Aktuálně: 4 336 inzerátů190 127 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Levhart

Panthera pardus

Levhart

Panthera pardus

Levhart

  • Výskyt: Afrika, Asie
  • Délka těla: 130-240 cm
  • Hmotnost: 10-80 kg dle poddruhu
  • Březost: 90-105 dnů
  • Počet mláďat: 2-4 ks
  • Potrava: Antilopy, zajíci,..
Levhart
Kam se řadí?

Levhart

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Feliformia - kočkotvární
  • Nadčeleď: Feloidea
  • Čeleď: Felidae - kočkovití
  • Podčeleď: Pantherinae - velké kočky
  • Rod: Panthera
Levhart
Kde žije?

Levhart

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 04.12.2013, 17:15
23 721 4 minuty čtení

Levhart je někdy nesprávně nazýván leopardem, panterem nebo pardálem. Tuto šelmu, která jako většina velkých koček loví převážně za soumraku a v noci, můžeme spatřit na typickém stanovišti - na stromě. Strom je pro něho útočištěm, rozhlednou i spíží. Do větví stromů vytáhne i kořist, která výrazně přesahuje jeho hmotnost. Velmi často se u levharta setkáváme s odchylkami zbarvení. Jedná se o sklon k vytváření atypické kresby a dále o tzv. melanismus, zmnožení tmavých pigmentů. Často jsou tyto exempláře známé jako "černí pardálové" - nejsou to poddruhy, ale pouze barevná odchylka! V Indii nazývají černé levharty bagira. Hlasový projev tohoto "tichého zvířete" můžeme zaslechnout poměrně málo.

Velikost

Celková délka těla dospělého zvířete je 130-240 cm, ocas tvoří 2/5 celkové délky. Hmotnost se pohybuje od 10 do 80 kg, existuje velký rozdíl mezi jednotlivými poddruhy.

Výskyt

Levharti jsou rozšířeni v mnohem rozsáhlejším teritoriu než jiné druhy kočkovitých šelem, jsou však plaší, a tedy málokdy ke spatření. Lze se s nimi setkat v nejrůznějším prostředí, kde najdou vhodný úkryt. Levhart skvrnitý žije v Africe a Asii, jeho původní oblast výskytu byla podstatně větší, ale díky lidem se stejně jako u většiny ostatních zvířat neustále zmenšuje. Jako jedna z mála velkých kočkovitých šelem se zdržuje často v korunách stromů, kam si vynáší kořist a ukrývá si ji zde před dalšími predátory, např. lvy a hyenami.

Potrava

Živí se velmi rozmanitou potravou od brouků po velké antilopy. Menší zvířata, např. zajíci a hlodavci, jsou oblíbenou pochoutkou mladších levhartů, zatímco starší, méně pohybliví jedinci se zaměřují na větší kořist. Levharti obratně šplhají a často se na kořist vrhají z výšky a prokousnou ji hrdlo. Podle pozorování se zdá, že určití levharti dávají přednost určitému druhu kořisti. Mohou to být například ryby nebo psi a někdy napadnou i člověka. Když se z levharta stane lidojed, je poté velmi nebezpečný.

Rozmnožování

Levhart se jako ostatní kočky dožívá 16-18 let (v zoo více). Doba rozmnožování není závislá na ročním období, častěji v lednu a únoru. Levharti se setkávají pouze v době páření a jen zřídka zůstávají spolu i nějakou dobu po něm.

Mláďata

Samice po 90-105 denní březosti vrhne většinou 2-4 mláďata, ojediněle i pět či dokonce šest, která ukrývá v křovinách nebo ve skalních rozsedlinách. Ve věku 3-6 měsíců je odstaví, ale zůstávají spolu 12-24 měsíců, kdy je matka učí lovu a jiným dovednostem. Sourozenci pak někdy žijí určitou dobu spolu. Levhartí samci někdy zabíjejí malé levharty, protože se tak samice dostane dřív do říje a je pak schopná páření. Mladí levharti mají vysokou úmrtnost. zabíjí je i jiní predátoři.

Levhart má podle území 22 poddruhů

  • Levhart súdánský (Panthera pardus pardus) - prakticky vyhuben
  • Levhart berberský (Panthera pardus panthera) - vyhuben
  • Levhart senegalský (Panthera pardus leopardus)
  • Levhart somálský (Panthera pardus nanopardus)
  • Levhart etiopský (Panthera pardus adusta)
  • Levhart konžský (Panthera pardus iturensis)
  • Levhart východoafrický (Panthera pardus suahelica)
  • Levhart zanzibarský (Panthera pardus adersi)
  • Levhart jihoafrický (Panthera pardus shortridgei)
  • Levhart kapský (Panthera pardus melanotica) - vyhuben
  • Levhart sinajský (Panthera pardus jarvisi) - vyhuben
  • Levhart arabský (Panthera pardus nimr)
  • Levhart středoasijský (Panthera pardus tulliana) - vyhuben
  • Levhart perský (Panthera pardus saxicolor)
  • Levhart indický (Panthera pardus fusca)
  • Levhart cejlonský (Panthera pardus kotiya)
  • Levhart tiberský (Panthera pardus pernigra)
  • Levhart kašmírský (Panthera pardus millardi)
  • Levhart indočínský (Panthera pardus delacouri)
  • Levhart jávský (Panthera pardus melas)
  • Levhart čínský (Panthera pardus japonensis)
  • Levhart mandžuský (Panthera pardus orientalis)

Ochrana

Levhart je hojně rozšířen, ale některé druhy pomalu vymírají. Levhart mandžuský je největším poddruhem levharta a k jeho typickým znakům patří dlouhý huňatý ocas, světlý podklad srsti a šedé oči. V přírodě žije jen asi 40 jedinců, je zařazen na listině ohrožených a vymírajících druhů zvířat IUCN. V zoologických zahradách existuje jen 17 čistokrevných levhartů mandžuských, z toho 5 v pražské zoo.

Názvy ve světě

Levhart

Anglicky: Leopard, Holandsky: Luipaard, Chorvatsky: Leopard, Italsky: Leopardo, Německy: Leopard, Rumunsky: Leopard, Slovensky: Leopard škvrnitý, Swahilsky: Chui

Mohlo by vás také zajímat

Užovka levhartíRopucha levhartí

Podělte se s námi o názor na tento text →