Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 28.02.2026, 17:59:05
Gina ani Máťa zeleninu prakticky nežerou…
No a ještě k těm granulím…
Ale pro někoho je to prostě moc práce, no.
No pro někoho moc práce, někdo nemá ísto v mrazáku, někomu přijde krmení masem složitý a bojí se, že by to nezvládnul…nebudu nikoho soudit, je mi to šumák…teda asi mimo toho chudáka (a jemu podobných), kterému dnes páníček kupoval v Globusu 2 pytle granulí Propesco (obiloviny, maso a výrobky živočišného původu (z toho 4 % drůbeží ve světle hnědých granulích, z toho 4 % hovězí v tmavě hnědých granulích)…tak to vidí i naprostý laik, že tohle by opravdu pejsci jíst neměli…to už bych teda raději zapekla těstoviny s vajíčkem.
Já chci prostě jenom říct, že když čtu podobný diskuze, tak i když se snažím něco pochytit, tak z těch granulí fakt moudrá nejsem…tvl…to abych na to udělala nějakou speciální vysokou školu chemicko-výživovou…a když do toho není pes zdravotně v pořádku a potřebuje speciální stravu….
Tak na granule je jednoduché měřítko. Pokud jsou vyrobené tep. extruzí, tak cokoli tam mohlo být "dobrého" je vysokými teplotami a tlakem zničeno a nahrazeno umělými premixy. Nápisy "obsahuje antioxidanty povolené EU" - nebrat. Fosfáty patří do pracích prášků (a ještě těch neschopných ), ne do krmiva. Čerstvé maso si vydělte třemi a pokud nezbyde aspoň třetina, tak nekrmit. Nebo přihodit skelet. Moučka a neurčité tuky (drůbeží, živočišný) jsou konzervovány strašně, znáte určitě BHT, tak to je něco podobného. Nápisy 70% masa jsou nesmysl. Pro superextrapremium atp. to je stejná blbost. Výpočet hodnot tu uváděla už kdysi myslím že megi :
Počítá se, že z tuku a bílkovin dostane pes nejvíc, jenže jak víme, rostlinné bílkoviny jsou tak trochu nanic.. (na 💩) takže dohánění bílkovin luštěninami rovněž. Určitě pamatujete dobu, kdy všude cpali sóju. A všichni “výživoví poradci” , včetně některých vetů tvrdili, jak je to ok a bezva…(ty “nezávislé” studie jim platili výrobci, takže taky na 💩).
ME (kcal/kg) = [(3,5 x hrubý protein) + (8,5 x hrubý tuk) + (3,5 x NFE)] x 10
ME (kJ/kg) = [(14,65 x hrubý protein) + (35,59 x hrubý tuk) + (14,65 x NFE)] x 10 NFE jsou sacharidy. Na ty dojdete tak: Pytel granul (100%) - protein - tuk - popel - vlhkost = NFE. Jestli není uveden popel, počítám 8, vlhkost 10.
Čili zbytek jsou sacharidy. Ve většině granclí víc jak polovina. Krmení pro kachny…
Jestlipak se přirozeně krmí i Lupus nebo sem tam zblajzne nějakej fujtajblík🤪😂
A to by si měl dát větší pozor 🤭, žije několikanásobně déle než pes. ☝️
V souvislosti s tím mě napadlo, když doma rozdávám instrukce a říkàm chlapům, aby nedávali psům ty párky z lednice, že bůh ví, co je do nich semletý….😂
Jestlipak se přirozeně krmí i Lupus nebo sem tam zblajzne nějakej fujtajblík🤪😂
A to by si měl dát větší pozor 🤭, žije několikanásobně déle než pes. ☝️
Já “žeru” všechno a dělím se s Lůďou (mimo kořeněného)😉
U lidí je to jejich volba. Pes nemá na vybranou. Jelikož žijou tak krátce, tak proč jim to ještě zbytečně zkracovat.(studie , že na přirozeném žili o 2,5 roku déle už tu taky byla)
V souvislosti s tím mě napadlo, když doma rozdávám instrukce a říkàm chlapům, aby nedávali psům ty párky z lednice, že bůh ví, co je do nich semletý….😂
Jako vtip dobrý, ale pak se nemůžou lidi divit, jak vypadají a jaké mají problémy, když do pusy strčí kde co 🤗
No, my barf zkoušeli, pes po něm blil a bylo mu špatně - překyselení žaludku. Potom začal blít pro jistotu i na granulích. Takže krmíme teď vařeným a máme klid…ale zase, já nemám zdravého psa, ale psa s (nejspíš) autoimunitním problémem, takže to je taky něco jiného.
Ale znám nejednoho člověka, kterýmu se u psa spustil nějaký problém po snaze barfovat…některým psům to sedět nemusí.
Abych byla k tématu, brity bych teda nekoupila.
A ten dotaz k alergii na mléčné výrobky…k tomu nejsou potřeba hypoalergenní granule ne? Nebo jsem si nevšimla, že by v granulích byly použité mléčné výrobky…
Já “žeru” všechno a dělím se s Lůďou (mimo kořeněného)😉
U lidí je to jejich volba. Pes nemá na vybranou. Jelikož žijou tak krátce, tak proč jim to ještě zbytečně zkracovat.(studie , že na přirozeném žili o 2,5 roku déle už tu taky byla)
Právě, některý pes nemá na vybranou a může to být právě naopak, jeho páníček by rád, aby pes měl echt barf, protože TAK☝️ je to nejsprávnější , cpe ho do psa horem dolem …a ono ne, pes to sice žere , ale tak nějak neprospívá…
Ne každý pes je taková šelma jak si myslíme a krmení “pro kachny ” (granule a jiné šroty) mu udělá větší službu. Jenže není to momentálně in a přece se nenechám pomluvit, že. Takže vždy, v zájmu zvířete. 😜
PS: ..i kořeněné- bylinky jsou koření, ale vím jak jste to myslel.
My jsme loni vezli do kafilerie naší kravičku. Ten pán, co jí od nás přebíral říkal, že se to tam nějak vari/mele/suší… A pak se oddělí tuk a masokostni moučka. Ta nekvalitní prý jde do cementarny, prý se spaluje a má výbornou výhřevnost, ta lepší prý jde do konzerv a granulí, mimochodem ten kvalitnější tuk prý prodávají do belige a Francie a dělají se z něj rtěnky.
Nedělám si iluze, kam putovala vetšina naší kravičky, myslím, že tak kvalitní maso tam ještě neměli, ale byla až po strop nacpana antibiotikama. Nemyslím si, že by to nějak dokazali oddělit, oni to vlastně ani nevěděli… Kromě nás tam byl už jen jeden nafoukly divočák s ustrelenou pacičkou (byl státní svátek, takže se nedělalo) a byl tam takový strašný smrad… Každý, kdo krmí své kočky a psy granulema, kapsičkama, konzervama… By to měl vidět, z čeho se ten podíl masa v těch granulich bere.
To dám radši psovi suchý rohlík, když nestíhám uvařit, než tohle
Odpověď na příspěvek uživatele Ivus z 02.03.2026, 09:08:16
hele nezlobte se na mě, ale tohle je na úrovni šíření poplašné zprávy
kafilerie funguje tak, že se materiál namele šnekem a pak se prožene kotlem s vysokým tlakem a teplotou. vznikne tuk a moučka
ale ten materiál není všechen stejný, existuje něco, čemu se říká kategorie vžp a podle té kategorie se právě určuje ta “kvalita”, respektive prostě co se z toho dá dále udělat.
mrtví psy a kočky a nějaký pet exoti a já nevím co ještě, plus taky specifikovaný rizikový materiál a různě nebezpečný nebo rizikový věci, to je vžp 1. kategorie a z toho se nedá dělat nic. kafilerním tukem se dá topit kafilerie (to topí dobře) a moučka patří do spalovny
ta vaše kravička plná antibiotik a ustřelený divočák a já nevím zdechlý slepice (pokud nemají chřipku, pak jsou vžp 1) jsou vžp 2. kategorie a tam můžete tukem topit kafilerii,z moučky se dá nadělat hnojivo nebo to poslat na druhý kolo do bioplynky
no a pak teprve jsou vžp 3. kategorie a tam jsou vlastně ořezy z jatek, krev, kůže, kopyta, prostě odpad z jatek, ale srm a ne zdechliny, stejně tak různý odpady třeba z mlékárny, nebo vejce, skořápky vajec, odpady z potravinářského průmyslu nebo i zbytky jídel
no a z tohohle podle toho, co je to za materiál, lze leccos použít dál, třeba do té rtěnky, nebo se z tuku udělá válec pro sýkorky, nebo se to taky dá prohnat bioplynkou nebo udělat z toho hnojivo no a to maso z těch jatek, to je to, co pak je v těch granulích. Prostě namletý autoklávovaný ořez, kůže, krev, rohy, kopyta, ale z podstaty věci nic závadnýho.
každý to vžp musí být speciálně označené už v místě “vzniku”, vozí to různý asaňáci a opravdu se to do sebe nezamotá (a pokud ano, tak se se směsí zachází jako s tou nižší kategorií).
Jasně, můžeme si myslet, že v těch granulich je jen ta “dobrá” masokostni moučka. To si určitě mysleli i v devadesátkách Anglii, když tím krmili krávy, že mají jen tu “dobrou” a “zdravou” masokostni moucku, až nakonec se jim tam rozšířila nemoc šílených krav…
Mě to je vlastně jedno, co se do těch granulí dává, já to našim psům nedávám a je to každého volba.
Jasně, můžeme si myslet, že v těch granulich je jen ta “dobrá” masokostni moučka. To si určitě mysleli i v devadesátkách Anglii, když tím krmili krávy, že mají jen tu “dobrou” a “zdravou” masokostni moucku, až nakonec se jim tam rozšířila nemoc šílených krav…
Mě to je vlastně jedno, co se do těch granulí dává, já to našim psům nedávám a je to každého volba.
Jenže v Anglii mají jiný způsob zpracování..než se používal u nás. Tuším že to bylo v tlaku.jiné normy .no
Odpověď na příspěvek uživatele Ivus z 02.03.2026, 19:13:56
to je whataboutismus jak kráva 😀 😀
a zase jste mimo mísu. v anglii to měli tak jako sotva povařený. proto to taky nebyl skutečný problém mimo anglii, v devadesátkách tady na primitivní východ jezdili odborníci ze západu nás to naučit dělat správně a tady na ně hleděli jak na exoty, že na požadovanou teplotu a tlak se to tady vaří tak od sedmdesátých let 😀
jinak ano, můžeme se bavit o nějakých normách v zahraničí, ale v tom případě by teda zrovna to vafo mělo být opravdu bezpečné, protože jede na české normy 😀
No a hlavně s těma krávama byl problém, že je jako býložravce krmili živočišnou moučkou, kvalita asi byla jedno.
ona kráva se krmí tak trochu speciálně…krmíte vlastně její bachorovou mikrofloru(využívají dusík) , ze kterého ona čerpá bílkoviny (jako z těch uhynulých tělíček mikroorganismů-mikrobiální bílkovina )