Dobrý den, tak jsem včera vytáčel. Nakonec to bylo rovných 70kg tmavého "lesního" medu (malina, ostružina, medovice)🙂. Celkově už mám vytočeno 149 kg (zimoval jsem 5 vč), tedy zatím průměrně 30 kg na vč. Na Blaník to není nic moc, ale:
1) Dvě vč z těch 5 se mi vyrojila (loni to byla 2 ze tří, takže posun 🙂) a to jedno vyrojené nedalo a nedá ani deko.
2) I přes hrozné sucho a horko je stále nějaká snůška, ještě nakvétají poslední ostružiny, asi je i medovice a teprve pokvetou lípy (včera jsem zaregistroval prvních pár květů). Ty ale prý v mé nadmořské výšce (525m.n.m) nemedují. V mednících, dle mého odhadu, u těch čtyřech včelstev co vytáčím, ještě minimálně 70-80 kg je a stále nosí. Snůška je ale taková pozvolná (nenápadná), ale asi nanosí celkem hodně, večer to kolem úlů krásně voní. Myslím, že ještě nějakých 50 - 100 kg pravděpodobně vytočím. Za mě je Balník bomba!
Na jaře jsem neměl moc medníkových souší, tak jsem byl nucen dát třeba celý nástavek mezistěn. Už mám letos vystavěných přes 100 nízkých rámků, tak to příští rok bude zase o něco jednodušší. Až teď mi postupně dochází výhoda dvojí rámkové míry a absence MM. Včely hodně nanosí a rychle staví. Ani jednou se mi nestalo, že by matka něco zakladla v medníku a to jsem zkoušel i pár rámků plástečkového medu, tedy SR do medníku. Pravda, tam jsem našel přesně jednu zakladenou buňku trubčiny. Včely to zanosily medem dřív, než to mohla matka zaklást. SR pro plástečkový med jsem ale dával až do druhého a třetího medníku.
Ne vše je ovšem tak růžové. Vyskytlo se nám tady zvápenatění. I u mě se to u jednoho včelstva na jaře projevilo. Teď už mumie vidět nejsou ale v září tam pro jistotu vyměním matku. Snad se to nebude opakovat každé jaro.
Ještě k "panenskému" medu. Teprve si buduji zákaznickou základnu (především u mne a manželky v práci), ale zatím jsem slyšel jen samou chválu. Několikrát se mi stalo, že si někdo vzal kilo (na zkoušku) a za hodinu, nebo druhý den přišel, že chce další dvě, tři. Vrcholem je kolega, jehož tatík je včelař. Loni si koupil 5 kg, letos chce 10.
A ještě jeden postřeh. Nejsilnější včely se mi na jaře vyrojily. Tahouny jsou paradoxně ty dvoje, co byly na jaře nejslabší. Odhaduji že dají minimálně 50, a nejspíš i mnohem víc kg medu. Když tady Tom psal o 60-70 kilech u těch nejlepších tak jsem moc nevěřil. Teď vím, že je to reálné.
Tento příspěvek píši jako poděkováni Tomovi, za to, že zde zveřejnil a do detailu popsal svoji metodiku. Můžu jen vřele doporučit. Tome, velké díky!