Aktuálně: 2 485 inzerátů • 293 153 diskuzních příspěvků • 21 489 uživatelů

krocani

⋮
kovato
kovato 23.09.2009, 20:55:21 xxx.xxx.212.213
Pani Karen měl bych na jaro zájem jestli vám to nevadí o pár aurakaních kuřat pomocí kurýru čd nemohu je nikde sehnat.
Obrázek
⋮
Marťan
Marťan 24.09.2009, 16:47:38 xxx.xxx.53.187
kovato: jestli máte ochotné kvočny, krůty či perličky tak nepotřebujete.
⋮
Marťan
Marťan 24.09.2009, 19:43:03 xxx.xxx.53.187
Jesti máte krůtu, tak ji nechte ty vajíčka vysedět, krůty jsou doopravdy spolehlivé a o krůtata se dlouho starají, že by nechtěly vajíčka vysedět to se mi ještě nestalo. I když to byla prvnička.
⋮
Eva Obůrková (neregistrovaný) 24.11.2009, 13:21:11 xxx.xxx.123.35
Dobrý den, pro kamaráda, který se zabývá výrobou různých suvenýrů s indiánskou tematikou, hledám zdroj krocaního peří... nejlépe z divokých krocanů. Existuje někdo, kdo se jejich chovem zabývá a kdo by mohl toto peří poskytnout?
Jsem pouhý zprostředkovatel, o drůbeži toho vím pramálo a o krůtách a krocanech téměř nic... netuším, zda je peří vzácné nebo ne... jen to zkrátka zkouším :o)
⋮
Petr (neregistrovaný) 27.11.2009, 16:51:10 xxx.xxx.174.86
Přeji dobrý den. Věnuji se lukostřelbě a pro výrobu šípů je zapotřebí peří. Od svých kamarádů jsem zjistil, že nejlepší je krocaní peří. Tímto bych vás chtěl tedy požádat ty zvás, kteří chovají krocany a husy jestli bi mi mohly poskytnout peří (letky), při zpracovávání drůbeže na maso (zabíjení za účelem snězení). Jednalo by se o nečištěné peř, nespařené horkou vodou. Jsem student a koupě připraveného peří přes internet by mně vyšlo poměrně draho, proto sháním chovatele, kteří by byli ochotni posílat peří poštou s tím, že bych platil všechny náklady. Případné odpovědi na tuto prosbu lze posílat i na email: chano@seznam.cz nebo na ICQ: 565575121 . Předem děkuji všem Petr.
⋮
Karen Válková
Karen Válková 02.12.2009, 13:49:18 xxx.xxx.31.1
Tak mně se ty krůty jaksi nedaří. Jak už jsem dříve psala, měla jsem jedno vlastní odchované krůtě, o kterém jsem si dolouho myslela, že to bude slepička. K němu jsem si přinesla 2 další,černou a bronzovou s tím ,že když to nebude párek,vymění mi jednu tak aby to byl. Měla jsem je doma asi 3 týdny, když se to moje kuře začalo taky čepýřit a stavět ocasní pera. Je tohle spolehlivý ukazatel ,že je to kohout???To moje bylo vylíhlé 20.6. a ty dvě cizí mají být asi o měsíc starší. Zrovna nemám foťák v provozu tak nemám čerstvou fotku, ale ten co je na fotce co přiložím je ten co jsem jej vyměnila za slepici.Jeho chovatel pohlaví určoval podle velikosti laloku pod krkem a mně přijde u všech tří stejný. Ta co jsem si jí donesla jako slepičku před 14 dny se u mne trochu vykrmila, lalok jí už taky červená, ovšem ocasní pera jsem ji stavět neviděla.Jinak mi přijdou všechna 3 stejná. Tak pořád nevím jak na tom jsem .
Obrázek
⋮
Marťan
Marťan 02.12.2009, 14:59:38 xxx.xxx.53.187
Čepíří se obvykle jen krocani, vyjímka nastává v nebezpečí a při obraně mláďat ale krůty nesvěšují křídla a neumí postavit tatrč tak jako krocan. Z vlastí zkušenosti vím tohle- od známých jsem dostal krocana a krůtu(byly hodně mladí) a ten krocánek nějak s pohlavními znaky zakrněl tak jsem dostal ještě jednoho krocana protože ten původni vypadal opravdu na krůtu, ten druhý měl mnohem výraznější lalok, bradavičky atd. a ten druhý ho najednou dohnal. Jestli se tohle nestalo i u vás, měla jste původně krocana pak jste dostala ty 2, určitě je jeden z nich krocan a ten původní měl potřebu se vyvynout aby mohl později v dospělosti konkurovat tomu druhému krocanovi.
⋮
Karen Válková
Karen Válková 02.12.2009, 15:36:25 xxx.xxx.31.1
Tp by tak mohlo být, původní krůtě bylo jediné na dvoře a vyrůstalo se dvěma kuřaty .Víc krůt doma nebylo.Nevím co to je tatrč? Nebo tak se říká těm ocasním perům?Každopádně mám zase dva kohouty, a jedno co má být holka to ještě nemám na fotce,snad zítra jestli už bude foťák z opravny hotový.
Tady je odkaz na ta krůťatahttp://karelex1.rajce.idnes.cz/13_spolecny_odchov_krutat_a_araukan/
⋮
J.M. (neregistrovaný) 05.12.2009, 12:53:22 xxx.xxx.105.3
Dobrý den. Několikrát zde zazněl dotaz, jak poznat pohlaví nedospělých ktůt. Kdysi dávno jsem překládala článek z angličtiny z časopisu Poultry Science na toto téma. Pamatuji si, že tam byly fotografie krůtičky samečka a krůtičky samičky rozlišené podle svazku štětin na prsou (a tuším i podle kresby peří , ale to si už nepamatuji). Samec prý má tu štětku na prsou nějak dříve a mnohem větší, než slepice. Ale podrobnosti si už nepamatuji, bylo to před 35 ti lety. To čepejření se domnívám také, že je charakteristické pro krocánky samce, ještě docela malé.
⋮
Marťan
Marťan 05.12.2009, 21:10:34 xxx.xxx.53.187
nejlepší je si k nim sednout a pozorovat je takhle to dělám já, takle staří krocani jak je máte vy by už se mohli pokoušet o hudruvání je to jen takové krátké "kll", u černobílích krůt se to dá poznat podle kresby-krůtičkám se na prsou neoběvujé černé peří ale u těhle doopravdy nevim to bych je musel nějakou dobu chovat
⋮
Karen Válková
Karen Válková 05.12.2009, 23:57:30 xxx.xxx.31.1
To já pořád řeším jak poznat jestli je to holka nebo kluk.Podle tý štětky to teda u mne nejde. Ty nemají žádnou štětku ani dospělí co už odchovávali letos kuřata ji nemají. Když jsem k němu šla naposledy je vyměnit tak jsem se schválně dívala. Hudrování -jo to jsem slyšela.Myslím že i ten můj už hudroval. Jistě je kohout ten černý a ten menší-můj.Ta další má být holka .Je stejně stará a od stejného chovalele jako ten černý.Nestaví ocas ani jsem ji neslyšela hudrovat,jen ta hlava mi připadá stejná.Tak v nejlepším případě mám dva samce a jednu holku. NO budu muset černýho zabít. Škoda.Ta napravo má být holka
Obrázek
⋮
J.M. (neregistrovaný) 07.12.2009, 12:52:41 xxx.xxx.105.3
Posílám vyjádření pana Tahadlo ze ZOD Brniště:

Dobrý den

Rozlišit pohlaví u mladých krůt není jednoduché, tzv. sexování krůt provádí pracovníci z Asie již v líhni a na rozpoznávání pohlaví u těchto 1. denních krůťátek se učí cca 3 roky, pak jsou vyškoleni na oddělování pohlaví na cca 95 – 97%.

Přesně specifikovat znaky k rozpoznání pohlaví je složité, každý chovatel se díky své praxi v chovu krůt naučí bezpečně rozpoznat krůty od krocanů a to již ve stáří cca 5-6ti týdnů stáří krůt.

Základním rozdílem mezi krůtama a krocanama je to, že krůty mají úzké nohy, menší hlavu, na krku mají jemnější vrásčitost a při manipulaci s nimi jsou více pískavé, krocani jsou jakoby v pískotu hrubší.

Spolehlivě poznat zda se jedná o krůtu nebo krocana se dá cca v 8-10. týdnu stáří krůt kde jsou zmiňované rozdíli patrné i když nemáte možnost porovnání krůty s krocanem.

S pozdravem Martin Tahadlo

⋮
Karen Válková
Karen Válková 07.12.2009, 13:11:06 xxx.xxx.31.1
Děkuji všem co se snažili mně pomoct a něco naučit. Tak podle noh rozdíl moc nevidí,ale ta vrázčitost je skutečně u té co má být holka menší. Přitom ta holky je o měsíc starší nežli kohout z mého chovu. Tak snad už mám spoň tu jednu jistou.
Ještě jednou dík. Karen
⋮
Marťan
Marťan 08.12.2009, 19:38:11 xxx.xxx.32.89
paní Marková, mohla by jste mi prosím poradit jak nějak určit pohlaví u perliček, podle znaků na hlavě je to velmi těžké, jinak se to dá poznat podle hmotnosti ale to se při koupi perliček nedá taky moc poznat poznat, 100% to poznám podle zvuků ale to nemůžu někde na výstavě uplatnit, mam zatim 5 mladých perlic, 3 vypadají na kohouty a 2 na slepičky, potřebuji koupit slípky aby se perličáci nemuseli zabít.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.