Aktuálně: 2 782 inzerátů261 412 diskuzních příspěvků19 165 uživatelů

Zase ty granule

šavlozubka
šavlozubka 15.06.2025, 16:16:24 xxx.xxx.167.31
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 15.06.2025, 15:29:42

Já už jsem toho už většinu zase úspěšně vypustila, ale třeba zrovna Yoggies konkrétně štěněčí řadu nemají. 

Teď zkouším přejít na Carnilove, ale v těch je teda hrách a cizrna, takže zadání nesplňují. 

Sardullah
Sardullah 15.06.2025, 16:22:49 xxx.xxx.221.216

No, když vezmu svoje granulový období u berberů, tak naprosto v pohodě prosperovali na obyčejným \Britu…já o tom věděla prdličky, tak bylo to prémiový, majitelka rodičů berberů tím normálně krmila, tak jsem krmila taky…než mi pes začal ve třech letech každou dávku zvracet, pak se mi v kebuli rozsvítilo a přešla jsem na maso.

Tím rozhodně nechci doporučovat Brit, spíš jen konstatování, že i na takových granulích může pes normálně fungovat, prosperovat.

My máme granule na “dojedení”, nejsem z toho nadšená, ale co už…Gina mě se všemi granulemi, o kterých já si myslím, že jsou nejmenší zlo, poslala do zadele a tak ve své podstatě střídáme Fitmin a Taste of the wild…

Já se snažím kupovat grancle co nejsou moc nabušený, protože Gina je jak almara…tady bych řekla, že ta její kastrace se v tomto projevila hodně…a vzhledem k tomu, že je takhle mohutná a obrovská, navíc její máma taky byla typ medvědice, takže i tohle podědila, tak fakt nechci, aby k tomu přidala ještě syndrom tlustoprd…

Je vtipný, když jsem si pořídila Ginu a tak nějak studovala, jak krmit masem štěně velkýho lemene, abych nezpůsobila nějakej růstovej průšvih, jak mi to přišlo zkraje složitý…no dneska po dalších dvou odchovaných štěňatech…si neumím představit, kdybych měla krmit granule, jaké bych vybrala.

acher (neregistrovaný) 15.06.2025, 17:03:32 xxx.xxx.222.196

Jsem stará škola,spousta našich psů vyrostla v době kdy žádné granule nebyly.Asi i proto krmím psy podle toho, jak vypadají,jak se mně jeví a vůbec nějaké složení neřeším.Všichni naši psi vážili + - 50 kg.Feny trochu méně, psi více, tibeťák měl 68 kg, Alan má 55 kg a přesto všichni vyrostli na mase,dříve vařeném,pak syrovém,trochu zeleniny,přílohy,vejce,kozí mléko,tvaroh,ale i sem tam nějaký zbytek polívky,tvrdý rohlík,chleba,plus to co kde sežrali od slepic,koz,králíků.Alan třeba miluje kukuřici a celkem pravidelně na ni slepicím chodí.Přesto všichni vyrostli bez jakýchkoliv růstových,zažívacích problémů a i bez dysplazie. Nikdy jsem ani neřešila množství,když chtělo štěně žrát dostalo,když nechtělo nenutila jsem. V granulové době byla většina štěńat od chovatele na nějakých granulích,ale když přišli k nám a ostatní psi dostali maso, bylo po granulích.Jestli je u nás žrali jeden jen,tak je to hodně. 

Granule sice máme vždy trochu doma,ale pes je dostává jen když nemám rozmrazené maso nebo ho krmí manžel.Pár jsme jich vyzkoušeli.Třeba  Yoggies nechtěl vůbec,Brit jsme taky zkoušeli,moc o něj nestál. Některé mu neseděly.Takže mám doma většinou Petkult nebo Essential ty mu sedí a i je sežere.

Mně přijde,že dnes se to krmení strašně řeší.

Dala jsem sem fotku prvního berňáka,je to ofocená stará fotka,takže kvalita nic moc,ale tento pes vyrostl na asi tak 30 dkg předního hovězího,které jsme tenkrát kupovali v masně a přílohách.Od půl roku běhal  3km u kola na cvičák a po cvičáku domu.Neměl dysplazii byl úspěšný výstavně i jako chovný pes.

Obrázek
Vahine
Vahine 15.06.2025, 17:13:36 xxx.xxx.191.9
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 15.06.2025, 17:03:32

Je moc krásnej a má pěknou srst! I když ofocená fotka, tak vidím tu nádhernou hustou náprsenku, srst se leskne i tak. To kdybyste měla dnešní kvalitní fotku, tak nám to snad vypálí oči ta záře. Fešák! ☝️🍀

acher (neregistrovaný) 15.06.2025, 17:17:24 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 15.06.2025, 17:13:36

Děkuji,ale ono to je skoro 40 let a dnes jsou ti berňáci bohužel  jiní. 

Vahine
Vahine 15.06.2025, 17:21:00 xxx.xxx.191.9
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 15.06.2025, 17:17:24

To nevadí, žije přece dál ve Vašem srdci🌷….dnešní berňáky by mohla ohodnotit Sardullah, já se odvážím hodnotit jen subjektivě, koho vidím. 

acher (neregistrovaný) 15.06.2025, 17:28:44 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 15.06.2025, 17:21:00

Já je sice sleduji,momentálně má kamarádka štěńátka,ale ona je jedna z mála která má pracovní fenu.Rodiče snach mají také berńáka,8 let,ale to už je ten mohutný, 😀těžký pes,který kdyby měl běhat u kola,cvičit a ještě zase běžet u kola,tak je uštvaný.

Sardullah
Sardullah 15.06.2025, 18:24:34 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 15.06.2025, 17:03:32

Mně přijde,že dnes se to krmení strašně řeší.

No upřímně…mě taky…

Zažila jsem nejen dobu předgranulovou, ale dobu, kdy i na maso pro lidi šla máma vystát frontu hodinu před otevřením masny, aby nějaké slušné maso dostala.

“Normální” člověk, co neměl někoho známýho v masně nebo třeba hospodskýho…prostě ten co neměl nějaký soukromý zdroj masa, krmil psa buď nějakými zbytky, popř. vařil…pamatuju, jak moje teta zapékala ovčandě pekáč těstovin s uzeným a vejcem…a nebo si vzal člověk kýbl a šel si stoupnout frontu na jatka…když měl štěstí, tak se zadařilo v prodejně s masem z nuceného výseku.

Tak bych to nějak shrnula, že se krmilo tím, co se sehnalo.  Když jsem měla já svojí ovčandu, tak jsem měla štěstí, že budouucí tchán byl hospodskej, tudíž maso pro psa vždycky bylo…a tak max se na to nasypal roboran.

Dneska mi přijde, že člověk potřebuje pomalu vysokou školu, aby správně nakrmil psa…

Jako já krmím masem a tak bych si snad mohla myslet, že teda super, nekrmím granule…ale pak narazíte na lidi, kteří to posunuli ještě o několik levelů výše a psi jsou krmeni zásadně masem v biokvalitě, z volných chovů, protože maso ze supermarketu by psu nedali…no to bych asi taky ráda, ale moje finanční možnosti mi to neumožňují.

Prostě i když to člověk něřeší a snaží se hlavně použít při krmení psa zdravej selskej rozum, tak je často konfrontován s tím, že nekrmí psa tím jediným správným způsobem….bohužel těch jediných správných způsobů je vícero….záleží asi na tom, v jaké “krmné” skupině se člověk pohybuje.

janaa
janaa 15.06.2025, 18:25:05 xxx:xxx.ae73:bc30

Bodlinka- ale o umělým mlíku RC já se vůbec nebavím…

Acher - opět,diskuze není maso kontra granule,já taky psy nikdy na granclích neměla.

Každopádně díky i za snahu všem, něco si najdu

acher (neregistrovaný) 15.06.2025, 18:39:25 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 15.06.2025, 18:24:34

Víš,po pravdě jsou mně nějaké krmné skupiny jedno.Krmím si podle toho, co vidím na svých zvířatech.Jen trochu odbočím.Chováme čistokrevné králíky,to je zde asi známo,a i tam jsou různé výkřiky v krmení.Já si krmím podle svého,na čem mně králíci prospívají,ale i jsou v kondici,dobře se připouštějí,rodí,odchovávají a pak na různách setkáních slyším od králíkářů.Máte králky,máte mladý,zabřezávají vám samice,nechcípou,mně se to nevede,špatný rok.Když řeknu,že máme od prosince 150 mladých,tak mně nevěří-Říkám jen,přiďte se podívat.A kolik vám jich chcíplo.Řeknu po pravdě jeden,no to není možný.Zeptám se a čím krmíte a často slyším,telánkem,potom jedou.Říkám,ale telánek je pro telata,pro králíky moc škrobu,málo vlákniny,se nedivte,že vám chcípou.Ale jak přibírají,ale kolik jich odchováte,co,odpovím.Také škoda slov.

Takže asi tak krmné skupiny.

acher (neregistrovaný) 15.06.2025, 18:40:44 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 15.06.2025, 18:25:05

Když ono každýmu psovi sedí něco jiného a člověk si to musí vyzkoušet sám.

janaa
janaa 15.06.2025, 18:42:23 xxx:xxx.ae73:bc30
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 15.06.2025, 18:40:44

No,u pětitýdenních štěňat asi ne😂

šavlozubka
šavlozubka 15.06.2025, 18:46:09 xxx.xxx.167.31

Jinak ve spíži mám ještě dvoukilovky štěněčích  Taste of wilde (tam je hrách), N&D (tam je vláknina z hrachu, jinak z luštěnin nic) a Brit Fresh (tam luštěniny nejsou vůbec). Ale ozkoušené je teda zatím nemám. N&D ani nevím, jestli budu zkoušet, protože až doma jsem si blbec všimla, že jsou speciálně pro hnědý psy. 

acher (neregistrovaný) 15.06.2025, 18:46:49 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 15.06.2025, 18:42:23

Odchovávavala jsem štěńata na kozím mléku,mase a granule k tomu jen trochu dostávali aby věděly,co to je. Tak ve své podstatě byla zvyklá na všechno,ale to si každý musí udělat podle sebe.

Sardullah
Sardullah 15.06.2025, 18:48:40 xxx.xxx.221.216
Vahine:

To nevadí, žije přece dál ve Vašem srdci🌷….dnešní berňáky by mohla ohodnotit Sardullah, já se odvážím hodnotit jen subjektivě, koho vidím. 

Hodnotit berňáky….tak povahově je to jasný, nepoznala jsem větší zlatíčko a nic jednoduššího na výchovu, než je berňák…netušila jsem, že může existovat pes, který se dá vychovat “bez práce”…ať už je tou prací myšleno cvičení s ovčandou, se setrem a nebo domlouvací strategie s afgánem a nebo s pasteveckou potvorou.

Můj berňák nepatří k těm óbr medvědům, je to proti nim takovej švec prťavec…Máťa..je mu 3,5 roku, má v kohoutku cca 70 cenťáků…nemám teda změřeno, spíš odhaduju dle Giny, která má 74cm a Máťa je o fous nižší. Váží 51,5 kila. Teď nedávno zrovna na mě vyskočilo na FB, jak někdo se někdo ve skupině ptal na plovací vestu…pro ročního berňuchu s váhou 60 kilo.

Vám moc dobře, že lidem se ti hódně mohutní psi líbí…i manžel, když na něj vyskakujou fotky na FB, tak na mě volá, abych se šla podívat, jakej je to medvěd.

Já jsem ráda, že je Máťa jakej je…že je ten “lehkej” typ…je mi jedno, co lidi obdivujou. Já mám psa funkčního a jeho provozní teplota je podstatně vejš, než má mohutnější a chlupatější Gina…dokáže fungovat za každýho počasí…vidím ten rozdíl mezi ním a Ginou…ani když to neodhadnu a je tepleji, tak on s tím nemá problém, na rozdíl od medvědoidní Giny.

Třeba často vidím na FB bráchu našeho Máti a ten mi připadá taky ten “mohutnější”…upřímně myslím, že kdybychom se rozhodli absolvovat nějakou výstavu, tak by nás ti “velcí” převálcovali.

No bohužel pořád se jedná o plemeno neblaze proslulé zdravotními problémy a krátkou dobou dožití. Na druhou stranu se na FB pohybuju na skupinách berňáků a není vyjímkou, že se psi běžně dožívají věku přes deset let…11, 12, 13…což mi přijde na velké plemeno tak nějak standardní…bohužel ale není ani vyjímkou, že psi odcházejí v 5, 6, 7 letech…často na ledviny a nebo rakovinu…ale přijde mi, že se snad blýská na lepší časy, že alespoň část chovatelů se snaží směřovat na dlouhověké linie…

Trickyvoo
Trickyvoo 15.06.2025, 19:15:14 xxx.xxx.167.111
»
Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 14.06.2025, 09:15:31

Co ty Yoggies? Pro štěňata jsou doporučené ty s kachnou. Mně je na nich sympatický, že nesmrdí tou spáleninou jak to obvykle granule mají a myslím, že cenově jsou celkem rozumný. 

Varaxi
Varaxi 15.06.2025, 19:46:54 xxx.xxx.168.223

Psa už pět, ne, šest let nemám. Takže moje info bude trochu zastatalé. Ale 40 procent masa je dost, fakt dost, a to asi jen tak nějaké granule mít nebudou. 

Z mé psí éry doporučuju Natural and Delicious, Simpsons, Essential, Purizon. Doporučila bych i dala i další, ale pro štěňata asi Magnusson nee. 

Ph (neregistrovaný) 15.06.2025, 20:17:47 xxx:xxx.421:9770
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 15.06.2025, 19:46:54

ND uz tu zaznely, Simpsons zmizel z nabidky -zrejme po brexitu, za Essential je, ale uz chteji nesmysl ( za 10kg 1500,- ve velkoobchode).

Purizon - on vypada papirove dobre, ale 40%bilkovin je dost. Vim, ze se tim krmi dost, ale ja nemela odvahu. 

janaa
janaa 15.06.2025, 20:44:09 xxx:xxx.ae73:bc30
šavlozubka:

Jinak ve spíži mám ještě dvoukilovky štěněčích  Taste of wilde (tam je hrách), N&D (tam je vláknina z hrachu, jinak z luštěnin nic) a Brit Fresh (tam luštěniny nejsou vůbec). Ale ozkoušené je teda zatím nemám. N&D ani nevím, jestli budu zkoušet, protože až doma jsem si blbec všimla, že jsou speciálně pro hnědý psy. 

Ha,třeba od Brit Fresh jsem nikdy neslyšela a nenapadlo bymě vůbec pod tuhle značku koukat a nevypadají špatně.

Trickyvoo - ad yogies, krmí tím kamarádka tolery a jedna tlustá,druhá hubená,furt nějaký problémy s bobkem…a hlavně, bloncky to nežerou. Jsme vyhrály někde na zkouškách,chtěla jsem to zkrmit jako pamlsky a úspěch teda žádnej. A když bloncky něco nežerou,tak to už je co říct

janaa
janaa 15.06.2025, 20:45:04 xxx:xxx.ae73:bc30
acher:

Odchovávavala jsem štěńata na kozím mléku,mase a granule k tomu jen trochu dostávali aby věděly,co to je. Tak ve své podstatě byla zvyklá na všechno,ale to si každý musí udělat podle sebe.

Ale já to dělám úplně stejně😉

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.