Předpokládám, že nemáte problém s potkany, kteří se dokážou stěrkou i dřevem prokousat.
á-ha! Děkuju, to je pro mě další podnětný argument. Neměli bychom mít s nimi problém, ale je pravda, že Mouses loni tři někde nalovil (nejspíš dole , ne u nás, ale v bývalým vepříně). Nicméně jsem preventista a kurník sice bude dostatečně chráněný, Alkatrazem vč zabetonových základů, podhrabových desek, silného pletiva a tak, ale sichr, je sich. Takže tak, jak to popisujete,
takže z hlediska teplotního komfortu preferuju pořád zděný.
jediná stavba pro drůbež, která se dá projektovat bez vytápění a je tam teplo i v zimě, je víceetážová klecová hala. protože jedině tam dostanete hustotu slepic, co si to zafuní i při nutném větrání.
slepice domácí potřebuje sucho bez průvanu. pokusy o zvýšení teploty akorát zvyšují tu vlhkost a to je špatný.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 26.03.2025, 10:01:01
a nepopraská to, tak to je ten povrch prakticky stejný jak zdivo. Ale jo, pořád hlasuju pro zděný.
Supr dík. Perlinka je taková síťka, která se přidělá na stěnu a na tu se natáhne ta stěrka, takže máte vlastně normální zeď, jakoby. Ale nevím právě zda a co na to čmelík, že jo. Každopádně myš si s tímhle poradí, to máte fšicí pravdu, tím pádem je to ze hry.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 26.03.2025, 10:01:23
No však to je to, co Tap napsali hned v prvním příspěvku, že to zbytečně řešíte. Jak topení, tak materiál kurníku, protože je prostě jednoznačné, co je lepší.
Akorát že mě trvalo pět příspěvků, než jsem se vyjádřila dostatečně jednoznačně, a jim stačil jeden. 😀
Chce to taky mít trochu hroší kůži. Odprostit se od toho, jak kdo mluví, a soustředit se na to, co vlastně říká. Protože radili dobře. Uznávám, podat to mohli lépe, ale měli pravdu.
Slovo zateplený ihned a navždy pustíme z hlavinky, ano? Nikdy se nic nezateplovalo, to je teď Facebooková móda. Připlatím si, mám zateplený, jsem fajn, dělám to pro pipi. To je dnešní telecí myšlení dam, jejichž mobil je moudřejší, než ony.
Argument nula, nic to nikomu nedá.
Zatímco od ostatních jsem se dozvěděla dostatek argumentů proč zděný ano. Stačilo kupř. místo zde zmiňované hlavinky a fakbůku napsat Neználkovi, jeden pádný argument, že zatímco dřevěnýma stěnama jsou tam hlodavci natošup… a Neználek, který doposud nemá zkušenosti by si řekl, AJO! díkec! A bylo by. Hlavinka a fakbůk a telecí dámy ku pomoci nebyly. To, že něco vím, ještě neznamená, že to umím předat ostatním. A pak mám radši sklapnout. Kupř. proto jsem nikdy nereflektovala na hlášky jako - Se psama Ti to jde, proč nejdeš dělat výcvikáře. Protože jsem si vědoma toho, že bych spoustu věcí neuměla vysvětlit.
Moja skúsenosť - sliepky lepšie znášajú zimu ako horúčavy. Majú husté perie. A ak im omrznú hrebene, býva to skôr u tých, ktoré majú veľké hrebene a podľa mňa sa to deje nie počas spánku, lebo ak im je zima, vtedy si hlavu vopchajú pod perie. Omrznú cez deň, obzvlášť vo vlhkom a k tomu ešte aj veternom počasí.
Mám murovaný (zděný) kurín, a je mi nesmierne ľúto sliepok nie v zime, to problém nemajú - ale v lete. Tehly cez deň naabsorbujú tepla a v noci až do rána sálajú teplo.
Aj dom máme zateplený. Odkedy je zateplený, tiež drží dlho teplo. Nestačí v noci otvoriť okná, steny horúčavu sálajú aj po noci. Po zateplení v zime netreba toľko kúriť, ale v lete dom treba chladiť, ak tam má byť prijateľná “klíma”. Kurín, predpokladám, chladiť neplánujete?
Takže ideálne radím kurín umiestniť pod veľký strom, ktorý bude tieniť stavbu a nezateplovať, lebo sliepky si to odtrpia v lete.
ešte doplním: “pokusy o zvýšení teploty akorát zvyšují tu vlhkost a to je špatný.” mám to odskúšané, je to tak. Spočiatku mi bolo ľúto sliepok a upchávala som im v zime vetracie otvory - ale teraz im celkom dosť aj v zime vetrám. A zimu znášajú sliepky lepšie. Mmenej omrzlín na kohútovom hrebeni (má ho oborvský). Asi to je tou vlhkosťou, ale asi aj tým, že sliepky sú otužilejšie a keď ráno vyjdú von, nemusia znášať veľkú zmenu teplôt. A celkovo mi pripadajú tie sliepky po zime zdravšie.
Odpověď na příspěvek uživatele zvedavec z 26.03.2025, 10:29:59
Takže ideálne radím kurín umiestniť pod veľký strom, ktorý bude tieniť stavbu a nezateplovať, lebo sliepky si to odtrpia v lete.
Jo, jo, to je pravda, v létě to bude čím dál horší - min. ještě nějakou dobu, pokud nedojde k nějaký klima změně. Tam je právě ořech. Což je supr i kvůli parazitům. Tak oni předci věděli, co a proč dělají, to je jasný. To umístění je na léto dokonalý. Kurník chráněn ze dvou stran “natvrdo” zdí a zídkou, ze třetí strany dřevěným přístřeškem, kde máme i složené kuláče dřeva, takže vítr pořešen, shora bude stříška. Tu teď řešíme jakou - lavíruju mezi makrolonem, který propouští světlo, ale…….bude přidávat teplo a něčím, co sice to teplo nepropustí, ale nepropustí ani světlo. Aby to nakonec nebyl tmavej kout, když je to tak chráněný ze tří stran.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 26.03.2025, 10:04:54
Budeš mít jen 4 slípky, ale taky ten kurník malej, to zadejchaj, a jako prostě zděný bez průvanu a větraný, nic lepšího podle mě zatím nikdo nevymyslel a ty dřevěný jsou jen proto, že se to dá prodávat přes net různým pipkám.
Však ty slípky v zimě chodí normálně venku ve sněhu a si vem, že tam vylezou z vytápěnýho kurníku.
A to že v zimě slípky chvíli nenesou, je normální,. žádná slípka nenese imrvére a jinak jsou jak psi, na zimu nahoděj zimní ohoz.
Čmelíci jsou pidipidi brouci, tkeří zalezou všude, i do těch neviditelných děr a když ti napadnou kurník a slepice, máš po slepicích.
Já dávám do kurníku proti nim křemelinu a fakt to hodně pomáhá, od tý doby se nám naštěstí čmelíci vyhejbaj.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 26.03.2025, 10:34:50
Já mám taky kurník poměrně tmavej a si myslím, že to nevadí, slípky jsou většinou venku a do kurníku chodí jen snášet a spát a to nějak extra světla nepotřebujou.
Přes den jsou v kurníku jen vyloženě když je nějaká extra velká psota a to je tak 2x do roka.
Čmelíci jsou pidipidi brouci, tkeří zalezou všude, i do těch neviditelných děr a když ti napadnou kurník a slepice, máš po slepicích.
Jojojo, jen člověk zatím nemá tu zkušenost a říkala jsem si bude to v podstatě stejný, ty stěny, jako zděný, znám stavitele, neodflákne to, nicméně ostatní argumenty jsou jasně daný. Pokud si to holky v tom rozměru, co jsem psala vytopí samotný, tak jsem v klidu. S tímhle zkušenost nemám vůbec, nemám představu jak moc prostoru si dokážou vytopit. O křemelině vím, ta se taky pořídí.
A to že v zimě slípky chvíli nenesou, je normální,. žádná slípka nenese imrvére
jasný, jasný, s tím se počítá, to vím, šlo mi jen o to, že to může být i ukazatel toho, že jako nemají úplně komfort.
Ten dřevěný kurník nebyl prodávaný, to si stavěl jeden maník, taky poctivě a stavitel to chtěl ještě líp vymakat právě o tu perlinku a stěrku - kvůli čmelíkům, protože ho s nima furt strašim.
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 26.03.2025, 10:43:52
Přes den jsou v kurníku jen vyloženě když je nějaká extra velká psota a to je tak 2x do roka.
Dobře, díkec.
Všechno, co tu bylo zmíněno, by tak nějak v kurníku mělo být, včetně toho, že přes kurník bude tedy ta stříška, před ním bude pás dlaždic, aby tam těsně před ním bylo sucho a relativně “čisto” 😀 a dalo se to dobře čistit. Výběh je sesvahován, aby se tam nedržela voda, v rohu budou mít starý rybízy, který stavitel vykopal a já zachránila s tím, že půjdou tam /když se nechytěj, koupím něco novýho/Krmení bude na dvou místech, aby nějakej dominátor nedrtil podřízený, krmení bude i v kurníku, jak jsem psala. Popeliště pod tou stříškou. Už jsem do budoucího výběhu implantovala vojtěšku, aby se stihla uchytit, než dámy přijdou a nějakou odolně vypadajíc trávu - kterou budu chránit - je to veliký drn, aby si naštípaly, ale nezničily, vždy přikreju pletivem, nechám dorůst, plus jsou tam divoký jahůdky- uvidíme, jak dlouho 😀, ale mají šanci se obnovovat zpoza plotu. Uvidíme jakou část výstavby se podaří zrealizovat, než se zase pustíme naplno do našeho Domečku, který potřebuje za dva roky hodit do kupy.
Děkuju všem za pomoc při rozhodování a důležitý argumenty. Tu mulčovací kůru do výběhu nezkoušel jste někdo? Není tam něco špatně? Mohla by být? Ne, že ji tam budu kupovat, dávat furt, ale teď je k dispozici.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 26.03.2025, 10:17:15
Já nejsem jejich mluvčí ani obhájce.
Když si prečtu jejich první příspěvek jako celek a ne jen pár vět, přijde mi přínosný. Říkají, že zateplení ne, že je zděný lepší než dřevěný, že je důležitá orientace ke světovým stranám atd. Ptala jste se, co je lepší, ne proč, a na to odpověděli. Mně to připadá jako obsahově hodnotné, Vám ne. Myslím, že s tím můžeme obě žít. 🙂
Ja ešte pridám jednu maličkosť - nech bolo akokoľvek studené počasie, keď som sliepkam večer alebo v noci na bidlách (v nevykurovanom kuríne) skúšala teplotu nôh - vždy ich mali teplé. Takže som si povedala, že im nemohla byť zima.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 26.03.2025, 11:00:48
To jo, ale to není ta první odpověď. 🙂
V té druhé jsem se ale třeba - na rozdíl od Vaší odpovědi nedozvěděla, proč zateplení není komfortem, ten důvod, resp. důvody, které jste tu vypsali vy ostatní. Nejsem člověk, co slepě poslouchá, ráda vím proč něco ano a proč ne. Od toho jsem na chovatelský diskuzi, abych se to dozvěděla.
Vypsala jsem, že ano, trusný stůl bude atd. Tyhle zmiňované věci překvapivě pro pana Povznesenýho vím, protože nejsem telecí dáma, za kterou mě může dle jeho vyjadřování považovat, ale snažím se informace získat. chtěla jsem vědět jen jediný, zda ta zateplená varianta nemá nějaký přednosti pro pobyt slepic. A to jsem se dozvěděla. od ostatních.
Vím, že nejste tisková mluvčí, píšu to ani ne tak pro Vás, jako proto, že chování lidí jako je pan Povznesený rozhodně nepřispívá k tomu, aby se tu někdo na něco zeptal, když reagující sepíše v první odpovědi pamflet hodný spláchnutí do záchodu.