Dnes čejky. Okolí Uh. Brodu.
Čtvrtek 27.2. špačci. Uh. Brod.
Čtvrtek 27.2. špačci. Uh. Brod.
Ráno jsem šla se psem a z louky se zvedlo pořádné hejno špačků.
Jsem pár km od Vás a špačky jsem slyšela ve středu 26.2. Vidět nebyli, ale slyšet teda pořádně. Vyhlížím hřivnáče ti ale zatím nejsou ☹️.
z těch cestovatelů, co už dorazili : špačci se živí na lojových koulích, hřivnáč se včera nacpal do krmítka a měla jsem strach, že z něj nevyleze…
Jinak obří hejno kosáků zmizelo - zůstali jen dva páry - klasika, ostatní odletěli zpátky do lesů. Zůstali vrabčáci - máme víc těch domácích, ale i polní chodí do "bufíku” pod magnolii. Sýkory, červenky, hrdličky, strakapoudi, výjimečně brhlík, dlask a hýl. V zimě byly málo k vidění, ale teď o sobě dávají hlasitě vědět - straky a sojky.
A v lese za humny je zřejmý silný nárůst krkavců (zcela běžná věc na každé procházce) a nově i černých datlů. U nás bývali strakapoudi a žluny, datla jsem poprvé u nás v lese viděla před pár lety. A dnes taky běžný pták lesa.
bambule:Jsem pár km od Vás a špačky jsem slyšela ve středu 26.2. Vidět nebyli, ale slyšet teda pořádně. Vyhlížím hřivnáče ti ale zatím nejsou ☹️.
U nás už týden.
U nás jsem viděl menší hejno špačků 23.2. a prvního holuba hřivnáče 24.2. UH
Dnes čejky. Okolí Uh. Brodu.
Dnes konipas. Okolí Uh. Brodu
Dnes čejky na mokré louka s ostřicí, předpokládané hnízdiště čejek u Nýrska.
špačci dneska špačkovli tak, koko by bylo léto a v sadu na každým stromě tuna ovoce.
špačky jsem viděla ve středu, zvedlo se hejnečko, a já si říkala, sakra tyhle ptáky znám, co je to zač, nelezlo mi to na jazyk, až teď jak jste tu zmínili, tak mi to docvaklo 🙂
Mám informaci, že čejky(2 ks) byly viděny v okolí Uh. Brodu už v druhé polovině ledna.
Potápka roháč Lásenický rybník, ale je možné, že tu i přezimovala…
Husy velké na rybnících okolo Stříbce. (Lutová, Stříbřec, Pístina)
Husy už nějaký čas na rybník létají, ale fakt si nevybavím od kdy (přijde mi, že snad ani neodletěly. O víkendu jsem slyšel jeřáby; jsou za vedlejší vesnicí. Benátky nad Jizerou.
Ladd:Husy už nějaký čas na rybník létají, ale fakt si nevybavím od kdy (přijde mi, že snad ani neodletěly. O víkendu jsem slyšel jeřáby; jsou za vedlejší vesnicí. Benátky nad Jizerou.
letos jsme jeřáby potkali kousek od Žabakoru (u Příhraz), ale k Valtinovu na ně jezdíme “na jisto” - a dneska po řadě let poprvé nic. Ale většinou jsme tam jezdili až na přelomu března a dubna, takže si ještě procházku zopakujeme
Dnes první čáp, Brno.
Tak přidám na co se koukám u nás na Třeboňsku.Husy jsou všude,ale páry už asi sedí.Malá hejna kejhalek se pasou na pastvinách,nebo posedávají na hrázích rybníků.Jeřábi se objevují nepravidelně všude.Hohol severní už je na svém místě a strakapoud už staví hnízdo v dutém dubu.Jarní výlov Opatovického už začal a amuři chtějí utéci z loviště.
Včera středa 12.3. skřivan. Okolí Uh. Brod.
Koutak:Tak přidám na co se koukám u nás na Třeboňsku.Husy jsou všude,ale páry už asi sedí.Malá hejna kejhalek se pasou na pastvinách,nebo posedávají na hrázích rybníků.Jeřábi se objevují nepravidelně všude.Hohol severní už je na svém místě a strakapoud už staví hnízdo v dutém dubu.Jarní výlov Opatovického už začal a amuři chtějí utéci z loviště.
Ta fotka amura je úchvatná to se vám takto povedlo zachytit? To je skoro zázrak. Amur se málokdy ukazuje nad hladinou a ještě takto pěkná fotka.
Ta fotka s amurem nebyla hned.Zmařil jsem nejméně 30 fotek,než se to povedlo.Amuři skákali proti střiku,ale nemohli překonat tu hromadu kamení.Bylo to moc hezké je pozorovat.Amur je bojovník.