Vlašky a rodajlendky se rozlišit dají…
Čistokrevné mají ještě jednu nezmíněnou výhodu: můžete si je namnožit doma. To u hybridek nelze.
Ale jo, kdo chce jenom vejce, doporučuju hybridy. Jsou nesrovnatelně snáze dostupné.
Čistokrevné mají ještě jednu nezmíněnou výhodu: můžete si je namnožit doma. To u hybridek nelze.
Ale jo, kdo chce jenom vejce, doporučuju hybridy. Jsou nesrovnatelně snáze dostupné.
Když chová směs, tak asi neví, kolik vajec snesla která slepice. Ne každé vejce lze přiřadit k plemeni na základě vnějšího vzhledu.
Vlašky a rodajlendky se rozlišit dají…
Biele lohmany, ktore sa uz daju hladkat som minule ohmatala, boze, to sú teda chrti, omg. Ale nesu kazdy den, ci mrzne, ci nie. Vybeh maju casovo obmedzeny, ale nechodia daleko. A krmim Prepelica Gold a zmes koncentrat+psenica+ kukurica.
Urcite by som sla do hybridov zas, ak su hnede kamaratske, mozno pojdem tym smerom. Vlašky su krasne, ale uz mam 5 brojlerich darmozracov na krku, tak asi zatial dokupim len par hybridov.
No a samozrejme prepelice.
Máme doma už několikrát po sobě isa brown. Měla jsem doma i jiné hybridky, ale tyhle mi přijdou nejklidnější i nejvíc nesou. Ale člověk musí počítat s tím, že po dvou letech pořídí další a ty vynešené jsou na polívku.
Varaxi:Když chová směs, tak asi neví, kolik vajec snesla která slepice. Ne každé vejce lze přiřadit k plemeni na základě vnějšího vzhledu.
Přesně,jak píšete…když chovám více slepic se stejně barevnou skořákou, jako rodajlendky ,wyandotky a hybridy a maransky,není možný přehled o snášce jednotlivých slepic..co se dalo sledovat,tak to byly vlašky, velká vejce s bílou skořápkou…začínaly snášet začátkem března,bez přestávky a kvokání nesly do konce září..tam nebyl problém 190-200vajec..ale musí se dobře krmit,k tomu mají kyselé kozí mléko denně,do toho občas zbytky a přes 2000m stálezeleného výběhu..mým starým,7 mi letým už snáškou nepočítám 😂…
Prostudoval jsem si z odkazu výsledky kontroly užitkovosti a zarazila mě snáška amroksek od 104 ks do 174 ks za období a průměr za devět období 149 ks vajec.To je teda dost rozdíl od uváděné snášky ve standartu.To se tak liší teorie od praxe .?
A co taký ten modrý hybrid, ma niekto skusenost?
A horal? Ale tie asi u nas nezozeniem.
Břetislav Staněk:Prostudoval jsem si z odkazu výsledky kontroly užitkovosti a zarazila mě snáška amroksek od 104 ks do 174 ks za období a průměr za devět období 149 ks vajec.To je teda dost rozdíl od uváděné snášky ve standartu.To se tak liší teorie od praxe .?
O zimní snášce některých plemen je reportáž pořadu
Farmářská revue.
https://www.facebook.com/watch/?v=3858899607762286
Máte pěkný narodní plemeno Oravku, ve více barvách ( za mě rodobarvé jsou špica). Jeden kohout, 5 slepic místo nějakých hybridek.
Koukám na Oravku… standard říká, že je zlatohnědá, nebo bílá? Váha jako 1,5 hybrida 🙂, 180 - 200 vajec,
ale zas pak bude mít co lišák. 🙂
No, o Oravke viem, ale este raz opakujem, mam 5 dinosaurov, ktore doziju, takze zaberaju priestor a preto stihly, lahky (idealne nie uplne mimozny,) hybrid mi vyhovuje viac.
Lisiak vyselektoval vyborne, no uz budem pripadne jebliny riesit darom. Ludom, nie planine.
A este musim vybudovat Hydinaren c. 2, povodna sa musi zburat, lebo sa cely kopcek, na ktorom stoji musi zbagrovat.
Ano.
Mě ještě napadá, u těch hybridek se opravdu nevyplatí krmit zbytky. Moje zkušenost je, že slepice samozřejmě s nadšením sžerou nějaké chutné kousky, co zbudou od oběda, ale základ krmiva musí být směs. Jednu sezonu jsem jim na hnůj nasypala hodně jablek a trávy. Samozřejmě směs měly. Ale jak se zčásti nažraly na tom zeleném, snáška šla výrazně dolů. Než se to zas dalo dohromady tak dlouho trvalo. V tomhle je zas třeba ta vlaška lepší.
Existuje i rodobarvá. A snad už i černá a krahujcovitá - nebo aspoň pokusy o vyšlechtění.
Mě teda přijde u málo početných (národních) plemen šlechtit další barevné rázy, v době, kdy jsou dostupná plemena prakticky z celého světa, těmto národním na škodu. Měla by spíš být jedna barevná varianta a ta rozšířena co nejvíce mezi všemi připanými chovateli - kvůli genetice.
Zpět k oravce, rodobarvé byly vyšlechtěny jako třetí barevná varianta po žlutohnědé a bílé. Krom líbivosti mi tato varianta přijde ideál do příhody jako krycí zbarvení.
Ladd: to zbarvení má logiku, ale ve standardu není, měli bychom si asi pořizovat standardní jedince, když plemeno, bílá je ale na houby, no, i na sněhu svítí, mívají žluté nohy
drvodělkafialová: jablka jsou plná vlákniny, tzn. nemohly využít bílkoviny atd., buď jde potrava rychle ven, nebo přímo antinutrienty,
proto, když už zkouším směs, tak ať nemá 5 a víc vlákniny, opravdu mi to nefunguje, slépky hladové a vajca malá a málo
jinak normálně krmím mletým krmným masem - jehněčím nebo zvěřinou, protože to jí i kočky a psi, cena 30/kg, slépka chce 17 % bílkovin (i 20, ale třeba bílý lohm. má k tomu spotřebu vápníku jak hejno jiných slépek) a to maso to má a má i málo tuku, pšenice se válí všude, v mrazech kukuřice taková podrcená, bílý jogurt hodně, zelenina, z ovoce jim jede tak jablko a meloun, někdy hodím oves. vločky, uvařím rýži, brambory, zbytky taky mohou, skoro nesolím a koření taky nic, mě vše pálí…
mají prostě normálně domácí stravu, zahradu a les… na trávě se pasou od rána do večera a nemá to vliv
Ale on bude opravdu velký rozdíl i mezi těmi hybridy, mně dominant prostě nefunguje
a tu ve vsi má spousta lidí stejné slépky jako já a nefunguje jim to (nemají výběh s něčím, co by snědly + slabá směs nebo zbytky, to už jsem dělala průzkum; oni dělali, proč mám kopec vajec)
+ má hodně lidí slépky od nějakého toho rozvozu
a to jsou kusy nemocné a neschopné něco řádného vyprodukovat…
moje jsou z farmy tu z mrznoucích Krkonoš nebo Kosiček, kde se teď o vše tak perfektně starají, že si tam normálně koupíte skoro ochočené, vitální a chytrá zvířátka…
dovezu, půl dne zavřu spodní část dveří, udělám cestičku z jídla na stráň
a už jsou naše 🙂 dva tři dny týden dohlížím, aby starší kusy nemlátily ty mladé
už jsem kupovala 15 17 i 3měsíční a všecko funguje stejně
Takže možná zdroj, každá drůbežárna nakupuje jinde třeba, drží si jiné linie…
Zkoumala jsem weby těch autorů hybridů a krmiva skrz naskrz a
ono je to se směsí tak, že
musím mít hybrida v kleci v “laboratoři”, některé druhy mají směs neomezeně,
některé dávku…
aby byl schopen produkovat to množství vajec.
Jenže někdo pustí hybrida na 300 m2 "betonu", takže směs spálí tímto způsobem (plus na zahřátí, na peří a tak) a
z čeho má pak dělat tu kopu vajec.
Je to alchymie. 🙂
Po rychlém google mi vyjeja zdrobnělá rodobarvá. Pokouším se dát odkaz, jestli se mi povede..
Informace o Oravkách a nových barevných rázech jsem měl z původní fauny. O rodibarvých velkých tam několikrát psali. Možná , že nakonec od šlechtění upustili, přišlo mi ale, že tento ráz měl docela zapálené chovatele.
Kohouta jsem i viděl na trhu v Lysé.
To je přesně ono. Já si hybridy nemůžu vynachválit. Ale mají cca 30m suché kryté voliéry , mám možnost jim tam svítit, odnikud tam v podstatě nefouká, mají tam obří hnojiště z kusu sila, místa na popelení, různé schovávačky z prken a odpoledne ( když neprší) je pouštíme proběhnout. Věřím že klidným hybridům to vyhovuje, na temperamentní plemena jako vlaška nebo leghornky je to podle mě malé.
Vůbec slépkám nerozumím, ale ten kohout je boží. 🙂
Leghornky mají rády prostor aby mohly hledat a sbírat.Máme celkem prostorný kurník + ještě mají půklu chlíva,ale pokud není hodně sněhu jsou raději venku.Často se i stává,že nějaká ani na noc do kurníku nezaleze a nocuje na ořešáku,rády lítají.Jsou to trochu plašani,tak mají rády prostor.