Nemůžu souhlasit víc.
Pinďa😃
A podle názvu vlákna lze soudit, že Pinďa je doma právoplatný člen smečky.
To vy?
Sardullah:Tak hezky tohle vlákno začalo …😴
A i skončí 😉. Protože nikdo neví s jistotou, jestli Pinďa s PP je nebo není, a také nikdo neví s jistotou, jestli zadavatelka tohoto tématu nechce odpovídat nebo jen nemá čas. Tipla bych si, že Pinďa s PP není (ale je to jen můj dojem z celé diskuze), a také bych si tipla, že zadavatelka kvůli péči o spoustu zvířat prostě nemá čas odpovídat, protože nediskutuje ani v jiných vláknech. Takže nehrozí, že by se rozplývání nad malým štěňátkem zvrhlo v nějaké napadání, výčitky či urážky, pokud by se ukázalo, že štěňátko s PP není. Já také nepodporuji chov “čistokrevných psů” bez PP, sami jsme měli nalezence voříška a pak jen psy s PP. Nicméně nevidím to tak černobíle, může být i chov s PP nechutná množírna pro peníze, a chov bez PP jen že si chce někdo 1x za život od své zdravé a hodné fenky v typu nějakého plemene odchovat jeden vrh, o který se vzorně postará. Jedno štěně si třeba nechá pro sebe a zbytek levně prodá pečlivě vybraným lidem. Není to tak neobvyklé, znám takové případy ze svého okolí. Ale to se dnes nenosí, dnes se štěňátka buď musí kupovat s PP za desítky tisíc (u oblíbených plemen klidně 40 - 80 000,- Kč za štěně), nebo se mají adoptovat psi z útulku za ceny adopčních poplatků často srovnatelných s cenami psů bez PP, akorát že se většinou nejedná o štěňata, ale o starší psi s problematickým zdravím i povahou, pocházející mnohdy z těch nejhorších množíren. Charita je potřebná, ale je to v současnosti bezedná díra, protože se neustále dovážejí noví a noví týraní psi ze slovenských romských osad, toulaví psi z Rumunska a jiných zemí, je to nepřetržitý tok v podstatě z celého světa. Někde jsem četla, že v některých zemích se smí chovat pouze psi s PP a pokud někdo nechtěně vyprodukuje psi bez PP nebo voříšky, tak je musí povinně odevzdat do útulku. Nevím, jestli je to pravda, každopádně je to divný, smutný svět. Závěrem: Pinďo, vypadáš zdravě a spokojeně, tak hodně štěstí tobě i tvé páníčkovské rodině. V dnešní době je málo pozitivních záležitostí, je to samé strašení a negativní věci ve zprávách, tak vracím diskuzi na pozitivní začátek a budeme se těšit na další fotky “jen tak pro radost”. Schválně, co z malého Pindi vyroste 😉.
BaLu:To vy?
Ne, já určitě ne. Že je to uzavřený, jsem zjistila až po upozornění Fiony.
Pokud jste nechtěla, aby se to tady zvrtlo do debaty s PP X bez PP, tak jste to tady sama neměla takto rozvádět a pitvat. Já vám napíšu jen jedno…. až se budou prodávat granule pro štěňata zadarmo, až budou veterináři poskytovat péči zdarma a bude zdarma i očkování, čipování a fůra jiných věcí kolem odchovu štěňat, tak je budu taky možná dávat zdarma. Ale protože máme tržní ekonomiku, tak logicky se za všechno platí. Zvykněte si už konečně na to.
Ano, odchov není zadarmo, ale třeba u německého ovčáka je odchov mnohem náročnější a dražší než u menších nenáročných plemen, kde se nepožaduje tolik zdravotních vyšetření ani zkoušky z výkonu, a přitom ceny štěňat německého ovčáka s PP FCI se pohybují běžně v relacích 16 - 18 000 Kč. U dánsko-švédského farmářského psa, který váží 8-10 kg, takže podstatně méně sežere a je to plemeno zdravé, že se u něj nemusí dělat tolik zdravotních testů ani zkoušky z výkonu, stojí štěně 50 000,- Kč. OK, říkala jsem si, je to mladé plemeno a v ČR ještě málopočetné, tak až nám naše stará fenka přejde za duhový most a budeme chtít nového kámoše, tak se budu orientovat na něco v ČR běžného. Z dětství si pamatuji, že byli hodně rozšíření střední pudlové, jednoho měl i můj strejda a byl moc fajn. Tak jsem se podívala na střední pudly, a poslední neprodaný pejsek z vrhu s PP FCI stál 53 000,- Kč. Pak tam byl vrh středních pudlů s PP za 40 000,- Kč, ale to nebyly PP organizace FCI. Je to zákon trhu, nabídky a poptávky. Máme tržní ekonomiku, jak správně píšete, ale logické co se týče nákladů to není ani trochu. Třeba u kníračů jsou nejdražší malí knírači, protože je o ně největší zájem. Štěňata velkých kníračů stojí cca polovinu ceny štěňat malých kníračů, přestože je jejich chov mnohem dražší, jejich rodiče toho více sežerou a ještě musejí dělat zkoušky z výkonu. Není to o logice, ale fakt o té nabídce a poptávce. I když to chovatelé dělají s láskou a protože je to jejich koníček, tak proč by si na tom ještě nevydělali, když to trh umožňuje. Když jsou lidé ochotní dávat třeba za štěňata pomíků 80 000,- Kč, tak prostě budou stát 80 000,- Kč. Tak to je a v podstatě se nelze na nikoho zlobit. Na druhou stranu jsou zarážející inzeráty na štěňata bez PP za cenu útulkových adopčních poplatků, kde normálně v inzerátu na rovinu napíšou, že štěně není ani načipované, ani naočkované, ani odčervované, že si to udělá až nový majitel, ale že je odchovávané s láskou. To bych chtěla vidět tu lásku, nechápu, že to nikdo neřeší, vždyť je to protizákonné. Jsou to fakt hrozné extrémy na obou stranách, asi do budoucna zůstaneme bez psa 😟. Já bych bez PP psa z principu stejně nechtěla, také mi vadí, že se to nazývá čistokrevným plemenem, když je to bezpůvodový pes v typu určitého plemene. To spíš už toho voříška - úplnou směsku, ale od štěněte a odchovávaného opravdu s láskou a řádně se vším všudy, s veškerou péčí. Samozřejmě bych nečekala, že to bude zadarmo, kvalitní odchov i voříšků něco stojí. No uvidíme, nechme to už být, ať to tu Pinďovi nekazíme jinou problematikou.
Sarah01:Pokud jste nechtěla, aby se to tady zvrtlo do debaty s PP X bez PP, tak jste to tady sama neměla takto rozvádět a pitvat. Já vám napíšu jen jedno…. až se budou prodávat granule pro štěňata zadarmo, až budou veterináři poskytovat péči zdarma a bude zdarma i očkování, čipování a fůra jiných věcí kolem odchovu štěňat, tak je budu taky možná dávat zdarma. Ale protože máme tržní ekonomiku, tak logicky se za všechno platí. Zvykněte si už konečně na to.
V tom případě je logické, že i psi bez PP jsou drazí, neb jejich odchov také něco stojí a ani chovatelé bezapíráku nemají nic zdarma. V tom případě teda nechápu ty výkřiky “tolik peněz za vořecha”.
Je to zákon trhu, pokud se psi prodají za cenu, kterou chovatel nastaví, tak by byl hloupý, kdyby šel z cenou níž a je jedno, jestli je štěně s PP nebo bez PP, ani jeden nedělá nic proti zákonu.
Janae:V tom případě je logické, že i psi bez PP jsou drazí, neb jejich odchov také něco stojí a ani chovatelé bezapíráku nemají nic zdarma. V tom případě teda nechápu ty výkřiky “tolik peněz za vořecha”.
Je to zákon trhu, pokud se psi prodají za cenu, kterou chovatel nastaví, tak by byl hloupý, kdyby šel z cenou níž a je jedno, jestli je štěně s PP nebo bez PP, ani jeden nedělá nic proti zákonu.
Nikde jsem nenapsala “tolik peněz za vořecha”. Když to lidi dají a doma jim pak ještě štěně umře, tak je to jejich problém. Mně je to úplně jedno.
A já doufám, že Drvodělka neřeší tak vážně tuto debatu, aby se delší dobu neozvala. Přeji jí i jejím blízkým jen vše dobré.
23.06.2026, 10:24:11 xxx.xxx.224.101
BaLu:Proč?
P.S. není to otázka na vás, ale obecně
Ano, diskuze byla uzamčena na základě požadavku (či spíše prosby) tří zdejších přispěvatelů.
Vážně tu chcete zaplevelit Pinďu nekonečnou debatou o PP x bezPP? Pokud někdo máte potřebu se o tom diskutovat, založte si svou diskusi, pokud tu už taková není.
Já bych chtěla vidět fotky, jak Pinďa roste, přečíst si, jak se má a při té příležitosti se i dozvědět, jestli má nebo nemá PP. Snad se Drvodělka někdy ukáže, odpoví na jednoduchý dotaz a přihodí pár fotech.
No, pokud je Pinďa opravdu bez PP, tak se drvodělka neozve.
Proč by se neozvala? Copak je trestné mít psa bez PP? Já měla 2 bez PP a nestydím se za to. Nejsem fanatik PP, ale dnes bych si bezPP od cizích lidí nekoupila.
23.06.2026, 12:40:23 xxx.xxx.224.101
Copak je trestné mít psa bez PP?
Není. Ale většinou se to tady nerado vidí. Když si někdo cíleně pořídí psa bez PP. S výjimkou útulkáče.
chov bez PP jen že si chce někdo 1x za život od své zdravé a hodné fenky v typu nějakého plemene odchovat jeden vrh, o který se vzorně postará
To pak ti SCA přenašeči a postižení určitě ohromně ocení…
Ale většinou se to tady nerado vidí.
No a? Pokoušeme ji? Dostane plot? Odebereme jí ho? Nebo jí poradíme, ať se ho zbaví a pořídí si s PP nebo útulkáče? Já teda určitě ne, nejsem radikální fanatik PP chovu. Psa už má a je jedno, jestli je nebo není značkový, kde a jak k němu přišla. Důležité je, aby, když už si ho pořídila, ho měla do konce jeho života, hezky se o něj starala a nepřipustila, aby měl potomky. To teda platí obecně pro všechny bez PP a útulkáče, a s vyjímkou těch potomků i u PP (uchovnění a štěňata s PP).
Sranda bude, až se objeví a vytasí se s PP a jeho PP jménem Pinďa z vesničky vedle řeky 🙃.
A už končím, plevelím sama, i když o Pinďovi 😉
23.06.2026, 14:06:36 xxx.xxx.147.163
Sranda bude, až se objeví a vytasí se s PP
Ne, nepokoušeme ji ani jí ho neodebereme. Ale někteří tady vyjádří nelibost. A jestli si přečetla vedlejší vlákno Štěně kouše a dělá loužičky, tak se tomu možná chce vyhnout. Možná ne, prostě se odmlčela z jiného důvodu a ani netuší, co se tady mezitím odehrává.
Jestli se vytasí s PP (a dalšími fotkami), bude jenom dobře.
👍😊
Sarah01:Pokud jste nechtěla, aby se to tady zvrtlo do debaty s PP X bez PP, tak jste to tady sama neměla takto rozvádět a pitvat. Já vám napíšu jen jedno…. až se budou prodávat granule pro štěňata zadarmo, až budou veterináři poskytovat péči zdarma a bude zdarma i očkování, čipování a fůra jiných věcí kolem odchovu štěňat, tak je budu taky možná dávat zdarma. Ale protože máme tržní ekonomiku, tak logicky se za všechno platí. Zvykněte si už konečně na to.
On tady po vás někdo chtěl štěně zadarmo ? To jsou dneska lidi. Jen jsem si nevšimla ? A nebo, že by se “postižená……” jak praví přísloví ?
Ale no tak… přeci nejsme nějací PP fanatici. I kdyby Pinďa nebyl s PP, tak co my víme, může to být nějaká nehoda, co by se stávat neměla, ale stane se… štěně od známých.
Nyslím, že se tady obecně snažíme, aby lidi při koupi štěněte přemýšleli, našli si informace, jak na to, aby minimalizovali riziko, že koupí štěně z množírny.
Drvodělku tak dobře neznám, ale není to zde žádný nováček, tak předpokládám, že povědomí o pořízení štěněte má.