159
Anonymní:

To nikdo nepíše. Ale je nesolidni tvrdit že mohou konkurovat hybridům. Není a nemůže to být pravda. Mají zase jiný potenciál kterým mohou v dobrých rukách  nedostatky vyrovnat. 

Máte oba pravdu…já spoustu let chovám čistá plemena slepic.. vlašky koroptví, maransky,nedávno rodajlendky,velké wyandotky ..i další.. vlašky nemají konkurenci..ale kvůli zimnímu výpadku  snášky jsem před pár lety pořídila hybridky a nedostatek vajec v zimě je vyřešen!!😀každý podzim přikupuji 5 slepiček, které snáší snad dvě sezóny bez přestávky..👍👍čistokrevných slepic bych se nikdy nevzdala👍..od jara do zimy výborně snáší,nejvíc vlašky,krásná velká, bílá  vejce pro děti na malování na Velikonoce😀..a jsou celý rok,jako i ty ostatní, KRÁSNÉ 😇❤️!!!..radost na ně pohledět🤗……nikdy jsem nekupovala kuřata ( jednou Brahmanky), kupuji vejce a kuřata si lihnu sama.. mám 3 týdny času,se na ně těšit 😄😇

ančovička (neregistrovaný) 23.01.2025, 09:37:17 xxx.xxx.2.159
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 22.01.2025, 19:00:58

Jo a ta dlouholetost…vlašky koroptví mívám tak +- 7 let 😄…právě mám 7mi leté doma..už jsou přepeřené a čekám první vajíčka..

list
list 23.01.2025, 12:58:55 xxx.xxx.168.187
ančovička:

Máte oba pravdu…já spoustu let chovám čistá plemena slepic.. vlašky koroptví, maransky,nedávno rodajlendky,velké wyandotky ..i další.. vlašky nemají konkurenci..ale kvůli zimnímu výpadku  snášky jsem před pár lety pořídila hybridky a nedostatek vajec v zimě je vyřešen!!😀každý podzim přikupuji 5 slepiček, které snáší snad dvě sezóny bez přestávky..👍👍čistokrevných slepic bych se nikdy nevzdala👍..od jara do zimy výborně snáší,nejvíc vlašky,krásná velká, bílá  vejce pro děti na malování na Velikonoce😀..a jsou celý rok,jako i ty ostatní, KRÁSNÉ 😇❤️!!!..radost na ně pohledět🤗……nikdy jsem nekupovala kuřata ( jednou Brahmanky), kupuji vejce a kuřata si lihnu sama.. mám 3 týdny času,se na ně těšit 😄😇

Naprosto souhlasím, dělám to též tak a jsem naprosto spokojený. Hybridky si občas kupuju  na podzim a bez přisvěcování krásně nesou celou zimu. 

ančovička (neregistrovaný) 23.01.2025, 16:34:37 xxx.xxx.2.159
»
Odpověď na příspěvek uživatele list z 23.01.2025, 12:58:55

Já jim sice ráno a večer hodinku přisvěcuji,ale ani o to moc nestojí,už jsou většinou všechny na hřadech…teď už je delší den,tak nebude potřeba.. ať se Vám daří 🤗

list
list 23.01.2025, 18:29:00 xxx.xxx.174.92

Jj, tomu věřím, část slepic mi zalézá taky brzy, až mě to udivilo 😉 Vám též ať se daří 😊

PETROSMORAVICUM (neregistrovaný) 23.01.2025, 19:00:10 xxx.xxx.216.41
ančovička:

Vlašky a rodajlendky nesou kolik. ..?

ančovička (neregistrovaný) 23.01.2025, 19:51:22 xxx.xxx.2.159

U vlašky se uvádí roční snáška 180-200 vajec, rodajlendky snáší o něco víc, asi 250 i více vajec..ale opět podmíněno ideálními podmínkami, dobrým krmením a velkým travnatým prostorem..

megi-the-pes
megi-the-pes 23.01.2025, 23:38:27 xxx.xxx.124.197

A Leghorn dá určitě  ještě víc; 250 - 280 uvádí zdroje z celého světa, navíc málo sežere. Takže nakonec ten Tap nekecá, že.

list
list 24.01.2025, 06:56:27 xxx.xxx.168.187

Ono bude pravdy trochu na obě strany. Pro vystavování je podstatný exteriér a při dostatečném množství slepic, pak užitkovost není kritická. Ale ne všichni to tak mají a někteří se zabývají i užitkovostí, třeba že nemají prostor, nebo je pro ně slepice prostě primárně užitková. A v neposlední řadě hraje roli i očekávání. Pokud někdo čeká, že plemeno ponese stejně jako hybrid, šeredně se mýlí. 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 24.01.2025, 07:25:14 xxx.xxx.171.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 23.01.2025, 23:38:27

Hybridy nesou prostě víc a pokud jsou na omezeném výběhu a mají kvalitní krmivo vedou. Ale kdybych měla velký výběh, pořídím si asi ty vlašky.  Jsou schánčlivé (menší spotřeba krmiva) dlouhověké( neutratíte za nákup nových slepic) a v neposlední řadě krásné. Kdysi jsem měla asi 50 slepic - převážně vlašek, pouštěli jsem je do takové obří příkré stráně zarostlé křovím  a vajec bylo dost. Ale teď mají jen ten výběh a tam se žádné plemeno jako vlaška nebo leghorn nevyplatí. Hybridek mám 9 a zásobuju vejci celou rodinu.

Ale těm 250 - 280 vejcím nevěřím😃

Anonymní (neregistrovaný) 24.01.2025, 07:44:14 xxx:xxx.2aed:9c99
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 23.01.2025, 23:38:27

Uvádí zdroje zbožných přání, nebo chovných cílů. Stačí se podívat na výsledky testů, to je objektivní realita. Ukázaná čísla platí 

megi-the-pes
megi-the-pes 24.01.2025, 11:00:15 xxx.xxx.124.197
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 24.01.2025, 07:44:14

A kde jsou ty výsledky testů? 

Koukala jsem tedy hlavně na studie ohledně něčeho jiného (kvalita vajec u klecového, podestýlkového,…), ale nic lepšího než Leghorn tam neměli.

drvodělkafialová: takže bez pohybu nebude tolik vajíček, nebo aby si našly papání? 
V jedné studii (našla jsem i legrační z nějaké extra suché oblasti někde v Tramtárii, kde jedly jen to, co našly, a zbytky) uvedli i přesné složení krmné směsi a je to teda trošku 
lepší, než se tu prodává, určitě přes 17 bílkovin, i toho methioninu atd. víc. 
Co jsem za svoje ubohé dva tři roky vysledovala, každé to procento dělá zvláštně dost. 
A ty bílé hybridy, co jsou kdysi asi taky z Leghorna, furt někde výletují, to je fakt. 🙂A je fakt, že to vajíčko má ale úplně jinou cenovku, než je na letáku…
A je rozdíl v hmotnosti vaječné hmoty, tak by se to mělo možná taky brát, 
nemám čistokrevné slépky, pořídím pak, ale zatím - hnědý lohman vyrábí obří vejce - nad 70 80 g na začátku, bílý 
nechce přestat, tyhle moje jsou už dvouleté, vajca se nevejdou do krabičky,
předpokládám, že i kvůli tomu vybrali pro šlechtění těch hybridů určité plemeno,
které?

ančovička (neregistrovaný) 24.01.2025, 11:07:43 xxx.xxx.2.159
drvodelkafialova:

Hybridy nesou prostě víc a pokud jsou na omezeném výběhu a mají kvalitní krmivo vedou. Ale kdybych měla velký výběh, pořídím si asi ty vlašky.  Jsou schánčlivé (menší spotřeba krmiva) dlouhověké( neutratíte za nákup nových slepic) a v neposlední řadě krásné. Kdysi jsem měla asi 50 slepic - převážně vlašek, pouštěli jsem je do takové obří příkré stráně zarostlé křovím  a vajec bylo dost. Ale teď mají jen ten výběh a tam se žádné plemeno jako vlaška nebo leghorn nevyplatí. Hybridek mám 9 a zásobuju vejci celou rodinu.

Ale těm 250 - 280 vejcím nevěřím😃

Souhlasím👍.. žádné plemeno se hybridům nevyrovná..plemena jsou sezónní, po každé snaškové sezóně potřebují pár měsíců odpočinku…nikdy jsem vejce nepočítala,tak nevím, kolik např.vlašky snesly(když byly mladé)..to,kolik se uvádí, může být pravda,ale také ne..😀..do těch 200..beru..😄…a máte pravdu, za hybridky dám,letos 280,-ks x 5…měly 3 měsíce..už asi měsíc snáší.. příště koupím v drůbežárně kuřata, kuřičky..vyjde lo levněji..

list
list 24.01.2025, 11:33:15 xxx.xxx.168.187

V diskuzi čisté plemeno vs. hybrid je taky potřeba přihlédnout ke druhé stránce. Hybridi jsou něco jako top sportovci na vrcholu kariéry. I ti ke svému výkonu potřebují maximální podporu - ideální krmi a podmínky, bez toho by takový výkon nebyli schopni dodat. I hybrid bude v maximální možné snášce při maximální vhodnosti krmné směsi a dalších podmínek, takže pokud nepřisvěcuju, nekrmím jen směsí (nebo je pro mě slovo směs sprosté), dopřeju jim více prostoru pro aktivitu a podobně, bude snáška nižší. Kdežto čistá vlaška, minorka, či leghornka mi s prostorem, či bez průmyslové směsi ponesou velmi pěkně, nebudu-li krmit vyloženě špatně. Protože v zimním období nenesou a mají prostor se ze snášky vzpamatovat a nabrat síly. 

To je potřeba si uvědomit, pokud chci slepice jen pro užitek a nechci se zabývat “hloupostmi” koupím pár hybridek, směs a hotovo. Pokud chci slepice pro radost, budu se šťourat na netu a v knihách a hledat, co a jak, co nejlépe, nebo je pro mě slovo směs sprosté a chci je třeba bez směsi pro nosnice, tak je vhodnější čisté plemeno, které je  tolerantnější k chybám chovatele. 

Jak jsem psal výše, já kombinuju hybridky a čisté, kvůli zimním vejcím, ty prostě čisté plemeno nezvládne. 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 24.01.2025, 12:22:26 xxx.xxx.58.105
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 24.01.2025, 11:00:15

Aby si nahledaly a taky se nenudily. To by zas nezvládly ty hybridky.  S tou péčí o hybridy je to taky fakt. Švagr třeba letos koupil s námi slepičky. Všechno dělá víceméně stejně, ale má je celý den puštěný. Asi mají pohybu zas moc nebo jak jsou venku, občas zmoknou, nevím, ale začaly mu nést o pomalu měsíc dýl a nesou míň. Krmí stejnou směsí, slepice ze stejného zdroje, ale něco je jinak auž je TP špatně. 

acher
acher 24.01.2025, 12:42:18 xxx:xxx.3512:4a77

Leghornky  máme celkem dlouho.Čisté,ale manžel si bere od kamaráda starší dvou ,tříleté u nichž je větší naděje,že zasednou.Momentálně jich máme 8 a kohouta.Nenesly asi měsíc,teď už,že u nás není sníh,sbíráme denně 6-7 vajec.Mají nasypanou pšenici a trochu kukuřice a jinak co si najdou. Jsou velice shánšivé. Vysbírají vše pod králíkárnami,pod krmítkem, co nechají kočky,pes.Dostanou různé zbytky a většinu dne jsou na hnoji a na zahradě,prostor skoro neomezený.Jsou ve zděném kurníku,ale nesvítíme jim.

megi-the-pes
megi-the-pes 24.01.2025, 14:05:03 xxx.xxx.124.197
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 24.01.2025, 12:22:26

Mám 3 druhy hybr. Lohm. hnědý, ty jsou těžší, ale hrozně hodné, samoochočovací, nesou tak jako stabilně. L. bílý je hubeňoučká slepička, netuším, jak zvládá produkovat tolik velikých vajec, ale 17měsíční si daly v létě pauzu a shodily peří. Dominant - název už nevím - kropenaté, plaché, stabilně vajca normálních supermarketových rozměrů.
Všecky mají neomezený pohyb - zahrada, kde jsou stromy, keře, prales, záhony, dokud nezaseju, les, potok, občas jde nějaká ke kostelu, nevím, co tam dělají, jsou tam husy, které skoro nemají co jíst. 
Zděná kůlna, hodně slámy, nesvítím, jenom je na dvoře světlo na čidlo, když se stmívá v zimě, aby trefily domů. 
Zavřít je - neexistuje. Nadávají a zmateně pobíhají. Sežerou všecko od různých směsí (testovala jsem…) přes maso pro psy, konzervy, ryby, slepýše a myši chytí, chtěly aj kočku, jsou nebezpečné.🙂 
Ale zkrátka - ty procházky jsou pro ně asi nezbytné, jak pro psa. 🙂 
Může to být tedy tím, že první slépky jsem měla z farmy, kde byly rozmazlované, a další kusy se učily od těchto a další a další furt tak dokola.
O velikosti a množství vajec jsem se teda eště dočetla, že různé šlech. firmy nebo chovatelé, producenti, si nechávají určité linie, 
že prostě není Leg. jako Leg., druhý nejlepší prod. vajec je ta rod… nevimjaksetopíše.

Takže bych chtěla nějaké neprchací, nezmatkovací, klidné slépky, líbí se mi ty ančovičky kati, tyhle moje jsou v jednom záhoně se psem, kočkou a se mnou, kopeme žížaly a opalujeme se. 
Co budou nést a nenést, je mi skoro jedno, vajca téměř nejím. 

PETROSMORAVICUM (neregistrovaný) 24.01.2025, 15:20:06 xxx.xxx.216.41
ančovička:

U vlašky se uvádí roční snáška 180-200 vajec, rodajlendky snáší o něco víc, asi 250 i více vajec..ale opět podmíněno ideálními podmínkami, dobrým krmením a velkým travnatým prostorem..

Nezajímá mě co se kde uvádí…, zajímá mě jaká je realita u vás…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.