Aktuálně: 6 450 inzerátů160 562 diskuzních příspěvků17 557 uživatelů

Jiřička obecná

Delichon urbica

Jiřička obecná

Delichon urbica

Jiřička obecná

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 12-13 cm
  • Hmotnost: 15-21 g
  • Počet vajec: 4-5 ks
  • Inkubační doba: 13 dnů
  • Průměr kroužku: 3 mm
  • Délka života: 15 let
  • Potrava: Létající hmyz
Jiřička obecná
Kam se řadí?

Jiřička obecná

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Hirundinidae - vlaštovkovití
  • Podčeleď: Hirundininae
  • Rod: Delichon - jiřička
Jiřička obecná
Kde žije?

Jiřička obecná

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 03.12.2013, 13:07
19 576 2 minuty čtení

Znaky

Jiřička obecná je drobná společenská vlaštovka s černou horní stranou těla a s bílým kostřecem. Spodní stranu těla má bílou. Ve slunném počasí má peří jiřiček modrý nádech. Tiše štěbetá, vábení zní jako „crr“ nebo „črr“, varovný křik je vysoké a pronikavé „číír“.

Prostředí

Jiřička obecná hnízdí v koloniích na lidských stavbách obývaných i neobývaných, jako jsou mosty či věže. Na jihovýchodě Evropy i v neobývaných skalních soutěskách.

Rozmnožování

Jiřička obecná hnízdí většinou 2x ročně (květen - srpen). Hnízdo má polokulovitý uzavřený tvar s malým otvorem, je slepeno z hlinitých hrudek bláta, jílu a slin a uvnitř je vystláno stébly a peřím. Hnízdo je přilepeno na vnější straně budov obvykle na kámen, někdy i na dřevo. Na 4-5 bílých vejcích sedí střídavě samice i samec 13 dnů, mláďata poté krmí oba rodiče zhruba tři týdny. V hnízdech jiřiček se často usadí vrabec domácí, který slabší jiřičky vyštípe. Jiřička obecná létá rychlostí 74 kilometrů v hodině. Hnízda jiřiček často lidé srážejí kvůli velkému množství trusu hromadícího se pod nimi. Tomu lze snadno zabránit uložením prkna nebo plechu pod hnízdo. Za odměnu vám jiřičky vychytají mouchy.

Potrava

V letu ulovený hmyz. Protože ten se v zimě nevyskytuje, jsou všechny vlaštovky bez výjimky tažní ptáci. Jiřička přezimuje v tropické Africe, odlétá v září a říjnu opět se navrací v dubnu.

Názvy ve světě

Jiřička obecná

Anglicky: Northern House-Martin, Německy: Mehlschwalbe, Dánsky: Bysvale, Španělsky: Avión Común, Finsky: räystäspääsky, Francouzsky: Hirondelle de fenêtre, Islandsky: Bæjasvala, Italsky: Balestruccio, Japonsky: Nishiiwatsubame, Japonsky 2: ニシイワツバメ, Holandsky: Huiszwaluw, Norsky: Taksvale, Polsky: oknówka, Portugalsky: Andorinho-dos-beirais, Rusky: Воронок, Slovensky: belorítka obyčajná, Švédsky: Hussvala, Čínsky: 毛脚燕

Mohlo by vás také zajímat

Amejva obecnáLétavka obecnáJeštěrka obecnáZmije obecnáČírka obecnáKopřivka obecnáVlaštovka obecnáStraka obecnáSojka obecnáPěnkava obecná

Foto: http://myweb.tiscali.co.uk

Podělte se s námi o názor na tento text →