Zdravím. Jak si vysvětlit takový rozdíl v játrech i 2 zabitých krocanů? Jsou to bronzoví krocani a každý měl jinou barvu jeden červený a jeden tříbarevný, je možné že to má vliv i na játra? Kůži měl každý trochu jinou.
ta tmavá játra jsou normální, ta světlá jsou játra postižená lipidózou, jaterní tkáň je nasycená tukem. možná bylo více tuku u toho zvířete i v dutině tělní?
Taky se mi stává, ale není pravidlem, taky spíš u starších ztučnělých slepic. Předpokládám, že krocan byl též tučnější, tuk na mezenteriích a pobřišnici, kolem svalnatého žaludku i srdce.
Zdravím. Jak si vysvětlit takový rozdíl v játrech i 2 zabitých krocanů? Jsou to bronzoví krocani a každý měl jinou barvu jeden červený a jeden tříbarevný, je možné že to má vliv i na játra? Kůži měl každý trochu jinou.
Ne, barva opeřen ani kůže nemá na barvu jater žádný vliv
Ano to je tereticky možné,ale jen v chovech kde máte strikně všechny chované druhy drůbeže oddělené a jsou krmené ve vlastním výběhu.Teorie a možnosti praxe jsou poněkud jiné.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 05.12.2025, 08:32:31
ztučnělý játra, to je věc zootechniky 🙂 čistě a jen pouze. krmí se podle stáří hejna a podle spotřeby krmiva v daném týdnu, když slepice hodně žerou tak se jim nechá přivést “slabší” směs a naopak, velkochovné směsi se počítají na reálnou spotřebu, tzn. nechám si dovést stovku, stodvacítku a tak podobně. když jsou slepice v kleci potřebují slabší než když jsou ve voliéře a tak
pro mě jako pro veterináře je nález prasklých jater, no vlastně už nález zatučnělých slepic, něco, co obratem hlásím zootechnikovi, aby si podle toho objednal jiný krmení, a když začínají být játra trochu lipidózní určitě chceme přidat i cholin.
na užitkovost, hlavně pak na kvalitu skořápky, má tahle věc naprosto zhoubný vliv a přitom je to odstranitelné prevencí.