Aktuálně: 4 358 inzerátů188 470 diskuzních příspěvků17 939 uživatelů

Aratinga škraboškový

Aratinga mitrata

Aratinga škraboškový

Aratinga mitrata

Aratinga škraboškový

  • Výskyt: Peru, Bolívie, Argentina
  • Velikost: 38cm
  • Hmotnost: 244g
  • Kroužek: 7mm
  • Počet vajec: 2-4ks
  • Inkubační doba: 23-26 dnů
  • Potrava: Směs pro velké papoušky, ovoce, zelenina
  • Cena: 10 000 Kč/pár
Aratinga škraboškový
Kam se řadí?

Aratinga škraboškový

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Rod: Aratinga - aratinga
Aratinga škraboškový
Kde žije?

Aratinga škraboškový

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Roman Strouhal 16.09.2013, 09:38
23 977 2 minuty čtení

Popis

Samec je celkově zelený, na spodině spíše bledší a žlutější, čelo hnědavě červené, přední část temene, uzdička, líce a strany krku jsou jasně červené někdy je červená i partie příuší. Jednotlivá červená péra nebo menší skvrny jsou často roztroušeny na zadní části krku, plášti, ocasu a letek olivově žlutá, nahé okruží oka krémově bílé, zobák rohový, duhovka oranžově žlutá, běhák hnědavý.

Samice je zbarvena stejně jako samec.

Mláďata mají líce a strany krku méně červené nebo zelené, duhovku hnědavou.

Rozšíření

Střední a jižní Peru, východní Bolívie, severozápadní Argentina.

1. Aratinga škraboškový andský
Aratinga mitrata mitrata
Velikost: 38 cm
Rozšíření: subtropická zóna středního Peru, východně po Andy, jižně až do východní Bolívie a po severozápadní Argentinu.

2. Aratinga škraboškový peruánský
Aratinga mitrata alticola
Velikost: 37 cm
Podobný subsp. mitrata ale celkově má zelené zbarvení tmavší, hlavně na horních partiích těla, kde je šedozelený. Červené zbarvení hlavy je menšího rozsahu; čelní pruh užší, uzdička a strany hlavy jen s několika ojedinělými červenými péry, holenní peří zelené.
Rozšíření : oblast Cuzco, střední Peru.

Život v přírodě

Aratingu škraboškového poprvé objevil badatel Tschudi. V Bolívii byl pozorován v tmavých hustých pralesích. V jižním Peru je více rozšířen, žije tam ve stepních oblastech podobně jako aratinga skvrnitý. Chapmen odchytával tyto papoušky v nadmořské výšce 1.000 až 2.600 m, poddruh A.m.alticola dokonce 3.400 m vysoko. V severozápadní Argentině byla nalezena jejich snůška v prosinci ve stromové dutině asi 10 m nad zemí.

Krmení

Základním krmením pro aratingy škraboškové je směs pro velké papoušky, naklíčená slunečnice, větší množství ovoce, mrkev, salát, ptačinec žabinec, šípky, kukuřice v mléčné zralosti. Při krmení mladých vaječné míchanice, 1x za týden vitamínový a minerální preparát do vody; po celý rok čerstvé větve k ohryzu. Doporučuje se podávat i naklíčenou a nedozrálou pšenici, oves, semenec, jeřabiny, bezinky, okurky, piškot nebo tvrdý rohlík.

Názvy ve světě

Aratinga škraboškový

Latinsky: Aratinga mitrata, Anglicky: Mitred, Hocking's or Chapman's Parakeet, Německy: Rotmaskensittich, Dánsky: Maskearatinga, Španělsky: Aratinga Mitrada, Finsky: Pahta-aratti, Francouzsky: Conure mitrée, Italsky: Conuro mitrato, Japonsky: Benigaomekishikoinko, Holandsky: Roodmaskeraratinga, Norsky: Rødflekkparakitt, Polsky: Konura maskowa, Rusky: Краснолицая аратинга, Slovensky: Klinochvost diadémový, Švédsky: Rödfläckig parakit, Čínsky: 红耳绿鹦哥

Mohlo by vás také zajímat

Agapornis škraboškovýAra škraboškovýAratinga aztéckýAratinga červenolícíAratinga dlouhoocasýAratinga hnědohrdlýAratinga jendajAratinga kaktusovýAratinga kropenatýAratinga kubánský

Podělte se s námi o názor na tento text →