Aktuálně: 4 582 inzerátů178 172 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Výr velký

Bubo bubo

Výr velký

Bubo bubo

Výr velký

  • Výskyt: Evropa, Asie, severozápad Afriky
  • Velikost: 60-70 cm
  • Hmotnost: 2,1-3,2 kg
  • Počet vajec: 3-5 ks
  • Inkubační doba: 35 dnů
  • Průměr kroužku: 20 mm
  • Potrava: Hlodavci, ptáci
Výr velký
Kam se řadí?

Výr velký

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Strigiformes - sovy
  • Čeleď: Strigidae - puštíkovití
  • Rod: Bubo - výr
Výr velký
Kde žije?

Výr velký

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.02.2014, 19:00
21 435 2 minuty čtení

Znaky

Výr velký je největší ze sov o rozpětí křídel 170 cm. Má nápadná péřová ouška a ohnivé oranžové oči.

Prostředí

Výr velký žije všude, kde jej nepronásleduje člověk a kde není krajina překřížena telegrafními a elektrickými dráty, kde je přitom dostatek potravy a skalních stěn s místy pro hnízda. Ve střední Evropě se všechny tyto podmínky stěží vyskytnou, a proto patří výr k nejvzácnějším a nejvíce ohroženým druhům ptáků.

Rozmnožování

Párek výrů lpí houževnatě na svém hnízdišti, které je vždy ve skalních stěnách, ale ne vždy v jeskyních. V době toku v únoru a začátkem března volá samec svým nepříliš hlasitým „úhú", které až stokrát opakuje. Mladí ptáci ještě nedovedou vyluzovat toto charakteristické volání. Když opustí hnízdo, vyluzují syčení - jistá známka toho, že je revír obsazen. Výr hnízdí v březnu a v dubnu, na vejcích sedí asi 35 dní. Mláďata šplhají po skalní stěně už ve stáří 20 dnů, dlouho předtím, než dovedou létat.

Potrava

Výr loví za soumraku, často už před západem slunce. Jeho kořistí jsou krysy, ježci, které probodne přes ostny, sbírá vrány ze stromů, na nichž spí a zabije jestřába stejně jako tetřeva. Vzduchem může přenést dospělého zajíce.

Všeobecně

V zajetí se výři dožívají vysokého stáří a žije-li párek v souladu, odchová v kleci každoročně mláďata.

Názvy ve světě

Výr velký

Anglicky: Eagle Owl, Finsky: Huuhkaja, Francouzsky: Grand-Duc d´Europe, Holandsky: Oehoe, Chorvatsky: Velika ušara, Islandsky: Úfur, Italsky: Gufo reale, Maďarsky: Uhu, Německy: Uhu

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr velkýVaza velkýVelký münsterlandský ohařVelký hrubosrstý vendéeský basetVelký modrý gaskoňský honičElo velkýNěmecký špic velkýVelký švýcarský salašnický pesKnírač velkýDrakoun velký

Foto: http://www.photoextract.com

Podělte se s námi o názor na tento text →