Aktuálně: 4 685 inzerátů177 450 diskuzních příspěvků17 793 uživatelů

Komentáře ke zvířeti

Drvodělka fialová

Vaše jméno:
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Prave dnes pri koseni ma uputala ako vlietava do jablonovej vetvy zda sa že ju okupuje už niaky čas ešte som sa nestretla s touto včelou tak ju budeme pozorovať keď mame takuto možnosť priamo v zahrade v Bratislave
Včera jsem ji vyfotil v Tržku u Litomyšle, velikost asi jako sršen, létala kolem starého dřeva. Letos jsem ji viděl poprvé v životě. Krásná včela :-)
Dovezl jsem si je v třešňovém dřevě z Velkých Hostěrádek /Břeclav / do Rosic u Brna v r. 2016. Když jsem začal řezat dřevo, tak jich vylétlo asi deset. Ve dřevě měli vybudované poměrně velké a dlouhé tunely.Po dvou letech se jeden? vrátil přesně na místo kde vyletěl zřejmě poprvé. Je to něco nádherného a do přírody to rozhodně paří. Takže neničit.
Včera jsme ji objevili na zahradě v Tiché u Frenštátu pod Radhoštěm, celý den létala mezi starou jabloní a kvetoucím šeříkem. Zatím se nám ji nepodařilo vyfotit, ale byla opravdu velká.
Mám v Podolí u Brna na dvoře starý špalek, na kterém sedávám a štípu dřevo. Drvodělky kolem mě již několik let létají až z nich jde strach. Kde hnízdí jsem ale zjistil až teď, a to podle jejich hlasitého chroustání. Šel jsem po zvuku, obrátil špalek a jsou tam. Hned tři tam vrtaly své chodby. Vůbec se mě nebály a nechápu, že jim nevadí ty otřesy a rány při štípání dřeva. Jsou prý ale škodlivé. Nesají nektar z květů jako čmeláci, ale květy prokusují a tím zničí. Tak poraďte, zlikvidovat, nebo ne.
Dnes jsem ji viděla v Holešově, okr. Kroměříž. Poprvé v životě. Právě umírala.
21.4.2018 lokalita Vidče, okr.Vsetín
Dnes se objevila u nás na zahrádce - Chotusice u Čáslavi, krmila se na maceškách, veliká, krásná, doufám, že u nás zůstane.
Spatřil jsem ji v neděli v zahradním domku v Pardubicích. Natočil jsem ji na video, její tělo bylo minimálně 40 mm dlouhé.
Dne jsem jí viďela na naší zahrádce v ratajích nad sázavou okres kutná hora
U nás v Brně-Tuřanech je ve staré jabloni, doufám že se rozmnoží a bude jich víc, je nádherná a vůbec neni plachá.
Opravdu jen jižní Morava?Dnes jsem jí viděl u nás na zahradě na Praze-východ. :-)
V sobotu byla viděna na květech fazolí v Krnově,nevěděla jsem o jaký hmyz jde,na internetu jsem zjistila,že je to Drvodělka fialová.
O víkendu jsem viděla na třapatce nachové černého lesklého čmeláka, než jsem doběhla pro foťák, byl pryč. Teď už vím, že je to drvodělka....(Křešice)
V Olomouci jsme je mívali na zahradě už po povodni 1997. Měl jsem podezření, že vykusují květy fazolí.Přestěhovali jsme se nedávno na Mohelnicko na vrstevnici cca 330m a jsou na zahrádce rovněž v hojném počtu (při pěkném počasí současně i nad deset jedinců). Rády mají vše, co kvete - nejen pro čmeláky,těch poletuje hlavně na bylinách i přes padesát !!!
Pěkné léto všem.
Poprvé jsem viděla drvodělky letos v květnu na naší zahradě (4 km západně od Prahy), kde stojí trouchnivějící torzo jabloňového kmene. Poletovalo jich tam několik. Jsou opravdu překrásné, i když bylo dost obtížné je zblízka pozorovat. Vždycky zakroužily a rychle zmizely v puklině kmene. Teď s napětím čekám, zda se vylíhnou mladé drvodělky.
Dnes,24.6. jsem videla jednu drevodelku na nasi zahrade,krasne fialova!
Jedna dřevodělka nám žije už několik let ve ztrouchnivělém krokodýlovi... Těší nás, že je tu s námi každý rok... Je fakt nádherná... Nebovidy u Brna...
Drvodělku jsem objevila už i v chráněné teplé stepní oblasti "Kusá hora" v Pardubickémkraji. 15.6.2017
Pozorujem ich niekolko kusov posledny tyzden - maju tak 3cm. Krasny hmyz - tiez su na vistarii. Kusok od CB.