Matúš Dubec30.12.2010, 21:34:09xxx.xxx.112.26Príspevok 1.:
Prešiel 1 týžden čo su vtáci vo svojich novych volierach, v miestnosti je momentalne zhruba 12 stupnov nechcel som to hned prudko zvyšiť nakolko predtým mali vonku v budove zhruba 5. Snažím sa krmiť čo najpestrejšie a striedam to tak že raz dostavajú suchu zmes,raz čisto ovocie,tak vaječnu zmes a dalši den klíčenu zmes od DN. Zatial to vyzera že situacia sa vyvíja celkom slubne . Obe samice už obsadzuju budy po dnešnej kontrole su piliny dost rozhrabane ,plus nejake naštiepane čiastky driev zo stien budiek. Do vody podavam promotor, a je vidieť že vtáci sú naozaj v krasnom toku takže som zvedavy ako bude situacia pokračovať. Ďalší suhrn pridam opät o týžden, prajem úspešnu sezonu 2011
Marty (neregistrovaný)30.12.2010, 21:36:43xxx.xxx.100.23Omlouvám se za chyby v předchozím příspěvku.
Ještě jsem chtěl poreferovat o mém páru alexandrů malých, který měl snůšku tří vajec. Po rezervní době, kdy jsem očekával ještě případné líhnutí, jsem vzal budku i s vejci. Dvě vejce byla prázdná jak jsem myslím psal a jedno, které se nepodařilo prosvítit bylo nakonec plné. Mládě se mohlo vyvíjet asi tak do 14. dne. Nevím, co by mohlo být příčinou neúspěchu, snad nedostatečná teplota. V místnosti bylo konstantních 15°C, samice nvíc poctivě zahřívala. Ale i tak je to krok kupředu a mám radost alespoň z tohoto jednoho oplozeného vejce. Už se těším na další hnízdění. Ale s největší pravděpodobností jim předložím budku až na jaře.
anonymní (neregistrovaný)31.12.2010, 12:27:48xxx.xxx.143.54Matúš mně se velmi osvědčilo při motivaci k hnízdění přidat do budky kousky ztrouchnivělého dřeva . Předpokládám že jejich pud upravování budky před hnízděním je tímto částečně potlačen . No každopádně mě se to osvědčilo :- Přeji ať ti to vyjde a dělají ti jen radost . Je to krásný pohled na plnou voliéru rodičů s mladými .
Matúš Dubec16.01.2011, 20:25:52xxx.xxx.112.26Tak zopár slov k alexandrom.Msím povedat že sa to vyvíja celkom slušne.Vtáci su v krasnom ,doslova obrovskom toku,videl som ako so už obe páry parili.Obe samice sa už skoro cele dni zdržujú v budkach.Prírodna samička už nocuje 4 noc v bude a lutino 2. Búdky sú z vnútra krasne upravene,hruba vrstva pilin je vytvarovana krasne do kotliniek,steny bud sú dost načaté.Obe samice už maju pekne ohnute chvosty čo svedči o tom že su už skoro stale v budkach, vychadzaju zatial len vykuknut pri krmeni ale väčšinou hned zalezu naspäť.Podla spravania a chovania sa oboch parov oačakavam znašky behom par dní,nadalej vás tak budem informovat.Prajem mnoho chovatelských úspechov ovšem momentalne tým ktorým bud už hniezdia alebo sa chystaju krasne alexandre!
Brno16.01.2011, 21:44:18xxx.xxx.169.158Tak to ti Matůši gratuluji a držím palce, ať to klapne. Já mám tříleté číňany a začaly lozit do budky, v které všechno dřevo štípou na třísky. Tři roky může být málo, takže velké úspěchy nečekám, ale i ty malé potěší.
fylip16.01.2011, 21:47:58xxx.xxx.80.34Matuš, tak to gratuluju. Já jsem dal alexům budku letos dřív a samice už o ní jeví celkem zájem. Na to, že tam je budka teprve 4 dny, tak už v ní je celkem často a parádně jí i se samcem upravujou. Viděl jsem už i krmení, tak doufám že se to letos znovu podaří a bude to třeba ještě lepší... Snad nebudu muset zase dokrmovat.
fylip17.01.2011, 16:11:07xxx.xxx.80.34Matuš: Jak to u tebe vypadá? Už je něco snesené? Já jsem dneska vešel do zimoviště zrovna když se pářili, tak doufám že to teda výjde. Potom dám vědět.
Matúš Dubec18.01.2011, 18:53:53xxx.xxx.112.26Pekný večer! Tak ako som slúbil že ked nastane nejaka zmena budem informovat,Včera večer ked som išiel vyhasit svetlo alexandrom bolo kolem 23:00 tak som pozoroval že obe samice boli v budach ale lutinačka nachvilu vyšla a bola strašne nervozna.Tak som chvilu počkal až zalezla naspät do budy a tak som vyhasil.Dnes poobede pri krmeni som skontroloval budky a ako som predpokladal tak mam prve vajičko u lutin! Žlty tak vedu 1:0 oproti zelenym :D
fylip18.01.2011, 19:10:46xxx.xxx.80.34Matuš grazuluju. U mě samice hrabe v budce a dneska jsem je znovu diěl při páření. Už dávám míchanici, klíčené, jeřabiny, hodně ovoce, zeleniny, kukuřice v mléčné zralosti, tak doufám že letos nebudu muset dokrmovat... :)
Matúš Dubec28.01.2011, 23:13:59xxx.xxx.112.26Hlásim aktualny stav lutina vyhravaju 5:0 a u prirodnych je samica stale v bude a okusuje sepiu ale aj omietku zo steny tak predpokladam znašku snad behom par dní. Ako sa darí ostatným ktorí maju alexandre?
fylip28.01.2011, 23:30:27xxx.xxx.80.34Matuš mám to podobné jako ty u tvojich přírodních. Samice je pořád v budce a bere jak sepii, tak klove omítku, tak doufám že nabere toho vápníku dost :)
Marty (neregistrovaný)29.01.2011, 15:15:48xxx.xxx.249.60Tuto zimu jsem umožnil mým alexandrům druhé hnízdění. Budku jsem vyvěsil zhruba před dvěma týdny. První hnízdění mi přineslo jen 3 vejce, pouze jeden zárodek, takže se těším, jak dopadne toto. Nebo spíš je to tak, že doufám. Po vyvěšení se samice opět začla zajímat o budku a jejich chování se také změnilo. No uvidíme, co z toho bude. A černohlávci zatím nic, ti jsou mladí.
alena (neregistrovaný)29.01.2011, 16:31:00xxx.xxx.112.110tak muj parek zatim nic nechavam je az kdyz jsou venku ve velke voliere.posilam na ukazku meho samce
fylip10.02.2011, 20:00:52xxx.xxx.80.34Matuš, to je nádhera :) Jak já ti je závidím. Dneska jsem se bavil se strejdou a ten říkal, že je taky měl a moc kravál mu nedělali. Dělají prý kravál jen, když se překřikují s jinýmio hlučnými papoušky. U něho to tak bylo když měl vedle nich arakangy, ale po prodaní ar, byli alexandři poměrně tiší, tak možná za rok... :) Za týden jedem asi do Holandska, tam chce strejda koupit 2 páry černohlavích, nějaké rudohlavé a číňany :) Teď hude mít dvě volné voliery, proože prodává oratrixe, tak aspoň uvidím, jak budou ti číňani hluční, i když už jsem je slyšel hodně krat :)