Aktuálně: 6 443 inzerátů160 649 diskuzních příspěvků17 556 uživatelů

Holub doupňák

Columba oenas

Holub doupňák

Columba oenas

Holub doupňák

  • Výskyt: Evropa, Afrika
  • Velikost: 32–34 cm
  • Hmotnost: 250-300 g
  • Inkubace: 16-17 dnů
  • Počet vajec: 2 ks
  • Potrava: Zrní, také bobule a žaludy
Holub doupňák
Kam se řadí?

Holub doupňák

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Columbiformes - měkkozobí
  • Čeleď: Columbidae - holubovití
  • Rod: Columba - holub
Holub doupňák
Kde žije?

Holub doupňák

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 07.01.2015, 17:00
7 257 2 minuty čtení

Znaky

Holub doupňák je menší než holub hřivnáč, zhruba stejně velký jako městští holubi. Kostřec má stejně zbarvený jako hřbet: od městských holubů jej nejlépe rozeznáme podle volání v toku, které je dvouslabičné a zní jako několikrát opakované „hu-hů- huhu".

Prostředí

Dříve než začalo intenzívní lesní hospodaření, byl doupňák místy nejhojnějším holubem. Protože však hnízdí výhradně v dutinách, nenachází v užitkových lesích vhodné podmínky a stal se proto vzácností. Tam, kde hraničí světlé listnaté lesy s poli, lze mu vyvěsit vhodné ptačí budky. Ty by měly být asi půl metru hluboké a měly by mít tak široký vletový otvor, aby bylo možno vstrčit dovnitř ruku. Vzhledem k tomu, že doupňák odchovává své druhé tohoroční potomstvo v jiné dutině - první zanechává ve velmi špinavém stavu - měli bychom vyvěsit dvě budky blízko sebe. Ty je třeba každoročně vyčistit, protože v nich s oblibou bydlí i veverka a zanechává je naplněné větvemi.

Rozmnožování

Doupňák si staví v hnízdní dutině ještě hnízdo z větviček a stébel jako připomínku dávných dob, kdy byl ptákem volně hnízdícím. Samec sedí na vejcích zhruba od 10. hodiny do 15. hodiny, ve zbývající době sedí samice. Rodiče krmí mláďata „holubím mlékem" 8 dní po vyklubání. Když mladí ptáci opouštějí hnízdo, nemají ještě měnivě modré peří na krku.

Potrava

Zrní, také bobule a žaludy.

Všeobecně

Doupňáci přenocují v dutinách i mimo dobu hnízdění a byli dokonce nalezeni v králičích norách. Tam, kde je dutin nedostatek, sdílejí tutéž dutinu různé druhy ptáků, třeba doupňáci a morčáci. Výsledek dramatu je nejistý: někdy překryje holub snůšku morčáka, jindy vysedí morčák se svými vejci i vejce holuba. Při podzimním tahu v říjnu odpočívají doupňáci s oblibou v místech, kde je na zemi dostatek spadaných žaludů.

Názvy ve světě

Holub doupňák

Anglicky: Stock Dove, Finsky: Uuttukyyhky, Francouzsky: Pigeon colombin, Holandsky: Holenduif, Chorvatsky: Golub dupljaš, Islandsky: Holudúfa, Italsky: Colombella, Maďarsky: Kék galamb, Německy: Hohltaube

Mohlo by vás také zajímat

Holub hřivnáčHolub skalníAlkoun holubíHolub Ostravská bagdetaHolub Česká čejkaHolub Orientální racekHolub Víděňský slepičákHolub Pražský rejdič krátkozobýHolub Anglický pávíkHolub Český bublák

Foto: http://www.bird-songs.com

Podělte se s námi o názor na tento text →