Či je toto práce? Pouštěl jsem je ráno v 5 než jsem kuřata ráno v 5 než jsem odešel do prace a odpoledne sem našel jedno takto, je bez hlavy a bylo 5 m od zahrady. Kuřatům jsou 3 týdny a jsou s kvočnou.
Kuřata rád uondá i luňák - tedy pokud jsou v ohrádce. Jeho specialita je konzumace krku. Ježek je také možnost - můžete si vybrat. Od jestřába by bylo hlavně plno peří a loví hlavně větší kořist, kuřata a slepice loví spíš koncem léta mladí jedinci vylíhlí v tom roce.
Opět se hlásím. Další kuřátko už se naštěstí neztratilo. Pes to určitě nebyl, žádný v okolí není. Můj tip je kočka nebo potkan. Ale koček taky není moc. Navíc kvočna odhání všechny predátory z okolí. Je pravda, že luňák se nám nad zahradou také pohybuje ale nevím.
Je divné, že kuře bylo někde na louce. Potkan by si ho stáhnul podle nás do nory a tam by hodovala celá rodina. Ježek, norek, vydra, jezevec, psík. Ta vydra by klidně odpovídala - ona vždy táhne kus dál a nikdy nesežere vše. Gigaježka zrovna teď od kuřat odnášel náš známý.
Odpověď na příspěvek uživatele Tap z 20.05.2025, 19:20:32
Nestáhnul. Větší kuře ožere na místě. Celkem by mě zajímalo, jak moc potkan škodí volně žijícím zvířatům, protože se jich hodně objevuje i v přírodě a myslím že třeba hnízdo by dokázal vyplenit dokonale. Podle mě to jsou mnohem aktivnější lovci než by člověk řekl. U nás se mohli nažrat krmiva pro slepice i nějaké té granule pro psy a přesto vybrali kuřata a malá morčata. V přírodě určitě také likvidují všechno, na co narazí. A o to víc, že chybí zdroj krmiva.
Kamošovi co bydlí na kraji vesnice a má velkou zahradu dělal škody i čáp z místního komína. Kuřata hltal jak jednohubky. S tím se dá opravdu jen těžko bojovat, když většina vesnice čápi každé jaro vítá a jsou pod drobnohledem, tak ublížit mu nemůže.
Tak zase nevidím upe problém ochránit kuřata před čápem. Kvočny s kuřaty šoupnu do menšího prostoru a svrchu natahám provázky. Kuřata naštěstí nezůstanou kuřaty napořád.
Kamošovi co bydlí na kraji vesnice a má velkou zahradu dělal škody i čáp z místního komína. Kuřata hltal jak jednohubky. S tím se dá opravdu jen těžko bojovat, když většina vesnice čápi každé jaro vítá a jsou pod drobnohledem, tak ublížit mu nemůže.
A co takhle místo zabíjení divokých zvířat si chránit ta svoje? Voliéra? Zastřešení části zahrady? Hm?
Proti vší možné havěti zvířata většinou ubránit dokážu. Výjímkou je ten potkan, to je hnus. Poslední cca 1.5 roku s nimi bojujeme a jediné co zabralo jsou kočky. Čáp nemůže být problém, malá kuřata nelze nechávat navolno.
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 21.05.2025, 15:37:25
Ano. Měli jsme ve statku kočku se třemi koťaty. Lovily potkany (viděl jsem, jak do třetiny odrostlé kotě ulovilo potkana skoro stejně velkého), živily se potkany, hrály si s potkaní nohou s kusem kůže.. A potkani byli drženi na uzdě. Pak vedení pozvalo deratizátory a bylo po kočkách. Za pár měsíců bylo přepotkanováno. Říkal jsem kolegovi, jestli bychom ten jed neměli vyhodit. Bál se a já ho poslechl, byl jsě ještě mladej. Měl jsem to v tichosti udělat a neptat se.