Moc poprosím o radu. Kachna, indický běžec, začala kulhat.
Na spodní straně nohou má takové bouličky, některé s černým středem, je to tvrdé a není to horké ani červené. Nožky jsou takové hodně suché, šustí, to je asi normální.
Kachník je relativně čistý, jinak mají přístup na celou zahradu, která je teď místy dost vyschlá, bazének měním jednou za tři dny, krmím směsí pro nosnice, do jídla jim lezou ptáci, jestli by to mohlo mít nějaký vliv?,opravdu hodně toho naběhají.
Dočetla jsem se, že to bývá bakteriální zánět, že prý se má nožka odmočit a bouličku vymáčknout. Mně to ale přijde spíš jako nějaké otlaky nebo bradavice?
Mohli byste na to kouknout prosím?
Víc kulhá na tu nohu, co je na první fotce, jinak je čilá, žere a pořád snáší.
Jestli zrovna ICHS (to je předstupeň infarktů na srdci, ne na končetinách) - nevím, nakolik je to prozkoumáno zrovna u kachen. Ono u té drůbeže je to jednoduché. Však víte. Buď je zdravá nebo ne. V tom druhém případě uhyne sama nebo je jí pomoženo sekeromycinem.
Ač se zde nebude líbit, tak pokud má tento problém jedna kachna, tak bych ji vyléčila sekerkovou metodou. Pro mě by to totiž znamenalo, že na nohách nemá geneticky odolnou kůži. Třeba jako u králíků otlaky na nohách i tam hraje hodně roli genetika a lze si vychovat odolné jedince ,ale i opak.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 16.07.2026, 21:28:12
No jo, ale když Doron je nemá tak jako užitkově - sbírání slimejšů a vajíčka jsou dle mého bonusová záležitost. Má je prostě jako partičku. Tak jako já budu mít ty slípky.
Ale když o tom přemýšlím, máte asi pravdu, nemocná je kachna přezdívaná “ mentální”, jsou s ní pořád problémy, ztrácí se, ostatní ji musí pořád hledat nebo na ni čekat a má i takovej tik ;(
No nic, už je prostě za mazlíka🙂, zkusím jí nějak pomoct, když to půjde.
Já je vlastně chtěla jen pro legraci a na slimáky a ten obrovský přísun velkých a výtečných vajec mě překvapil až zaskočil.
No jo, ale když Doron je nemá tak jako užitkově - sbírání slimejšů a vajíčka jsou dle mého bonusová záležitost. Má je prostě jako partičku. Tak jako já budu mít ty slípky.
Lidem s takovým názorem by mělo být zakázáno chovat zvířata a dál je množit zákonem. Tohle je příčina zdravotního úpadku populací u jednotlivých plemen v současnosti. Neschopnost selekce a zvrácený soucit prohlubuje urtpení budoucích geberací. To vám samozřejmě nevadí, protože ve své omezené “nevědomosti” nedohlédnete dál než za roh.
Pro zadavatele, udělejte co vám radí Acher a ukončete trápení postiženého zvířete, než se bakteriální infekce roznese na další zvířata. Pečená kachna není v rozporu morálkou a je normálním údělem hospodářského a užitkového zvířete v normální a zdravé společnosti.
Ne, ty kachny se zjevily vnuknutím božím. Zázrak ó bože…a určitě ani nenesou vejce který bude škoda vyhodit..jo stačí kouknout do inzerce kolik je tzv hobby chovů bez nulové selekce. Mazlíků s vadami které se dědí…