Aktuálně: 2 772 inzerátů260 966 diskuzních příspěvků19 160 uživatelů

Včela medonosná tmavá - apis mellifera mellifera

Tom50
Tom50 04.12.2025, 01:08:26 xxx.xxx.139.235

https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C4%8Dela_medonosn%C3%A1_tmav%C3%A1

Byl jsem požádán abych zavedl toto téma a vyzval ostatní ke sdělení názoru.

Vždy jsem byl odpůrcem této včely. Z dětství si jí ještě pamatuji a nechtěl bych jí už zažít. Byla malá, většinou velmi vzteklá. Byly dny dny, že pamatuji bílé rukavice od tisíců žihadel a pamatuji, že jsme někdy otírali kuklu peroutkou jako stěrač auta sklo, aby vůbec bylo vidět před sebe. Všude vlezla, oblékali jsme se jako do skafandrů, gumami jsme museli stahovat nohavice a rukávy. Košili nebo montérkovou blůzu nebo kalhoty snado probodla, muselo být několik vrstev oblečení. Měla velmi malé výnosy, neuměla využívat jarní snůšku, květové medy jsme neznali. Ovšem bezkonkurenčně sbírala medovici, která se ale před 60 a více lety vyskytovala snad každý rok. Vytvářela relativně velmi malá včelstva a často se rojila. To ovšem mohl být důsledek vědomého šlechtění na co nejvyšší rojivost, včelaři, dokud nebylo rozběrné dílo, neměli jak jinak množit včelstva a roj byl obchodní artikl. Někdy a někde ceněnější než med nebo jiné produkty od včel.

Tedy včela tmavá měla snad jen špatné vlastnosti. Jenže je tu velké ALE!

Tato včela byla nesmírně odolná vůči všem nemocem včetně moru a hniloby. Já už zažil spíš kříženky, říkalo se, ža tak agresivní před válkou nebyla, i když Kraňka je proti ní beránek. Jenže za války jsme byli velcí kamarádi s fašistickou Itálií a ve velkém a bez sebemenší kontroly se sem dovážely Vlašky (Ligustica), já si z dětství pamatuji včely s oranžovým páskem na zadečku ve většině včelstev. Také se sem dovážela Cyperka, i s Tureckem jsme byli kamarádi. No a Cyperce se říkalo Luciperka, nebyla prý agresivnější včela, než tato doslova čertice. Za sebe se domnívám, že agresivitu tmavé včely způsobovalo křížení se včelami sem nevhodnými.

Ale, včela tmavá je v propadlišti dějin a možná je to dobře. Ale je tu už předeslané ale. Mám určité důvěryhodné informace z Německa, nemohu ale uvést zdroj a ni nic bližšího. Ale je to zdroj, od kterého mám a už jsem zveřejnil, možná ne tady ale na IF, Polsko-Německý pokus s dlouhodobým sledováním - tehdy více než 10 let v kuse, asi tisícovky neléčených včelstev v dutinách stromů, hlavně lip, ale i jiných. Tato vč se ve stromech usadila sama, nikdo je nijak neošetřuje, neléčí (ani neruší) a ony prostě žijí svým životem a VD ani žádné nemoci je nazabijí. Nikdo jim nebere med ani nic jiného. Jen jsou tato vč profesionálně dlouhobě sledována.

Pak se zdroj odmlčel a před pár dny jsme se dozvěděli zásadní informaci, že se nejedná o Kraňky, ale o včelu tmavou. Zdroj byl velkovčelař se třemi hospodářstvími, kdy na jednom udržoval právě včelu tmavou. Nutno podotknout, že v cizině je to silně dotované kvůli přežití tohoto, jinak už nežádoucího poddruhu včely medonosné. I v chovu včely tmavé vs dvě další hospodářství s Kraňkou je dlouhodobě včela tmavá sice výrazně méně výkonná, ale neskutečřně odolná a nepotřebuje léčení proti VD.

Mám za to, že tato informace by mohla stačit, ve skutečnosti nic víc já a kolega nevíme. Toto zveřenuji na výslovné přání německého končícího včelaře, který končí z důvodu stáří a odchodu do důchodu. Včelařil v nížinatém kraji.

------------------------------

Je tady jedna zajímavá souvislost. Po ww2 se v celé Evropě rozmohl roztočík malý, velmi nebezpečný roztoč, okem neviditelný, který žil skrytě ve vzdušnicích včel. Z předválky jsem nikde neobjevil o něm žádnou zmínku. Možná - to ale napadá jen mě, roztočík malý napadal kříženky, stejná neregulace dovozu včel panovala v celé Evropě, kde měli za války lidi docela jiné starosti. Mimochodem zatímco kontinent bojoval s roztočíkem chemicky, Bratr Adam vyšlechtil v anglickém hrabství Buckfast, kde byl opatem v klášteře, svojí včelu BF. Ta byla proti roztočíkovi přirozeně odolná. Jestli je odolná i včela tmavá nevím, ale vše tomu nasvědčuje. S odchodem včely tmavé také samovolně vymizel roztočík. Ale je možné - nikdo to nesleduje a nerozboruje, je tedy, podle mě možné, že když se nám vyskytnou vč nebo odd, které nesílí a nereagují na podněcování a na nic, že to může mít na svědomí právě roztočík malý (a nemusí to být honem nosema cerane nebo jiná nemoc). To  je ale už velmi tenký led a pouze moje domněnka.

M.S.
M.S. 04.12.2025, 15:56:22 xxx:xxx.fe73:a275

Jak ostatně sám píšete, zažil jste určitě již jen kříženky, protože čistá včela tmavá vzala za své již s dovozy různých cizokrajných plemen v průběhu 19. století.  O odolnosti včely tmavé hovoří ve svých přednáškách i profesor van Alphen a další, například v Irsku je díky geografické izolaci stále dost rozšířená, takže něco na tom jistě bude. Nicméně geny včely tmavé stále kolují do jisté míry v populaci i u nás.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.