Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 26.03.2025, 11:13:10
Jasně hrabaní u hrabavý drůžeb nevadí. Počítám s tím, že ji brzo právě zlikvidují, rozhodně nevydrží jak ta štěpka. Zatím jsem nenarazila, že by psali někde , že nepoužívat, tak snad to vadit nebude. Musím ten záhon předělávat, tak když to budu už dávat stranou napadlo mě to využít nejdřív takto a štěpku tam dát, až zničí tu kůru.
Já jen ještě osobní dvě poznámečky. V kurníku se mi velmi osvědčilo tzv. komínové větrání. Použila jsem na to trubky na vodu. A dál se mi velmi osvědčilo mít v jejich výběhu kompost. Hrozně rádi v něm hrabou, což pomáhá i tomu kompostu. Mám před kurníkem výběh cca 70 m2 a ten je zasíťovaný i ze shora. Takže to hrabání si odbudou v kompostu a zbytek zasíťovaného výběhu až tak nerozhrabou. Na zahradu je pouštím, když jsem doma. Měla jsem návštěvu krahujce, tak se o ně trochu bojím.
Odpověď na příspěvek uživatele zvedavec z 26.03.2025, 11:15:53
Mně je takový člověk u zadní části těla, abych to nějak přiměřeně popsala, spíš mi je směšný, nedotkne se mě, ale pokud by přišel někdo nový, slušně by se zeptal a tady tohle by četl, tak to je ………jak to slušně říct? Budu zticha.
. V kurníku se mi velmi osvědčilo tzv. komínové větrání.
Hmmm, to zní dobře. Protože já sama v sobě vnitřně furt bojuju s tím okýnkem otevřeným i v zimě. Jak moc? jak dlouho?? Abych to nepřehnala na jednu, nebo druhou stranu. Komínový efekt se mi pozdává velmi. Nadnesu panu staviteli. nahoře přikryté sítí, že jo? Nezaklápíte nikdy?
Kompost ve výběhu by se mi líbil taky, ale se tam nevejde. Dumám nad nějakou malou variantou. Že jako udělám kruh s vyšším okrajem a do toho jim budu dávat věci z kůchně, nějakou slámu a ono to časem zkompostuje - viděla jsem na videu a přišlo mi to jako aspoň nějaká alternativa. Pouštet holky taky budu, až budu doma. Mám takový pěkně zarostlý rožek zahrady pod lipkou, jsou tam manonie, mochyně peruánská…. to vyhradím vyloženě jim a to asi taky shora přikreju sítí a tam si budou moct být tak jako, když je nebudu moct vypustit volně po zahradě, že to budou mít zase jako něco jinčího, než ten výběh u kurnika. Bude to ten oplůtek co někde zmiňovala Assil, takže to budu moct snadno přesunout jinam. Plus mám v plánu se domluvit s obcí, že by holky sekaly pruh obecního za naší zahradou, kde je veden vodovod a nikdo se o to nestará. Tam to taky můžu shora pěkně ochránit, bude to úzká dlouhá ulička a než to tam holky zkultivujou, tak si máknou 😀
Jo, komín se zdá fajn řešení toho, co jsem chtěla podotknout - a tedy že pokud otevřený větrací otvor bude výš než slepice, tak si kurník nezadýchají ani omylem, protože logicky teplo unikne otvorem.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 26.03.2025, 11:46:52
Já mám otevřený okýnko u podlahy, ten kurník je starý 50+ a takhle už to bylo. Slepice seděj na hřadech nad tím. Kdysi jsme to zavírali když bylo -20 a to teď už vůbec nehrozí
Popeliště maj v tom mušlovým bazénku, akorát z toho časem dost vyházej, tak to v zimě doplňuju popelem z kamen a pískem a jinak si kutaj ohromný jámy samy, hlavně pod tůjí.
Kůra nevadí, ale já jí mám na záhonech docela vrstvu a i ta jedna zahradní slípka to dovede fakt odhrabat na metry pryč, aby se dostala k hlíně. Ono jak je to lehký, tak jí to jde. Ale vyzkoušet určitě můžeš a nebo to s tou štěpkou namíchat, aby to přece jen šlo hůř hrabat.
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 26.03.2025, 12:03:33
Jo, takže okýnko dolů. Díky Ale! Ten komínek, ten komínek od Peji , ten mě uchvátil. Tetkon ešče aby uchvátil i pana stavitele. Pak by okýnko mohlo zůstat logicky nahoře, otvíralo by se v létě (taky bude zasíťovaný)
Mně to nebude vadit, že to budou odhrabovat, ven se dostane minimum (mám opravdu malý očka toho pletiva) a i tak to vadit nebude. Já se těšim, až spolu na podzim a zjara budem zahradničit na záhonech.
U toho komínového větrání trubka “výfuková” začíná kousek nad podlahou a dole je po obvodu nahusto provrtaná. Nahoře to samé, ale na zimu přes ty horní díry přetáhnu izolaci na potrubí, aby jim moc neutíkalo zadýchané teplo. Tato výfuková trubka končí kus nad střechou, aby měla správný tah. Nikdy, ani za deštivých dní jsem neměla větší vlhkost než 70%. Kurníček mám také malý. Okno mám také a to nechávám přes zimu natrvalo zavřené. Vstupní trubka na vzduch vede ze zhora dolů vnitřkem kurníku a ústí v dolní části, aby se vzduch z venku trochu ohřál, než vleze do prostoru. Mám zdrobnělky, tak jsem se o ně bála, aby jim nebyla zima 🙂
to provrtání je navíc k tomu otvoru trubky samotné, nebo máte trubku dole/nahoře uzavřenou záklopkou nějakou a větrání obstarávají ty dírky nahusto vyvrtané. Tak asi že jo,? aby tam nic nevlezlo.
No o tak malý slepičky bych se bála dvakrát tolik. Líbí se mi, stejně jako některý plemena, ale tak já mám svou misi, tak budou jen ty halovky nahatý.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 26.03.2025, 12:45:57
Ano, to je ta izolace. Jen tak mimochodem. Kus mi jí zbyl, tak jsem ji jen tak navlíkla na kus hřadu, a je to nejoblíbenější úsek na hřadování 🙂. Ano, to větrání obstarávají ty dírky, vrtala jsem je fakt nahusto. A to ve dvou pásech - nahoře a dole. Ústí trubky nad střechou kurníku je zakryté síťkou a stříškou, aby jim tam nepršelo a nelezly hmyzáci. Vstupní trubku mám tenčí kovovou, aby se ten vzduch při vstupu snadněji ohřál a ta výfuková je nějaká klasická umělohmotná na vodu a s větším průměrem cca 5 - 6 cm.
..také hlasuji pro kurník zděný..mám kurniky dva , vyzděné ve stodole..výhoda je, že v nich je poměrně i v zimě teplo,na stropech kurníků skladujeme seno..ale pokud je více.než -3, slepice ven nepouštím, aby panu kohoutovi neomrznul hřeben..to bych byla velice nerada..a on také 😀..
..s těmi vynesenými slepicemi..je hezké,že je chcete nechat dožít,ale ještě tu nezaznělo,že slepice,nejen hybridy ,většinou neuhynou stářím,ale na různé “slepičí ”nemoci ,např.vaječníků ..určitě bych slepičku nenechala trápit,až do konce.. takže je potřeba i někoho,kdo slepičce pomůže..
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 26.03.2025, 13:10:22
Ančovičko - jasně, že když slípka bude nemocná, nenechám ji trápit, to vůbec. No budu se snažit, aby se jim dobře a dlouho žilo a snad nic nepřehlídnu????