Aktuálně: 2 254 inzerátů288 679 diskuzních příspěvků20 705 uživatelů

Jaky jste meli duvod pro zmenu ustajeni?

VODRVAS (neregistrovaný) 25.06.2026, 12:40:02 xxx.xxx.27.179

Dobry den, potrebovala bych se sverit. Pisu z mobilu, cili bez diakritiky, za to se omlouvam.
Nicmene z tech, co mate kone v ustajeni - jako byly ro va skdy duvody k tomu, abyste zmenili ustajeni?

Rada bych se tu sverila. Kone mam 8 let, pred tim mraky let na konich cizich. Z tech 8mi let jsem nejdele v soucasnem miste ustajeni, to jest skoro 3 roky. Na prvni pohled j eto pro kone raj, tedy predevsim v sezone, je to trochu punk, ale velke, clenite, i s lesikem. Kone jsou tam ve vysledku velmi spokojeni - pokud nejsou uplne submisivni a pokud jsou dobre krmitelni.
Co je ale pro mne nove je, ze momentalne bojuji sama se sebou. Lidsky se totiz zacinam rozchazet s ustajovatelem. Za tech par let uz ho trochu znam, vzdy je to dobry dobry a pak najednou prijde nejaky fuckup. Odjedu na dovolenou  anevychyta prujem kone, ktery pak musim zbytecne dolecovat ATB, lajda s odcervovanim, muj letosni zimni vybeh byl temer bez zpevneni (to bych odpustila, buduje), avsak s kouskem nastlaneho pristresku, ktery kdybych necistila ja, tak na to nikdo jak je tejden dlouhy snad nesahne. Kdyz se ozvu, tak se dozvim, ze to hrotim (s naznakem ze ma vic koni nez ja, tak vi, co je dulezity, a taky ze nemam deti a ustajovatel jo, tak nevim, co je v zivote podstatne - to nevyslovi, ale pochopim to ze stylu vyjadrovani).
Sumasumarum - mam kone na nadhernem miste, v sezone to slape, ale pak prijde nejaky tvrdy naraz s realitou, jako jsem napsala vis. Proto jsem tam temer denne, abych si vse odkontrolovala. No a v zime trpim jako zvire (kun pravdepodobne ne) - ve sve podstate od auta neni mozne  vyjit jinak nez v galosich a zpevnovat se terpve zacina. Myslim, ze to ale letos nestihnou. Ja vim, ze je bahno vsude……ale vite jak, v takove mire jsme ho v zadne staji nezazila.
 A ja jsem ted pred velkym rozhodnutim - kun je vlastne spokojeny, ale ja lidsky asi spokojena nejsem, resp. prestala jsem byt (a to odmyslim i to, ze vsichni fajn lidi pro me uz jsou pryc, nikdo si ted neksodi, ale nemam si se zbytkem vubec co rici). Ted v lete jeste plno veci prekousnu, ale se zimou to zase prijde. Jenze u nas v okoli uz moc staji není (mam na mysli okruh 30 km) a bud jsou ty staje horsi nebo maji zalostne plno. Nebo je absolutne neznám…a tady je vabank, ze kdyz odejdu, tak treba budu kone zas stehovat za půl roku.
Nevim, jetsli se mam ohlizet na relativne spokojeneho kone, ale chodit pres sebe (ale jak rikam, chodi to ve vlnach) anebo proste zkusit jet v rezimu “risk je zisk” a “ono to nejak dopadne”.
Dekuju ze jsem se mohla vypovidat a budu rada za jakykoli postreh. Dost tim sama sebe stresuju prubezne a neni mi z toho dobre, nesnasim hledta nove ustajeni a  vim, že nehori svet a muj kun to prezije i v te soucasne staji, pokud zustaneme. Ale nekdy ty psycha, co z majitelu mam, to prost neni prijemny, i kdyz ted momentalne je to relativne v pohode. Ale zas je to lepsi cas pro rozhodovani myslim, jelikoz nejednam v rozjitrenych emocich.
Dekuju, pokud jste docetli az sem. Pochopit me nicmene mohou jen lidi od koni.

kometa
kometa správce
26.06.2026, 11:13:05 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele VODRVAS z 25.06.2026, 12:40:02

kun je vlastne spokojeny,

Má štěstí, že není submisívní ani špatně krmitelný. Průjem - z čeho? jste pořešili ATB. Odčervování je lajdácké - koprologie se asi nedělá.?

Já bych v takovém ustájení spokojená nebyla. Ve svém současném můžu odjet na půl roku a vím, že se koni žádné příkoří dít nebude.

Jo a ustájení jsem měnila jenom jednou. Když se změnil ustajovatel a péče šla do kopru.

kometa
kometa správce
26.06.2026, 12:08:28 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele VODRVAS z 25.06.2026, 12:40:02

Nebo je absolutne neznám

Něco se při návštěvě poznat dá. Pořádek ve výbězích a ve stáji, kondice koní, jestli mají vodu, seno, trávu…, dneska jsou i reference na sociálních sítích - pravda, ne vždy spolehlivé - stačí jeden zhrzený majitel.

Když napíšete, odkud jste, třeba tady někdo poradí a doporučí.

Lenacia
Lenacia 26.06.2026, 23:25:56 xxx.xxx.51.146

I v tom dobrém ustájení to v zimě může být peklo. Záleží na počasí v danou zimu - a bude hůř. 

A někdy se těm majitelům stájí nedivím že trpí vyhořením. 

Takže je to hlavně na vašem úsudku.

Já se stěhovala za 12 let několikrát. Ale už sem v rozpoložení, že raději překousnu že mě se něco nelíbí, hlavně když koním se líbí… ale pak třeba zjistím, že věci sou vlastně jinak než se zdá. A často chybí komunikace.

kometa
kometa správce
27.06.2026, 11:51:22 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lenacia z 26.06.2026, 23:25:56

I v tom dobrém ustájení to v zimě může být peklo

Proč? Znám dobré ustájení a tam žádné peklo přes zimu není. Koně jsou přes den ve zpevněných padocích (na noc v boxech), od jara do podzimu jsou téměř (záleží na aktuálním počasí) 24/7 v travnatých výbězích, kde mají stín pod stromy.

Já se stěhovala za 12 let několikrát

Já se stěhovala jenom jednou. Původní ustájení se po mé “demisi” velmi změnilo a nechtěla jsem, jako moje kamarádky, dělat kolečko po okolních stájích. Takže jsem šla rovnou na jistotu. Ano, dražší, ale kůň se má dobře.

Lenacia
Lenacia 27.06.2026, 17:36:04 xxx:xxx.8ca3:b384
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 27.06.2026, 11:51:22

někdy sou zimy fajn, a podruhé je celá stáj pod ledem… pak jednou přijdou přívaláky a z pole nad svažitým výběhem steče voda a je  celý podzim na gumáky, i když před tím se to nikdy nestalo… Zpevněný to mají, přístřešek se postavil ještě jeden aby se pohodlně vešli. Stín pod stromy taky mají. Vyhřívanou napaječku… a přesto stačí na pytel počasí v zimě a najednou sou to vojenské podmínky. 

Každý z dob ifauny ví. Já se stěhovala poprvé z polních podmínek do moc krásného ustájení. Ale majitelka začala brát drogy a peníze z ustájení dávala na své dluhy a ne na seno… tak sem našla jiné ustájení kde mě vzali.  Tam to bylo fajn, narodila se tam Tianka… ale bohužel, opět lidský faktor plus moje osobní problémy, kdy jsme nejdřív prodali dům od kterého byla stáj kousek a následně mi umřel táta… 
Ale naskytlo se místo ve stáji, kde nikdy místo nebylo. Absolutně parádní stáj a tam sem teď se všemi třemi tajtrdlíky a nikam nechci…. ale… za těch 5 let sem zkrátka zažila fajne zimy, a zimy na hovno. 

jinak všechny předchozí ustájení buďto už neexistují, hrozně se zhoršily a další sice koupil is tím, že slíbili všechny ustájené nechat, ale jen měli vlastnictví na papíře jim dali 3 měsíce na vypakování… tak ťuk ťuk snad tady se nic nestane 

kometa
kometa správce
27.06.2026, 17:55:13 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lenacia z 27.06.2026, 17:36:04

z pole nad svažitým výběhem steče voda a je celý podzim na gumáky, 

Taky si pamatuji, jak nešlo bahnem protlačit kolečko. Ale opakovaná navážka prosívky situaci vyřešila.

Lenacia
Lenacia 27.06.2026, 18:42:47 xxx.xxx.4.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 27.06.2026, 17:55:13

Teď se to vyřešilo hlavně tak, že se pořídily krmeliště, kam se dá dát seno zvenku ohrady. 

Ale letos kvůli tomu šílenému sněžení bylo všude přes metr sněhu a když to roztálo, bylo všude tolik ledu, že ani sypání ani solení nepomohlo. Takže se tam nedalo po zpevněných místech vůbec chodit… 

Prostě LIBOVKA! 🤣

kometa
kometa správce
27.06.2026, 20:23:46 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lenacia z 27.06.2026, 18:42:47

Ale letos kvůli tomu šílenému sněžení bylo všude přes metr sněhu

Odkud jste? Metr sněhu jsem u nás naposled zažila před 20 lety. 

Lenacia
Lenacia 27.06.2026, 20:27:51 xxx.xxx.51.146
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 27.06.2026, 20:23:46

Koně mám na Tachovsku.

Taky sem sníh dlouho nezažila, ale letos fakt masakr.

Na prvního ledna bylo tolik sněhu, že sme se Sárou mohly jet na novoroční vyjížďku jenom po silnici - a tam jezdilo co 30 minut hrablo, a stejně jsme se při návratu zpátky málem propadly do příkopu, protože silnice prostě zmizela pod sněhem.

kometa
kometa správce
27.06.2026, 20:43:48 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lenacia z 27.06.2026, 20:27:51

Koně mám na Tachovsku.

Tak to jo, tam ještě bývá zima. My jsme loni taky zapadli, místo auta jsem měla iglú, ale bylo to jenom na tři dny.

Lenacia
Lenacia 27.06.2026, 21:16:05 xxx.xxx.51.146
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 27.06.2026, 20:43:48

Tady to taky nevydrželo dlouho. Ale led byl všude pak 🙈… 

Verun
Verun 27.06.2026, 21:36:21 xxx.xxx.220.9

U nás koně  prostě do výběhu nešli,když bylo náledí.radeji pár dní na boxe ,než nějaký malér…vypohybovat se mohli s majiteli na hale.

Já mám ráda u ustájení  právě tu halu…ale zase, pořád dokola, nakrmený kůň je základ. Snesu i momentální zdražení,ale vím ,že o seno se ustajovatel škrtit nebude a na oplatku, já s ním neplytvam,kobyle jsem opatřila sítě.

Takže můj důvod byl při změně ustájení.: nastlaný box a dostatek objemu,péče o povrchy i pro nás ustájené.

Lenacia
Lenacia 27.06.2026, 21:50:40 xxx.xxx.51.146

Ve výbězích náledí nebylo. Tam se na to dbalo ale všude okolo Jak je to areál co byl před asi 50 lety kravín, tak je tam všude beton, coz je jindy super. Ale tuhle zimu vůbec 😅

VODRVAS (neregistrovaný) 29.06.2026, 06:49:41 xxx.xxx.27.179

Dobry den, moc dekuji za reakce.

Abych doplnila. Ad prujem. Odjela jsem na dovolenou a ustajovatel neodchytal ovocne stromy ve vybehu. Nechal to kone zrat a můj kun si na tom pochutnaval tak, az si ve streve vyrobil solidni zanet, nastesti ne koliku. Odchytala jsem to po navratu z dovolene, oddelila jen striktne na seno, ale to uz bylo pozd. K odcervovani  - koprologie se nedela. Ale spis mi vadi, ze prijde novy kun (a ze jich loni prislo vice) a dopredu se neodcervuji.  Dokonce s ei stalo, ze se odcervovalo jednou za rok. To vse beru uzivatelsky a veterinarne jako chuzi po tenkem lede. A takove veci se tu prost edeji, je dobre obdobi a pak najednou podobne excesy.
K bahnu - ano, bahno je vsude. Ve vybezich temer vsude a nelze bez nej byt, pokud chci, aby kun mel okolo sebe alespon nejaky prostor. a nechci ho celou zimu drzet na malem ctverecku. Ale u nas se vlastne skoro pul roku od auta kamkoli po arealu neobejdete bez galosi. Ale rikam, kdyby vyse uvedene nebylo, tohle bych prekousla.
Jak rikam, jedna s eo nadherne misto, kde muze byt kun konem. Ale ja nejak ztratila duveru tam dlouhodobe nebyt a nektere veci si nehlidat. Je to obcas vysilujici.

kometa
kometa správce
29.06.2026, 07:57:17 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele VODRVAS z 29.06.2026, 06:49:41

ze se odcervovalo jednou za rok. 

Proto jsem se ptala na tu koprologii. Ono je zbytečné odčervovat, když je koproška negativní nebo nález nevýznamný. Ono to a) leze do peněz, b) se vyrábí rezistence a c) zátěž pro životní prostředí.

Kamarádka odčervovala i čtyřikrát do roka, což se mi jí podařilo úspěšně rozmluvit. Od té doby nechává bobky vyšetřit a odčervuje cíleně.

Anonymní (neregistrovaný) 29.06.2026, 08:06:10 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 29.06.2026, 07:57:17

Ja vim, ale tohle nezmenim. Muzu byt rada, ze jsem si vydupala odcerveni alespon castecne podle schematu Biovety. A ti nove prichozi kone nam taky moc nepridaji.
Ale dotaz se netoci jen kolem tohoto, je to obecne. Nevim, jestli jsem prisna, kdyz je to jinak raj pro kone, nebo se proste zdekovat a doufat, ze to nebud ehrosi.

Buggyra
Buggyra 29.06.2026, 10:02:09 xxx.xxx.198.226

Chtělo by to bývalo juknout do těch ostatních ustájení v ty nejhorší počasové podmínky, jak to mají pořešené u nich - jestli mají bahno, kolik mají koně sena, zda mají nezamrzlou vodu k dispozici, zda jim tam někdo nehubne… Přes léto to bude vypadat dobře všude, ještě tak bych to okoukla třeba koncem srpna, jestli bude sucho a nebude co pást, jestli budou mít příkrm. Ale bahenní podmínky a vyřešení zimního krmení, přístupu ke koním, denní péče a údržbu ohrad/přístřešků - to si asi ověřit leda fakt v zimě.

Možná ještě rok vydržet v tomto a mezitím osondovat přes zimu ta jiná ustájení?

Co ostatní majitelé koní ve “vaší” stáji, třeba se najde někdo s podobným problémem a mohli byste se při té denní péči o své svěřence střídat? Vykryli byste si navzájem nemoci a podobně? Můžete zasondovat…

Kallisto
Kallisto 30.06.2026, 07:28:45 xxx.xxx.217.242

Přesně tak. Objížděla jsem stáje v zimě, koukala na výběhy. Dalo by se i nakoukat z fotek na fcb např. Pro mě byla priorita to, že kůň má seno i přes den ne jen ráno a večer v boxe. Kupodivu je to problém v dnešní době sehnat, což nechápu. O vředech z nekrmení se už ví dneska dost a majitelé stále akceptují takové dlouhé hladové pauzy. Odmítám přijít za koněm ve čtyři odpoledne a hladového ho tahat z výběhu a něco po něm chtít. Zpevněný zimní povrch byl pro mě velký bonus po flegmoně z podlomu z bláta. Musela jsem akceptovat to, že se v boxech za mě dost málo stele, ale kůň je s tím zatím jakš takš ok. V dojezdu 30km od Brna. 

A pokud už tedy jednou začtene uvažovat o změně, tak ji udělejte. Znamená to že nejste spokojená a vaše nevrlost bude jen narůstat. Zkuste se zamyslet nad prioritami přes které nejede vlak a poohlédněte se v okolí.

kometa
kometa správce
30.06.2026, 07:43:57 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Kallisto z 30.06.2026, 07:28:45

majitelé stále akceptují takové dlouhé hladové pauzy. 

Spousta majitelů si lže do kapsy. Hledají co nejlevnější ustájení a sami sebe přesvědčují, že je to tam vlastně dobrý.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.