Aktuálně: 2 251 inzerátů288 744 diskuzních příspěvků20 735 uživatelů

Léčba kočky - špatné rozhodnutí majitele

Jirka (neregistrovaný) 04.08.2026, 13:33:49 xxx:xxx.ed95:d430

Dobrý den, možná jste to už zažili, uděláte nějakou věc a později zjistíte, že to bylo špatně. Nejraději byste chtěli vrátit čas, ale ono to nejde. Přesně to se mi stalo. Avšak zrovna ve chvíli a u milovaného tvora, 7-letého kocoura. Viděl jsem u kocoura nějaké divné chování, včas jsem rozeznal, že něco není v pořádku. Veterinář mi poté předepsal antibiotika. Nikdy předtím jsem kocourovi antibiotika nedával. Navíc dávat kočkám nějaké tablety do tlamičky je vždy hodně stresující. V tu chvíli kocour vypadal dobře. "A jakoby někde v pozadí mysli jsem ho ani nechtěl zatěžovat nějaký dávkami léků, které jsem v tu chvíli spíše bral jako preventivní než něco co by mu mělo zachránit život. Opak byl pravdou, léčbu antibiotiky jsem podcenil a kocourek nakonec zemřel. Zemřel ten, koho koho jsem měl tolik rád, a nikdy bych mu nechtěl ublížit. Pro mě šok, nevýslovná bolest, hořkost kterou nosím v sobě a nemohu se jí zbavit. Nikomu tuhle chvíle nepřeju. Je to memento pro všechny, kteří by chtěli někdy takhle v budoucnu přemýšlet. Zároveň bych chtěl poprosit ty, kteří podobnou zkušenost mají, aby se se mnou o to podělili, protože pro mě je to obrovský balvan, který nedokážu sám utáhnout. Děkuji.

Irma19
Irma19 04.08.2026, 15:15:07 xxx.xxx.162.119
»
Odpověď na příspěvek uživatele Jirka z 04.08.2026, 13:33:49

Čas už nevrátíte, že to byla chyba, bohužel s fatálními následky, už taky víte. Chápu, že je vám to líto (a je to dobře!), protože se z této situace můžete (a rozhodně byste měl!) poučit.

S kocourkem se rozlučte, v duchu se mu omluvte… a jděte dál. Život nekončí, a kdo nikdy nic nepo*ral, nechť první hodí kamenem.

A1 (neregistrovaný) 04.08.2026, 21:16:37 xxx.xxx.150.24

Pane Jirko, nejste sám, tohle zažilo už hodně lidí! Vím jak to bolí, já to zažila dvakrát u svých psů. Jednou jsem včas nepoznala uzavřený zánět dělohy a na operaci fenka šla když už bylo pozdě a neprobrala se z narkózy, podruhé jsem podcenila zvracení a apatii (bohužel veterinář taky) a pes umřel na ucpání střev. Je to už asi tři roky, ale trápí mě to pořád kdykoliv si na to vzpomenu. Jsou to hrozné výčitky a ano člověk touží vrátit čas.

Moji psi by asi přežili, kdyby se operovali dřív, ale Vy vůbec nevíte jak by se to vyvíjelo, kdyby bral ta antibiotika. Nepíšete co kocourkovi bylo? Vždyť je klidně možné, že by antibiotika ničemu nepomohla. Co si budeme povídat, veterinář často nasadí pro jistotu širokospektrální antibiotika, když neví přesně co to je.

Pak je taky pravda, že dávat do tlamičky kočce prášky bývá horor. I vztah to může narušit a pak taky kočka dost často jakoukoliv chemii za nějakou půlhodinku vyzvrátí. Ono není náhoda že kočkám se lecos (například NexGard) dává v pipetě, zatímco psovi to samé v tabletě.

Kocourka jste miloval a zajistil mu dobrý život. Teď už ho nic netrápí. Vám pomůže jenom čas, nic jiného, ale protože jste jednal v dobré víře a s dobrým úmylem, tak si nemáte co vyčítat. Vševědoucí nejsme nikdo.

Varaxi
Varaxi 05.08.2026, 05:26:05 xxx.xxx.129.250

Já kdysi podcenila prevenci u klíšťat. Pes mi umřel na klíšťovou meningoencefalitidu. 

Nebudu tvrdit, že takový je život nebo že to tak mělo být. Ale holt… Byl jste motivován zájmem o svého kocoura. Ne že by to omlouvalo, ale snad je přece jen snazší nést takové břemeno. 

Jirka (neregistrovaný) 05.08.2026, 16:14:55 xxx:xxx.bfbc:77a9
»
Odpověď na příspěvek uživatele Irma19 z 04.08.2026, 15:15:07

Děkuji.

Jirka (neregistrovaný) 05.08.2026, 16:22:33 xxx:xxx.bfbc:77a9
»
Odpověď na příspěvek uživatele A1 z 04.08.2026, 21:16:37

Moc děkuji. Snažil jsem se to nějak omluvit, hledal různé argumenty abych svoje jednání omluvil, ale málo platné.  S jeho smrtí se smířit musím, ale s mým jednáním které předcházelo se peru nejvíce. Je to peklo, zlý sen, nemohu tomu uvěřit. Na druhé straně asi naposto normální co se lidské psychiky týče. Musel jsem podlehnou nějakému klamu, triku který směroval moje jednání a dost možná šlo o sílu zvyku. Totiž kocourek už nějakou dobu byl v nějakém stavu a ten mi jaksi zevšedněl, bohužel. Pak jsem si jeho stav vykládal jako dobrý, i když tam byly problémy.

Jirka (neregistrovaný) 05.08.2026, 16:26:19 xxx:xxx.bfbc:77a9
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 05.08.2026, 05:26:05

Dobrý den, moc děkuji za příspěvek, ale prevenci klíšťat bych si nevyčítal. To by napadlo asi málokoho, když to také může mít fatální následky. S kocourem jsem měl zvláštní blízký vztah, kdyby to byl kocour který se chodí jen nažrat, bylo by mi to asi skoro jedno, i když bych toho také litoval.

Jirka (neregistrovaný) 05.08.2026, 16:39:51 xxx:xxx.bfbc:77a9
»
Odpověď na příspěvek uživatele Jirka z 04.08.2026, 13:33:49

Kocour měl kousance od rvačky. Po nějaké době jsem si všimnul, že chce jít na záchod a nic neudělá, měl ještě teplotu. Doktor mi předepsal Synulox. Horečka po injekcích ustoupila a kocour vypadal lépe a to mě uchlácholilo. Potom se to vyvíjelo nějak svojí cestou.

Orionka (neregistrovaný) 05.08.2026, 21:08:04 xxx:xxx.981:1053
»
Odpověď na příspěvek uživatele Jirka z 05.08.2026, 16:39:51

Jestli si pořídíte dalšího kocourka, nechte ho vykastrovat. Bude se držet kolem domu, bude mazlivější, nebude se toulat a chodit domů servaný a dorvaný. I bez koček bude mít hezký život.

Jirka (neregistrovaný) 09.08.2026, 15:37:12 xxx.xxx.93.108

S tím počítám. Ale chci taky aby se trochu tělesně vyvinul a nevypadal vyloženě jako kastrovaný kocour. Nejdříve po 1 roce nebo později. Váš názir?

kometa
kometa správce
09.08.2026, 16:29:55 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Jirka z 09.08.2026, 15:37:12

nevypadal vyloženě jako kastrovaný kocour. 

Kastrovaného kocoura na první pohled od nekastrovaného nerozeznáte. Je to otázka péče a krmení. Ne toho, jestli má nebo nemá “koule”. Mimochodem, víte, že existují implantáty? Které si někteří majitelé i zaplatí, aby nebylo vidět, že jejich kocour přišel o svoji mužnou ozdobu 😉

Já nechávala všechny své (domácí) kocoury kastrovat v okamžiku, kdy začali smrdět, tj. v 6 - 7 měsících. Nikdy z nich nebyli zakrslíci. Současný starší má 4,5 kg, mladší 4 kg.

Hřebci se taky kastrují běžně ve třech letech a tělesně dospívají až v šesti. Testosteron se tvoří i jinde než ve varlatech.

Takže za mě klidně před prvním rokem života. Nebojte, on naroste. Nejspíš i víc, než kdyby honil kočky, nežral a rval se. + kastrovanému jedinci se uzavírají později růstové zóny.

Dublinbarzoj
Dublinbarzoj 09.08.2026, 18:23:16 xxx.xxx.128.36

Moje kočičí doktorka říká,  že nejlepší doba je když mají cca 2kg, naše nalezenkyně Mia a začala strašně mladá mrouskat, trápila se, konzultovaly jsme to s ní a i takto brzy kastrovaly, měla kolem půl roku a necelé 2kg, zahojila se bleskově,  zákrok málem nezaznamenala, pořád lítala vzduche ,,  teď má přes čtyři kila, je to aktivní  holka štíhlá a mazlivá. Prý ti menší a nezatučnělí se hojí i kastrují líp. 

kometa
kometa správce
09.08.2026, 19:44:44 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Dublinbarzoj z 09.08.2026, 18:23:16

když mají cca 2kg

Souhlas. Věk při kastraci se řídí v první řadě hmotností. Zvlášť u koček - v půl roce je už schopná zabřeznout.

A ti nezatučnělí se hojí líp - i u lidí- proto humánní doktoři neradi tlusté pacienty - tuková tkáň víc krvácí a hůř se hojí.

rapotačka (neregistrovaný) 10.08.2026, 12:17:17 xxx:xxx.f379:3f8f

implantáty, aby nebylo vidět, že jejich kocour přišel o svoji mužnou ozdobu

Existují   šikovní veti, kteří to zamaskují i bez implantátů. Nás ničil sousedů kocour, cákal na okno, v létě hupsnul do pokoje, kde spal manžel  po "o"  v křesle, takže ho ovoněl,  dceři tašku na verandě během okamžiku - nepostřehla to a letěla na autobus do Phy, kde to  celou hodinu zavánělo …. se sousedy dohoda nebyla možná, kocoura jsme chytli, holka ho vzala na veterinu, dr. vše vylíčila, on slíbil, že to nepoznají. No poznali, ale až za rok.

Janae (neregistrovaný) 10.08.2026, 12:44:01 xxx.xxx.163.38
Dublinbarzoj:

Moje kočičí doktorka říká,  že nejlepší doba je když mají cca 2kg, naše nalezenkyně Mia a začala strašně mladá mrouskat, trápila se, konzultovaly jsme to s ní a i takto brzy kastrovaly, měla kolem půl roku a necelé 2kg, zahojila se bleskově,  zákrok málem nezaznamenala, pořád lítala vzduche ,,  teď má přes čtyři kila, je to aktivní  holka štíhlá a mazlivá. Prý ti menší a nezatučnělí se hojí i kastrují líp. 

To by se u jedné naší kočky nedočkali, má v dospělosti 1,6 kg, takové věčné kotě a vet říkal, že vše bylo tak droboučké, že to byla práce titěrná.

Vždy říká, že hranice jsou dvě kg a radši až v roce, ale že kastruje odchyty a tam kastruje i koťata a taky to jde, neb je lepší je vykastrovat než nechat dál množit.  

Osobně u domácích koček kastruji v roce, pokud je nějaký problém, jako je třeba častá nebo nepřetržitá říje nebo značkování, tak dřív. 

Irma19
Irma19 10.08.2026, 13:21:31 xxx.xxx.174.37
»
Odpověď na příspěvek uživatele rapotačka z 10.08.2026, 12:17:17

Asi vám pak sousedi nepoděkovali, že?

Docela úlet z vaší strany…

kometa
kometa správce
10.08.2026, 13:45:34 xxx.xxx.147.163
Irma19:

Asi vám pak sousedi nepoděkovali, že?

Zoufalí lidi dělají zoufalé věci. Upřímně, když potkávám některé zabedněné majitele koček/kocourů, kteří kastraci odmítají, protože je to přece “proti přírodě” (ale topení koťat jim nevadí), tak se rapotačce nedivím.

Chovný značkový kocour to asi nebyl. Ti neběhají venku.

Irma19
Irma19 10.08.2026, 14:15:56 xxx.xxx.174.37
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 10.08.2026, 13:45:34

Přesto nemůžu vzít sousedovic kocoura a nakládat s ním, jako s vlastním. 

To mi nepřísluší, bez ohledu na to, jestli je nebo není “značkový” a chovný.

Nemůžeme přece právo ohýbat podle toho, jak se nám zamane. Dneska nebudu respektovat vlastnictví kocoura, zítra třeba auta… co dál?

kometa
kometa správce
10.08.2026, 14:32:29 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Irma19 z 10.08.2026, 14:15:56

Ne, nemůžu. Právně ne. Ale jak byste si v situaci rapotačky poradila vy? Když se sousedem není řeč? Přestupek proti občanskému soužití? Poškozování cizí věci?

A nemůžete srovnávat kocoura a auto. Ona přece kocoura neukradla (ani neotrávila) - naopak, kastrací zvýšila jeho šanci na přežití. Viz výše. A ještě mu ušetřila peníze - tipuju, že to byl hlavní důvod, proč ho nenechal vykastrovat majitel.

A klidně to napíšu - dvakrát jsem nechala vykastrovat cizí, bezprizorní kočku. Jedna se zjevila na našem školním statku a kolegyně vykastrovala sponzorsky a dodává i odčervovací tablety. My ji jenom z vlastních zdrojů krmíme.

Druhá před naší bytovkou - té jsem kromě kastrace zaplatila i odparazitování (měla svrab a dá se předpokládat, že i vnitřní parazity) + ji denně přikrmuju.

Můj názor - venkovní kočky/kocouři mají být kastrovaní. Protože ta zubožená, nechtěná koťata končí u mě na pitevním stole.

Janae (neregistrovaný) 10.08.2026, 15:42:57 xxx.xxx.163.38
kometa:

Ne, nemůžu. Právně ne. Ale jak byste si v situaci rapotačky poradila vy? Když se sousedem není řeč? Přestupek proti občanskému soužití? Poškozování cizí věci?

A nemůžete srovnávat kocoura a auto. Ona přece kocoura neukradla (ani neotrávila) - naopak, kastrací zvýšila jeho šanci na přežití. Viz výše. A ještě mu ušetřila peníze - tipuju, že to byl hlavní důvod, proč ho nenechal vykastrovat majitel.

A klidně to napíšu - dvakrát jsem nechala vykastrovat cizí, bezprizorní kočku. Jedna se zjevila na našem školním statku a kolegyně vykastrovala sponzorsky a dodává i odčervovací tablety. My ji jenom z vlastních zdrojů krmíme.

Druhá před naší bytovkou - té jsem kromě kastrace zaplatila i odparazitování (měla svrab a dá se předpokládat, že i vnitřní parazity) + ji denně přikrmuju.

Můj názor - venkovní kočky/kocouři mají být kastrovaní. Protože ta zubožená, nechtěná koťata končí u mě na pitevním stole.

Také jsem pár bezprizorních koček nechala kastrovat, ale většina z nich u nás i zůstala. Ale sousedovic kočku bych si asi kastrovat netroufla, ono totiž kastrace dospělého kocoura problém se značkováním stejně často nevyřeší, zrovna před pár dny manžela v křesle označkoval náš stařičký kastrát. A navíc zbytečně provokování souseda.

A poradila bych to, co se radí vždy, vodim z hadice nebo postřikovače, domácího kocoura nebo psa, sítě do oken a dveří…...A hlavně domluvu se sousedem, ale to by asi muselo být poněkud jiným tonem, než se tu Rapotačka prezentuje, to chápu že nedomluví nic.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.