Já to mám stejně, moji psi chodí v lese na volno, oni chodí všude na volno (s výjimkou silnic a chodníků ale ty tu nemáme). Nemáme plot, nevede k nám silnice, žijeme na louce uprostřed lesa, psi jsou tady prostě na volno. Můžou kam chtějí a oni většinou nechtějí nikam, kde nejsme my, s výjimkou v noci. To si kolikrát otevřou a jdou ven a já je slyším něco hnát pryč do lesa.
A moji psi loví, jak jsem psala, když nepočítám myši, tak naposledy minulý týden zabili kunu a dostali za to ode mě pochvalu.
Proč to tak mám? Chováme zvířata - krávy, kozy, husy, slepice, králíky. Já prostě chci, aby sem lišky a kuny nelezly. A oni v noci lezou, až k chalupě. Kdyz se slepice na noc nechová do kurníku, ráno najdu peří. A aby jestřáb věděl, že když tady bude hodovat deset minut na slepici, tak na něj taky může někdo přiběhnout. Například jestřáb je chráněný a jak před ním můžu legálně chránit slepice? Mít je 100% času zavřené ve voliere. A tohle není týrání slepic? Takže já slepicky pouštím na louku, ale taky na té louce prostě spolu s nimi jsou na volno dva foxterieři zabijáci.
Souhlasím s vámi - nikdo nezná náš les, nikdo neví, co v něm bydlí a nebydlí a co moji psi honí a proč.
Včera večer jsme se vrátili domů z venčení, musela jsem chvíli na Tali čekat, než se k nám přidá. Když se dokohátala, nesla si zakrvácenou nohu koloucha. Dojedla ji na zahradě.
Jak to zní teď?
Jo a nikdo nezná naši historii s Tali i místo, kde se pohybujeme.
Odpověď na příspěvek uživatele Aluška z 25.06.2025, 10:13:03
Aluško, upřímně - hodně často jste tady psala a já jsem na to reagovala už tehdy na If, jak Vaši psi se proběhnou za zajícem a tak. Tu pár kosáků a tak. To prostě, zlobte se na mne, nebo ne, je špatně. To, že máme psy, nemusí být na úkor jiných živých tvorů. Jistě, v životě se psy se může stát každému z nás ledaccos, ale pak je nutné to řešit. Alespoň tak to vidím já. I důchodkyně, který přivedu domů v jedenácti letech se učí, že nic se honit nebude a do té doby, prostě couraj se stopkou. I pro je jich bezpečnost. A když se mi Bubrdle, kvůli mojí nepozornosti , i se stopkou vysmekla z ruky a vypálila , tak jsem sakra kopla do vrtule a jela za ní.
Prostě si myslím, že psi bez dozoru jsou v přírodě špatně, protože to není ohleduplné vůči té přírodě. Pak si každý může říct, že je to zbytečný se takhle mordovat s čoklem na stopce, když jiní si s tím hlavou nelámou.
A ano, BaLu má pravdu, tohle tady napsat nově příchozí, tak ho rozcupujeme jak starej kalendář. A já budu klidně první. protože to prostě špatně je.
Odpověď na příspěvek uživatele Ivus z 25.06.2025, 09:13:20
Přiznám se, že toto si vůbec nedokážu představit. Můj pes zmizí na pár vteřin někam do křoví a už jsem nervózní a přivolávám. Dovoluju mu být na volno tak do okruhu 30 metrů, nesmí jít sám do zatáčky, kam nevidím, to už ho stopuju, nebo přivolávám. Ale tady se kdekoliv může objevit cizí pes, kočka, zajíc, cyklista… Nedovoluju mu sbírat zbytky zvířátek, ani bordel, ani olizovat trávu 😀…leda klacíky má povolený.
když moc kraví, tak jde na vodítko. Ale on se většinou sám drží + - na cestě. Dneska mi v parku vyběhl za zajícem, sice se po ER vrátil (u nás je to “TAK ČAU!” a běžím na druhou stranu pryč - asi to není úplně ER, ale Jack má paniku, že mu uteču do háje, takže to funguje prakticky na bázi reflexu 😀) a šel zbytek cesty do práce na vodítku. Sice to není zabiják, ale rychle se pohybující zvířátka jsou docela těžkej kalibr. Krom koček, cizích koček se bojí, ale ty taky většinou neutíkaj.
Každopádně moje chyba, nečekala jsem na dětském hřišti zajíce 😀…
Njn, někdo by chtěl mít na volno všechno, psy, kočky, slepice atd. a někdo by radši, kdyby bylo domácí zvířectvo zabezpečeno. Mně psi bez dozoru nepobíhají, kromě toho volný pohyb domácího zvířectva zakazuje v naší obci vyhláška. Problém s tím nemám.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 25.06.2025, 10:39:34
Nu ano, mně to vadí. Nevadí mi pochopitelně myši - to je jeho práce, to chválím a odměňuju, ale ptáci mi vadí a aktivně se snažím tomu zabránit, od mala - resp. od doby, kdy k nám od sousedů přišel ho “vedu” k tomu, že tohle ne.
Nemám problém se psem na volno, moji psi tak taky chodí, ale musí být ovladatelný a v blízkosti majitele. Nevědět, kde mám psa je pro mne prostě špatně. A to i pro jeho bezpečnost. Když bych odhlédla od ostatního.
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 25.06.2025, 10:51:03
Mám to stejně. Kam nevidím, tam psi sami nejdou, buď je zastavím, nebo máme povel Seš daleko. On třeba i kůň za zatáčkou o kterém nevím, může mít problém a já nechci řešit, že se splašil kvůli mému psu kůň a sejmul jezdce, že na mého psa narazil někdo, kdo má ze psů totál paniku, že… že…
Každopádně moje chyba, nečekala jsem na dětském hřišti zajíce
Jo, to jsou ty momenty, kdy říkám, že stát se může vše a pak je přesně nutný to aktivně řešit a vyřešit.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 25.06.2025, 11:05:26
Tak to mám nápodobně, moji psi na volno chodí, ale musím na ně vidět. Když zařvu Nevidím tě! Ke mně!, tak musí poslechnout, pro případ provozní hluchoty nosím píšťalku a na tu slyší vždycky. Teď mám na hlídání svůj roční odchov, na píšťalku se teprve učí, protože majitelé ji nepoužívají. Na zahradě už slyší, ven ji beru radši na stopovačce, je závislá na paničce a mohlo by ji třeba napadnout jít paničku hledat.
Vedle na Drůbeži se píše o kočkách, já naštěstí tyhlety problém nemám, od sousedů kocour se drží na svojí zahradě (kvůli psům) a od dalších sousedů ke mně kočka neleze, ale vidím ji dost často na silnici nebo na loukách. To mně moc bezpečný nepřijde, člověk ani jako řidič nechce tu kočku potkat. Přejet bych ji nechtěla a rozsekat auto si kvůli ní taky nechci.
Jinak on se dá zajíc ulovit i když pes kráčí pomalým krokem na vodítku po asfaltce. Když mu ten zajíc vyskočí z trávy vedle cesty přímo do tlamy, neuděláte vůbec nic.
Podruhé pes sice nebyl na vodítku, ale viděla jsem na něj a rozhodně nic nelovil, čmuchal si v křovíčku u cesty. A najednou měl zajíce.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 25.06.2025, 10:39:34
Mně vadí psi i kočky. A jak jsem psala vedle, kdo nemá svá zvířata zajištěná, nemůže se divit, když zmizí.
Chápu kočky myšilivky ve stájích, chápu ulovenou kunu na zahradě. Ale vně plotu mají mít prostor divoká zvířata a uvnitř vlastního plotu mám mít zas prostor já a moje zvířata.
Mně vadí psi i kočky. A jak jsem psala vedle, kdo nemá svá zvířata zajištěná, nemůže se divit, když zmizí.
Chápu kočky myšilivky ve stájích, chápu ulovenou kunu na zahradě. Ale vně plotu mají mít prostor divoká zvířata a uvnitř vlastního plotu mám mít zas prostor já a moje zvířata.
Taky 👍
To, co jste psala na Drůbeži o těch kočkách, je teda horor.
Odpověď na příspěvek uživatele Ivus z 25.06.2025, 09:13:20
Jenže tohle je něco jiného. Tihle foxteriéři jsou v práci, plní úkol, který jim byl svěřen jejich člověkem a i k čemu byli koneckonců psi v nejobecnějším smyslu šlechtěni. Jezevčík, co se zapomene v lese a cestou domů posvačí holuba, to není práce.
Naši pokud na dvůr vlezlo něco cizího,tak to samozřejmě vyhnali nebo zakousli,ale mimo náš pozemek nic honit nikdy nesměli a nesmí.Uměli to všichni a po delší době se to naučil i Alan.Všichni chodili na volno tam,to bylo možné.Alan také po dlouhé době pochopil,co se po něm vlastně chce. Mně by tedy strašně vadilo kdyby něco zakousli a už vůbec bych byla hodně nesvá, kdybych nevěděla kde jsou a co dělají.
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 25.06.2025, 10:14:37
Člověk dělá hodně pokryteckých věcí..
Já se třeba nezajímám o to, jak žijí kuřata, která moji psi žerou na kila. Nebo prasata.., co ta asi zažijí, při tom všem převážení, stres, strach, bolest..
Po době, kdy psi chodili po vsi volně se mi stýská, můj první ovčák za mnou dokonce chodil do školy a občas za mnou autobusem přijel i na gympl.
Já teda mezi nově příchozími a místními starousedlíky,myslím, rozdíly nedělám, ale zase.. je to přirozený. Náš řidič by tenkrát do autobusu asi cizího psa nepustil, ale když jel ten můj, tak to bylo: “ Dobrý den pane Sandy, dnes jedete sám?” a ještě mu dával kostku cukru. On se tam párkrát nenápadně vetřel a pak už tam byl zavedenej a pan Mašek k němu měl individuální přístup.🙂