Aktuálně: 1 927 inzerátů283 196 diskuzních příspěvků20 174 uživatelů

Knihy o psech, pro psy nebo se psy

BaLu
BaLu 20.06.2026, 18:24:22 xxx.xxx.230.124
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 20.06.2026, 15:27:45

Můžete dát odkaz, prosím, nenašla jsem ho. Pouze rumunského karpatského ovčáka, bucovinu a mioritice.

acher (neregistrovaný) 20.06.2026, 18:50:22 xxx.xxx.222.196

Kamarád mně k tomu poslal jen toto, ale nehladala jsem na těch stránkách.

rumunský havraní pastevecký pes Rumunský havraní pastevecký pes (známý jako Ciobănesc Românesc Corb nebo Romanian Raven Shepherd) je vzácné, statné plemeno pasteveckého psa z karpatské oblasti jižního a středního Rumunska. Proslul havraně černým zbarvením, neohroženou povahou při ochraně stád před velkými šelmami a silným poutem ke své lidské rodině.Klíčové vlastnosti plemeneVzhled: Masivní a robustní pes s pevnou kostrou. Srst je hustá, středně dlouhá a musí být celá černá (nebo s minimem bílých znaků).Velikost: Kohoutková výška se u psů pohybuje v rozmezí 70 až 80 cm (ideál je 75 cm) a váha odpovídá velkým molossům.Povaha: Jde o vyrovnaného, ale nekompromisního hlídače. Je velmi oddaný svému stádu či rodině, vůči cizím lidem je přirozeně podezřívavý a rezervovaný.Využití: Původně chránil stáda před vlky, rysy a medvědy. Dnes slouží jako vynikající ochránce majetku a hospodářských zvířat.Chovatelský statusToto plemeno je dlouho známým národním pokladem Rumunska. Od podzimu roku 2024 je oficiálně uznávaným plemenem pod Mezinárodní kynologickou federací (FCI), což těmto psům umožňuje účast na mezinárodních výstavách a soutěžích. Oficiální informace o standardu plemene můžete najít na stránkách Asociația Chinologică Română.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.