Aktuálně: 2 558 inzerátů • 293 384 diskuzních příspěvků • 20 069 uživatelů

Ara škraboškový

Cyanopsitta spixii

Ara škraboškový

Cyanopsitta spixii

Popis

Samec má celkové zbarvení modré, záda, křídla a horní stranu ocasu tmavší. Hlavu a krk šedomodré, čelo a příuší více šedavé. Prsa a břicho se zeleným odstínem, spodní stranu ocasu tmavošedou. Uzdička a nahé okruží oka černé, zobák šedočerný, duhovka žlutá, běhák tmavě šedý.

Samice je stejně zbarvena jako samec.

Mláďata mají zbarvení tmavší, zvláště na horních partiích těla, ocas kratší a zobák zpočátku částečně rohový.

Rozšíření

Východní Brazílie, provincie Piauí, okolí Parnaguá, provincie Bahia.

Život v přírodě

Ara škraboškový, známí také jako ara Spixův byl objeven v roce 1819 v údolí Sao Francisko, v severovýchodní Brazílii, jeho populace byla odhadnuta na 180 kusů. Osadníci žijící v oblasti jeho výskytu, vykáceli tolik lesního porostu, že do poloviny 70. let dvacátého století se jeho populace odhadovala na 60 kusů, což byl stav kritický. V tu dobu měl být chráněn zákonem a přísnými tresty ale místo toho se začal intenzivně odchytávat, protože o poslední exempláře byl velký zájem. V roce 1984 zůstali v brazilské divočině poslední 4 arové tohoto druhu a o rok později, kdy byl do jeho území vyslán Paul Roth Mezinárodní radou pro záchranu ptactva, poletovali zde jen 3 ptáci. Osadníci mu tvrdili, že jeho ztráty v divočině nezapříčiňují jen lovci a osadníci ale i dovezené včely z Afriky, které usmrcovali samice sedící na vejcích. Od roku 1988 létal nad brazilskou divočinou poslední ara škraboškový - sameček. Když mu lovci ulovili družku, řešil svou osamělost tím, že se přidal k hejnu arů marakán a mezi nimi si našel novou partnerku, kterou si pravidelně odváděl z hejna a hnízdil s ní ve stejném stromě jako dříve. Od 5.10.2000 nebyl spatřen ani poslední žijící ara Spixův v oblasti Caatinga, takže se předpokládá, že tento druh v přírodě vyhynul. Z historie je známé, že tento druh obýval palmové háje. Jeho hlas není údajně tak intenzivní jako u ostatních arů. CITES ho zařadil do přílohy I.

Názvy ve světě

Ara škraboškový

Latinsky: Cyanopsitta spixii, Anglicky: Spix's Macaw, Německy: Spixara, Dánsky: Spixara, Španělsky: Guacamayo de Spix, Finsky: siniara, Francouzsky: Ara de Spix, Italsky: Ara di spix, Japonsky: aokongouinko, Japonsky 2: アオコンゴウインコ, Holandsky: Spix' Ara, Norsky: Brilleara, Polsky: ara modra, Portugalsky: Ararinha-azul, portugalštině brazilské: Ararinha-azul, Rusky: Голубой ара, Slovensky: ara sivomodrá, Švédsky: Spixara, Čínsky: 小蓝金刚鹦鹉

Mohlo by vás také zajímat

Agapornis škraboškový,  Ara arakanga,  Ara ararauna,  Ara červenoramenný,  Ara červenouchý,  Ara horský,  Ara hyacintový,  Ara kaninda,  Ara kobaltový,  Ara malý

Ara škraboškový

Ara škraboškový Základní informace

  • Výskyt: Východní Brazílie
  • Velikost: 56cm
  • Hmotnost: 360g
Ara škraboškový

Kam se řadí Ara škraboškový

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Rod: Cyanopsitta - ara
Ara škraboškový

Kde žije Ara škraboškový

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Roman Strouhal 12.09.2013, 15:17
41 231 2 minuty čtení
0
Podělte se s námi o názor na tento text →