Omlouvám se jestli už se ti tu řešilo ale nedohledal jsem, tak asi ne. Jak je to s dávkováním Supervitu D ? Zakoupil jsem slepicím a přijde mi to zvláštní. Je uvedeno dávkování v gramech na 10 kusů různé drůbeže. Nemělo by ti být ale spíš v dávce na litry? Dám příklad…míchám 10 l vody pro 10 slípek tak je voda bílá se slabým nádechem zelené ale když míchám stejné množství vody pro 50 slepic tak je voda zbarvená úplně žlutě. Přece může dojít k předávkování? Kdo mi to vysvětlí jak to teda je ?
je to dávkování na 10 KG ŽIVÉ HMOTNOSTI, to zaprvé
no a slepice pije nějaký konstantní objem vody denně, je to asi 220-250 ml nebo i 300 když bude velké vedro, takže 10 l vody pro deset slepic znamená, že ta voda tam bude několik dní stát, udělá se tam biofilm a ty vitamíny zvětrají uv zářením a bakteriálním rozkladem.
Deset litrů pro padesát slepic už je příčetnější. Spočítáte si hmotnost slepic, to je asi 2 kg (u hybridky), takže dávkujete na 100 kg hmotnosti: 12-20 g přípravku.
Osobně mám dávkování na gramy na kila radši než dávkování na litry. U dávkování na litry musíte vědět, kolik vody drůbež vypije a to se v závislosti na teplotě může docela měnit, takže pro mě třeba je jednodušší kouknout do sešitu kolik je v hale drůbeže x 2 než v tom sešitě průměrovat spotřebu vody a přemýšlet, jestli je stejné počasí jako včera.