Tak už mám čas si v klidu sednout a na něco reagovat.
Tom50 30.12.2025, 21:38:46
Bavíte mě, ale ne ve smyslu pobavení, ale prostě s vámi se dá debatovat.
Dobře, tak jsem Vás špatně chápal.
Vyvracím iracionální Víru, ne však “prováděcí zásady”. Měl byste ihned pochopit, co sděluji. Každé další věty jsou zbytečné.
Pokud už něco sděluji tak z mého hlediska nevidím důvod proč kolem toho psát nepodstatnout “omáčku”. Když já něco píši a dávám například nějaký ekvivalentní příklad tak to nepíši jako nepodstatný věty, ale jako k lepšímu pochopení jak to myslím. Takové přirovnání usnadní ostatní se naladit “na stejnou notu” a můžeme se i následně pobavit i tom zda je to smysluplný nebo ne. Chápu, že snažíte poukázat na prováděcí zásady víry které bychom se měli stále držet a i já mám postoj, že i to “špatné” má použitelné body a myslím si, že kombinací různých věcí ať už režimů, technologií je cestou k pokroku.
Ano, “umím” se mýlit, vy ne? A navíc. Není hanba dokonce upadnout držkou do bláta. Hanebné je se v tom maglajzu válet, kňourat a nepostavit se zase na nohy a snažit se jít dál. Ano, někdy je záchranná ruka přítele (nebo společnosti, komunity) nezbytná, ale ne se nechat vodit a chránit pořád!
Hlavní základ je aby člověk sám chtěl. Pokud nechce tak mu nic nepomůže - jak jsem citoval tetu Kateřinu ze Saturnina - “Kdo chce kam, pomozme mu tam. Komu není rady, tomu není pomoci”.
Vy jste vzal můj “příklad” s % jako fakt a stačilo vám, že se NĚKDY mýlím a vydáváte to za to, že se mýlím pořád a ve všem.
To jste špatně pochopil. Napsal jsem, že Vámi uvedený příklad je pravdivý jen z toho daného procenta (myslím, že jsem psal 20-30% - dá se dohledat výše) a tudíž ten Vámi uvedený příklad není relevantní a ne, že se mýlíte pořád a ve všem. Nicméně jen trošku doplním, že jste to nepsal jako příklad, ale jako fakt, že roboti vyrábí jiné roboty. Viz níže.
Každý může vidět v Tescu uklízecí stroj. Lidí si nevšímá, vyhýbá se jim, je tak naprogramovaný. A většina lidí si AI představuje tak jako ten úklidový robot. Ale to je omyl. Takovéhle stroje vyrobí sami sebe a rozličné jiné stroje. Takové, co dokáží těžit suroviny na výrobu strojů. A stroje vyrobí elektřinu (nebo jinou formu energie) pro AI. Už dnes je to ÚPLNÁ a plně funkční realita.
Točili bychom se opět v kruhu tak stručně. Jsou výroby které jsou plně automatizovaný, ale jedná se pořád o “jednoduchou výrobu” a většina firem stále i přes snahu automatizovat pořád mají obrovské % lidských dělníků (i přes 90% výroby) a blokace jsou finance o kterých jsem se zmiňoval. Proto v momentální chvíli je pravdivost tich 20-30%. Spíše se primárně jedná o zařízení, které tu výrobu usnadňují. Pořád se ladí i metodiky jako 5S či Lean který mají zaúkol vylepšit i postupy výroby (zjednodušit, zrychlit, zefektivnit, …).
Takže, tvůrci Matrix tvrdí co já? Je to tak?
V samotné podstatě ano. Nenutím Vás si to pustit, ale zkuste se podívat jen na ten první díl. Ty zbylé dva je jen vlastně pokračování příběhu který Vás zajímat určitě nebude. Nicméně v tom prvním díle by Vám vlastně stačila jen první polovina obzvlášť scéna kde Morfeus (ten černoch s brýlemi) a Neo (Keanu R.) jsou v simulaci a Morfeus vysvětluje tu historii reálného světa a jak byla válka mezi lidmi a roboty.
Tom50 31.12.2025, 10:05:34
Jen zareaguji jen na část.
Ale největší naději předestřel Stránský, jenže drtivá většina neobětuje 30 minut života si to poslechnout, obávám se, že většina z těch, co si to poslechnou, to stejně nemají čím pochopit.
Neviděl celé - neměl jsem čas, ale níže Vámi uvedenou pasáž jsem viděl ve videu viděl.
Stránský jasně říká, že AI zanikne sama protože je tak energeticky náročná na vysoce luxusní formu energie - elektřinu, že prostě přestane být elektřina (a nastane umírání tak obludné, že si to nikdo neumí představit). A i Stránský říká co já, že ne že za 30 nebo 50 let, on mluví o tom, že se každé dva roky zdvojnásobí nynější potřeba elektřiny, jasně říká, že za další 2 roky bude potřeba čtyřnásobek dneška a tak dále. A tak energetický kolaps (k tomu vnucují elektromobilitu) nastane skutečně už velmi brzy.
Stránský jakožto na neurologii by se dle mého názoru měl držet oboru a příliš nekecat do něčeho čemu moc nerozumí. Distribuční síť je komplexnější než se zdá a pokud vím tak ještě není jediný AI datacentrum v Evropě, ale tím si nejsem jistý. Energetický kolaps v Evropě způsobí spíše jiný věci. Nicméně k jádru věci - jako u neurologa bych očekával, že má zdatnější znalosti matematiky (počtů) než je jednoduchá exponenciální funkce z 2. stupně ZŠ a “hloupě jen násobit”. To je jako kdybych tvrdil, že jeden řemyslník mi udělá práci za 3 dny a když si zavolám 3 řemyslníky tak mi to udělají za den - asi ne, že? Každý řemeslník dělá jinak a taky si můžou i překážet takže to za den nestihnou (vynáchávám třeba věci jako je třeba čas na vytvrzení betonu, …). Proto se na to dělají slovní úlohy. Abych jen nekritizoval tak Stránský krásně vysvětluje jak funguje mozek, jak se vyvijí, jak se dá procvičovat apod… viz video které jste tady někde taky sdílel (nějak 7 let staré) tak, že to musí pochopit snad každý a někdy bych preferoval kdyby se toho držel.
Je otázka jak se s tím bude nakládat a jak se vedlejší produkt (teplo) AI center využívat. Před pár měsíci jsem ve vlákně politika bavil s Buggyrou o technologii v severních státech Evropy. Nedávno jste psal o akumulačních vlastnostech betonu a cihel, že? Písek má taky akumulační vlastnost a mají nádrže plnou písku a vedle serverů které se musí taky chladit a přebytečné teplo jde do této nádrže. To teplo se pak využívá pro vytápění městečka poblíž a díky akumulaci dokáže dodávat teplo cca 1 den. Další věc je čím se topí - nevím čím topí v té lokalitě tak dám hypotetickou myšlenku. Já mám například u sebe na bytě elektrický kotel na vytápění (12kW) a kdyby na Plzeňsku dali AI centrum a to přebytečný teplo mi navedli do bytu tak já elektrárně ušetřím 12kW a moje vytápění by mohlo být levnější (nikdy nebude samozřejmě - protože peníze a lobby) když se jedná o vedlejší ("nežádoucí") produkt. Teď kdyby to bylo “jen” 500 bytů tak máme 6MW ušetřeno. Říká se tomu win-win situace (každá strana je spokojená) → vlastník AI centra je spokojený, že má energii pro AI + nějaké % za vydávané teplo a já jako spotřebitel nebudu mrznout a třeba mi to vyjde levněji než vytápět elektrickým kotlem. Třetí strana (elektrárna) je spokojená taky, protože nemá výkyvy v síti → stabilnější odběr a podle toho snáze můžou regulovat výrobu el. energie a nebude docházet k nadbytečné výrobě. Ono totiž elektrárna neví na jaký časy mám nastavený termostat na vytápění, kdy jsem doma, kdy jedu na týden pryč apod… ale AI centrum musí být stále zaplé (stabilní odběr) a je jedno pro koho. Proto jsou taky vysoké a nízké tarify (VT a NT) aby to pro dodavetele bylo “předvídatelnější”. Takto by se dalo pokračovat dál.
AMalina 31.12.2025, 16:23:26
Není a nebyl vynalezen ekologičtější a lepší motor než z koncernu WV 1.9 TDI PD 66kw. Spotřeba tohoto motoru je 5-7l/100km a nájezd i kolem milionu km..
Když čtu něco takového s 1.9 TDI tak se mi otevírá kudla v kapse. 😀 Jsem averzní na 1.9 TDI a nízka spotřeba neznamená ekologičtnost. Se spolehlivostí je to taky jiná písnička. Spoustu motorů dá taky milión km a ne jen zrovna tenhle. Další věc je taky ta péče o auto a díky postupné snižování ojetin jsou dostupnější pro lidi z nizších vrstev kteří nebudou rvát velké peníze do auta a nacpou druhovýrobu (nejlépe ještě z Temu) do všeho a auto klekne a to platí globálně. Nějak se zapomnělo třeba na 5ti válcový motor, 2,5l turbodiesel který se dával do starých transportérů od WV a třeba předfaceliftových V70 od Volva (to má zrovna i můj táta, r.v. 1998). Ten sháněl nedávno nějaký díly tak jel k jednomu pánovi které si dovezl stejné Volvo a mělo na tachometru přes dva milióny km a chytlo na první nastartování. Těchto 2,5l motorů moc není, protože převážně ty auta padly na korozi a ne motorově. Jinak nevím jak Vy, ale já jsem viděl obrovské hřbitovy 1.9 TDI na vrakovištích a podle mě to opravdu není “nesmrtelný” a “nejlepší” motor. Kvantita není kvalita. Doporučil bych si prostudovat třeba klasický motory z Japonska (Toyota / Honda), obyčejné, jednoduché a z většiny atmosférické motory a upřímně - kam se hrabe koncern, který i ne svojí chybou se musí držet Evropských regulací a ty motory extrémně překombinovávají a cpou kolikrát zbytečnou elektrikou jako třeba BMW či Mercedes. BMW už taky opouští od přebytečné elektriky, bohužel moje BMW zrovna z té výroby kde mám řídící jednotku na všechno a elektrikou je překombinované až moc (tu kontrolku motoru už neřeším 😀- vím čím to je, ale není akutný / důležité to řešit). Starší motory byly spolehlivější díky jednoduchosti a založené na mechanice a Japonci se toho drží. Proč se toho drží Japonci a ne Evropské automobilky je jiný příběh.
Za mě je budoucnost ve vodíku
Za mě to má taky nejlepší potenciál, ale když jsem viděl návrh na vodíkový motor tak si nejsem jistý spolehlivostí a kam ten motor chtějí hlavně dát. 😀 Vyřešit pár much (získávání vodíku, doplňování do auta, …) a mohlo by to nahradit spalováky, ale nejsem si ještě jistý, jestli z toho dokážou vytáhnout dostatečný výkon. Spíše bych se příkláněl, že to skončí u hybridu (vodík a elektro) kdy vodíkový motor spíše bude vytvářet energii pro elektromotor, baterie apod…, ale to už se budeme muset nechat překvapit. 😀