Já drápky vidím zřetelně a proto to kočka nebude, také by byla stopa kratší a kulatější. Myslím že jde opravdu o kunu. Zase ale nevidím pět prstů což by u kuny mělo být vidět. Tak zbývá lasička, jenže zase není podle čeho posoudit velikost. Nebo maskovaná čivava🤣
Ony jsou oba druhy prstochodci, jen oblast záprstních kůstek je jinak stavěná, jak na předních tak na zadních končetinách, lasicovití ji mají podstatně kratší, takže se první prst dostává blíže k podkladu. To pak spolu s jiným úhlem kladení končetiny způsobí že stopa kuny je podlouhlejší, obvykle pětiprstá a ne tak uzavřená jako stopa kočky kde první prst zůstává vysoko nad podkladem. Otisk drápů nemá cenu řešit, ten je jasný.
Čivava, která to má až na drápy podobně jako kočka, byl jen pokus o odlehčení celého problému, asi tedy ne moc povedený no.🤣
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 15.02.2025, 19:25:33
Psovití mají vesměs více či méně patrné rudimentální zbytky prvního prstu (palce). Konkrétně u psů se tomu na zadní končetině říká “vlčí dráp” a bývá umístěn blíže kostí zánártí (kotníku). Na předních bývá lépe zachován i když je také nefunkční a také bývá vysoko až u kostí zápěstí. Lasicovití mají první prst funkční. Takže ano liška nechává stopu čtyřprstou i když prvoplánově má také pět prstů i když ten první nemusí být vůbec patrný, stejně tak jako u některých plemen psů, zejména na zadních končetinách.
Ale kuna má 5 prstů.Čtyři prsty drápy má liška.A čeho jsou tyto stopy.
Řada stop vylučuje kunu, ta hopsá a stopy bývají po dvou. Toto je klasický mimochodný klus kdy zvíře klade stopu zadní končetiny do otisků přední. Může to být tedy liška nebo kočka což se v této kvalitě fotky nepozná protože nelze odvodit velikost stopy ani tvar ani otisk drápů, protože otisk tlapky zadní nohy poruší nebo zkreslí otisk tlapky přední. To by chtělo fotku zhora ne pod úhlem.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 15.02.2025, 20:18:47
To teda nevidím ale věřím když to říkáte. Ovšem měl jsem dojem že řešíme typické znaky stopy psovitých, lasicovitých a kočkovitých ne konkrétní stopu čuvače. To jste posunula do stejné roviny jako poznat podle lidské stopy zda to byl černoch nebo běloch, nebo třeba eskymák. No a paspárky také znáte tak proč ten dotaz s liškou jako psovitou šelmou a jejími čtyřmi prsty?
Stopy kuny jsem tam dala.Jen jsem chtěla ukázat,že není tak lehké podle stopy ve sněhu ne fotcce poznat zvíře a že to může být i liška.Stačí stopy lišky pohledat.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 15.02.2025, 22:21:23
Ano, pokud nevíte jak má stopa vypadat a čemu věnovat pozornost tak je to téměř nemožné. V opačném případě to zas takový problém není ať už je stopa na kvalitní fotce nebo přímo na sněhu a znáte tak okolnosti nálezu. Pravděpodobnost omylu je sice stále ale dost nízká, zejména mezi druhy.
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 16.02.2025, 00:13:48
Takové jasné stopy se poznají krásně.Škoda,že u nás není sníh nafotila bych vám stopy kuny,máme je ve stodole,lišek,mají nory asi 400m od domu a i jezevce ty máme asi 1 km.
Psal jsem původní dotaz. Moje stopy byly opravdu od kuny. Půjčil mi kamarád fotopast a položili jsme na sníh vejce a hned první noc bylo jasno. Ale stejně to řešit nebudu, jen vím že si musím dávat pozor se slepicemi.