sharingan:To máte sice pravdu, ale nikoho nic neopravňuje z volné přírody krást zvířata, ať už s nimi udělá cokoliv.
Z hlediska litery zákona máte plnou pravdu. V současném případě s labutěmi i z hlediska morálního - vše nasvědčuje tomu, že jde zde o prosté kšeftování.
Nevěřím, že v domácím chovu bude divokému zvířeti líp.
Vaše nevěra je zde zcela irelevantní. Běžně známý fakt, že naprostá většina mláďat všech druhů se nedožije dospělosti. Běžně končívá dost drsně. Když mají štěstí, je to alespoň rychlé a bezbolestné.
Já si taky domů nenosím, co v lese, na louce nebo na rybníku živýho uvidím.
Prakticky všichni, kdo později něco znamenali a posunuli chápání v oblasti chovatelství, etologie, ochrany přírody, si (přinejmenším) v klukovských letech počínali jinak 😀. Konrád Lorenz. Gerald Durrell. Steven Irwin. Zdeněk Vogel…a v nicotném lokálním měřítku…já 😀.
Skutečný vztah a zkušenosti se zvířaty si jinak nevybudujete. A v dospělém věku těžko budete hledat motivaci a schopnosti k individuální a funkční podpoře jejich populací. Hyperkorektnost škodí.
A ten kšefař s labutěmi si buduje vztah. Aha. Tak já si v červnu donesu srnečku, ( dosaďte si jakékoliv mládě), zavřu ji do chlívku a budu si budovat vztah. Tak nějak jste to myslel ? A srovnávat vámi na konci jmenované se zlodějem labutí…..no to už jste úplně mimoň.