Neumím posoudit, jak je to důležité , zda vůbec a pro koho konkrétně. A taky zda jste na to už narazili a co z toho pro vás plyne. Nicméně, jsem si řekla, že to třeba není od věci dát vědět víc do éteru, ne každý si toho musí všimnout. Tak to sem dám a pak se to třeba smaže.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 08.10.2025, 14:00:50
Dobrý den, kousek od nás (přez kopec) pán měl asi před měsícem, ovci musel porazit zmodral ji a otekl jazyk a přestala kvůli tomu žrát, ostatní ovce ve stádě prý v poho, mluvil jsem o tom s panem vet. a říkal je to postihuje především berany , jestli je tiplíci štípou do koulí či co ???
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 10.10.2025, 19:10:03
No asi ne podle pohlaví ale podle toho kde je pro něj jednodušší bodnout proto možná v tomhle případě budou mít výhodu kompletně osrstěná plemena která nemají nikde holá místa.
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 10.10.2025, 19:15:16
Pokud vím, tak zrovna berani mají koule osrstěné hodně.
Takže vliv pohlaví tam není, to se shodneme. Ale hlava a distální části končetin u ovcí ani beranů (ani skopců) moc osrstěné nejsou, ne? Tam se hmyzák zabodnout může.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 10.10.2025, 19:18:13
Nevím jaké mají tiplíci preference k bodání možná mají berani na koulích nějakou tenčí kůži či co , “prodávám jak jsem nakoupil” vet tvrdí že většinou to chytnou berani, možná to je i tím že beran je nejchoulostivější zvíře ze stáda , je to asi stejný jako u lidí ženský taky vydrží daleko víc než my choulostiví chlapci.
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 10.10.2025, 19:24:57
To jo, chlapi toho opravdu moc nevydrží.😉
Ano, na šourku je kůže tenčí. Ale to je i na vemeni. A to zdaleka není tak chlupaté. Ale třeba existují i další faktory, které mají vliv na pravděpodobnost nákazy.
Jestli podržím myšlenku, zeptám se praktikujícího kolegy, který má obvod a je v obraze.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 11.10.2025, 09:01:48
Díky za zprávu, no já mám od dalšího veterináře opět další zvrzení že tiplíci napadají hlavně berany , tak nevím každý to asi vidí jinak a potom se v tom máme my laici vyznat 🙄 ML.🐑
To by teda chtělo, aby vám ti veterináři ještě tedy zdůvodnili, proč tomu tak je, když tomu věří. Když to nevědí, tedy nemají odpozorovaný mechanismus, tak je to lhostejné a znamená to pouze to, že se k nim hlášení o beranech dostávají častěji, což by plně odpovídalo informaci od komety, že berani mají silnější projevy infekce.