Aktuálně: 4 848 inzerátů175 192 diskuzních příspěvků17 760 uživatelů

Komentáře uživatele Zdeněk Gajdoš (gazd)

Zobrazeno 96 komentářů

gazd
Dobrý den. Nedávno jsem Zoo Dvůr Králové navštívil a odchov gepardů spatřil a také i vyfotil, takže něco málo vložím.


gazd
Dobrý den, vlastníte krásné šelmy, mohl by jste vložit nějaké fotky svých servalů? Máte sestavený nepříbuzný pár? Mohl by jste zde uvést od koho Váš předešlý majitel servaly získal ? V soukromém chovu v ČR tyto šelmy moc vidět nejsou, tak bych byl rád za každou informaci.
Děkuji. G.Z.
gazd
Dobrý den pane Tymr.

S potěšením přijímám Vaší nabídku na sepsání podrobnějšího článku. Budu se těšit a myslím si, že nejenom já.
O výše zmíněném projektu jsem se dozvěděl již dříve od A. Vaidla (zoo Praha), a T.Peše (zoo Plzeň). Později také od některých Německých chovatelů plodožravých holubů. S některými chovateli (Německo, Nizozemí) udržuji díky svému překladači kontakt za účelem pořízení některých druhů plodožravých holubů. Jednoho člena jsem také v Německu již navštívil a z návštěvy jsem si také přivezl jednoho zástupce z rodu Ptilinopus. Jak jste již uvedl sám výše, tak těchto holubů je u nás žalostně málo, a pokud si chce chovatel tyto krasavce do chovu pořídit, tak se zkrátka musí poohlídnout o hodně dál za naše hranice. Zoo Plzeň vlastní pěknou kolekci plodožravých holubů a myslím si, že také největší v ČR.
Pane Tymr, chci se Vás zeptat jestli jste také chovatelem plodožerů ?


S pozdravem G.Z.
gazd
Přeji dobrý den všem příznivcům hmyzo a plodožravého ptactva.

Reakci na článek jsme s Adamem očekávali a osobně ji oba vnímáme tak trošku za opodstatněnou, vzhledem k tomu, že se jedná o měkkozobé, ale přece jen si myslíme, že série připravovaných článků o plodožravých holubech, může být pro mnohé zajímavá. Jedná se zkrátka o plodožery a to velice atraktivního zjevu, kteří mají velice podobné, ne-li stejné potravní nároky, jako ostatní zástupci plodožravého ptactva, takže si osobně myslím, že zaměření na těchto stránkách újma nehrozí a články o plodožravých zde rozhodně patří.
gazd
Hnízdo muselo být vyházeno turakem. Proč tak bylo učiněno netuším. Nezaznamenal jsem žádnou agresi mezi ptáky, ale v případě hnízdění turak se může situace změnit, takže osobně zvažuji chov pouze samotného páru turak v jedné voliéře.
gazd
Vše vypadalo nadějně a už se pomalu blížil termín líhnutí, když jsem jednoho dne přišel k záletu kde seděly obě timálky na bidle a hnízdo bylo výházeno. Tak skončil pokus o hnízdění timálek u turak červenokorunkatých.
gazd
Dobrý den Jiří, na techniku odchytu zoborožců jsme se při návštěvě u pana Drozdka nedotazovali, ale jak uvedl sám chovatel, tak odchyt ary je oproti odchytu statného zoborožce srandou a když by bylo nejhůře, tak Vám ara uštípne např prst, ale zoborožec Vám ůderem do spánku může přihodit smrtelný úraz (útočí na hlavu). Pokud musí chovatel do voliéry k zoborožcům, tak většinou za asistence své partnerky, nebo jiné osoby. Výjímkou byla pouze samička dvojzoborožce žlutozobého, která svého chovatele očividně zbožňovala.
gazd
Ahoj Adame, ta agrese je obecně popisována právě v době hnízdění, ale někde jsem se dočetl, že turaka při hájení svého hnízda sice ostatní ptáky odhánějí, avšak nepronásledují. Z Tvého popisu události, kdy se Tvůj sameček projížděl na zádech

satyra mi to až tak nepřipadá. Může se samozřejmě jednat o extrémní chování jednotlivce, který trpí zvýšenou žárlivostí :-))

Adame, v jak velkém prostoru jsi měl hnízdící pár umístěn ?
gazd
Dobrý den, že se jedná o velice zajímavé ptáky je jisté, ale obávám se, že kdybych zde uvedl cenu, tak by se v tu chvíli pro mne stal zdaleka zajímavější rozhovor s mou ženou.
gazd
Splečně v jednom záletu jsem měl umístěné turako zelené, bělokorunkaté a timálie a vše ok, ale jedná se o mladé ptáky. Při hnízdění se uvádí, že svůj vlastní druh v okolí nestrpí. Do jaké míry strpí ostatní ptáky netuším. Dokonce mi u turak zahnízdily timálie čínské. V košíku pro turaka je sedící samička a hlídající sameček timálie čínské, který byl schopen zahnat tak velkého ptáka, jako je turako červenokorunkaté
gazd
U jednoho páru jsem zaznamenal mírnou agresi a to ihned po vypuštění do záletu. Jednalo se o turaka bělokorunkaté. Tato turaka byla při převozu umístěna odděleně v přepravkách a tento pár byl složen od dvou chovatelů, takže se turaka navzájem neznala a když byla vypuštěna do záletu, nastalo malé ujasňování pozic. Ptáci ze sebe nespouštěli oči a udržovali si od sebe rozestup. Navzájem se zastrašovala, což se projevovalo tím, že krátce do široka roztahovala svá křídla a při tomto úkonu také vždy houkla. Po zhruba 40 min. je tohle blbnutí přešlo a když byla do záletu vložená miska s ovocem, bylo rázem po problému.
gazd
Jednoho samečka jsem dovezl také k samičce turaka zeleného - Tauraco persa, persa a tam jsem zaznamenal pouze velkou zvědavost u samičky, která jej pořád okukovala, tahala za peří a vůbec se chovala tak, jak se chová ženská, která se zblázní do chlapa, takže žádné komplikace.
gazd
V drtivé většině jsem u chovatelů viděl chov po jednom páru.

Agresívní chování uvedl jeden chovatel u páru T. fischeri a to hned, jakmile pár sestavil a dal dohromady. Tento pár nemohl být pospolu a jak uvedl samotný chovatel, tak se jedná spíše o vyjímku. Já jsem si dovez ročního samečka turaka červenokorunkatého, kterého jsem ihned vpustil k čtyřleté samičce, která byla do té chvíle zvyklá na druhou samičkou, kterou jsem od ní odebral a zcela bez problému. Okamžitě si sedl sameček vedle samičky a vše probíhalo bez problému od první chvíle.
gazd
Taktéž zdravím tajemného dotazujícího (chybí jméno). Co se týče té klece, tak vůbec netuším z jakého důvodu tam byla, ale jelikož byl jeden pár turak fischeri s různou drobotinou, tak mohla opravdu sloužit k účelům, které jste uvedl.
gazd
Stejné turaco po úpravě fotky. Vaše fotka Vladimíre bude zřejmě také upravená.
gazd
Tauraco fischeri vyfoceno u Holandského chovatele bez úpravy. Fotka byla pořízena z velké vzdálenosti a nebyly dobré světelné podmínky, takže barvy nejsou tak zářivé, jako byly ve skutečnosti.

gazd
U Tauraco fischeri, zanzibaricus je horní část zbarvena spíše do odstínů modrofialových. C o se týče intenzity zbarvaní u Tauraca fischeri, fischeri, tak také záleží na pořízeném snímku a jeho případné úpravě, kde se dá docílit intenzívnějších barev.

Jinak jsem tyto turaka viděl jak u pana J. Kohouta, tak i u chovatelů v Holandsku a Belgii a jedná se opravdu o velice pestře vybarvené ptáky. Samozřejmě, že mláďata jsou v počátku vybarvování spíše mdlých a méně výrazných barev. G.Z.
gazd
Vladimíre, zkpíroval jste z přiloženého odkazu všechna názvosloví, kterým rod Tauraco prošel.



Uváděný počet druhů (14) u rodu Tauraco je:



- Tauraco persa


- Tauraco livingstonii

- Tauraco schalowi

- Tauraco corythaix

- Tauraco schuettii

- Tauraco leucolophus

- Tauraco fischeri


- Tauraco macrorhynchus

- Tauraco bannermani

- Tauraco erythrolophus

- Tauraco hartlaubi

- Tauraco leucotis

- Tauraco ruspolii


- Tauraco porphyreolophus



Dříve bylo např. turako schalowi uváděno pod turakem zeleným, takže proto " Tauraco persa schalowi " Vy jste zkopíroval názvy všech turak rodu Tauraco, jak názvoslovím procházeli, takže se Vám setkali jak názvy předešlé, tak názvy současné, což nelze slučovat a sčítat jako počty druhů u rodu Tauraco.

Jinak to Fischerovo turako je nádherné a u tohoto druhu se uvádí agresívní chování samečka, tak jako u Hartlaubi turaka kdy také dochází v toku k zabití samičky. G.Z.
gazd
Omlouvám se, ale opět jsem vstoupil nepřihlášen a bez podpisu. G.Z.