Aktuálně: 4 424 inzerátů179 669 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Rorýs velký

Tachymarptis melba

Rorýs velký

Tachymarptis melba

Rorýs velký

  • Výskyt: Afrika, část Evropy
  • Velikost: 19-20 cm
  • Hmotnost: 95-110 g
  • Počet vajec: 2-3 ks
  • Inkubační doba: 18-21 dnů
  • Potrava: Hmyz ve vzduchu
Rorýs velký
Kam se řadí?

Rorýs velký

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Apodiformes - svišťouni
  • Podřád: Apodi
  • Čeleď: Apodidae - rorýsovití
  • Podčeleď: Apodinae - rorýsi vlastní
  • Rod: Tachymarptis - rorýs
Rorýs velký
Kde žije?

Rorýs velký

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 25.01.2014, 09:00
6 585 2 minuty čtení

Znaky

Rorýs velký je podstatně větší než rorýs obecný - jeho rozpětí je asi 60 cm proti 40 cm rorýse obecného - a má bílé břicho. Jeho hlas je hlasité a nápadné trylkování.

Prostředí

Skalní stěny, soutěsky, příkré břehy, vysoké budovy od mořské hladiny až po velehory. Na severu ohraničují jeho životní prostředí období špatného počasí: ve Švýcarsku se můžeme setkat ve skalních výklencích, kde ptáci hnízdí, s nesčetnými mrtvými rorýsy, kteří pošli hlady.

Rozmnožování

V březnu a v dubnu se rorýsi velcí vracejí ze zimovišť ve východní Africe. Kolonie tvoří často stovky párů, řidčeji hnízdí i jednotlivě ve skalních výklencích a dutinách. Vše, z čeho je postaveno drobné hnízdo z prvního roku – peří, vlna a stébla - ptáci nachytali ve vzduchu a slinami slepili do tvaru misky. Ve Středomoří, kde lidé tradičně loví všechny i nejdrobnější ptáky k jídlu, lovili dříve tyto rorýsy v okolí hnízdní kolonie „na udici". Lovec ležel nahoře na hraně skály a nechali háček s peříčkem jako návnadou poletovat nad propastí. Tento způsob lovu se však při současném nízkém stavu rorýsů velkých už nevyplatí. Ptáci používají hnízdo opakovaně a během let je neustále přistavují.

Vejce kladou v první polovině května. Na 2 nebo 3 vejcích sedí ptáci 18 až 21 dnů a chovají se na hnízdě velmi hlučně. První mladí ptáci opouštějí hnízda v červenci. Na zimoviště odtahují v září.

Potrava

Vzdušný plankton, tj. veškerý drobný hmyz, který sice aktivně létá, ale přitom je hříčkou větru. S oblibou se rorýs velký živí i komáry, tančícími v hejnech. Let rorýse velkého působí silácky - nepoletuje jen ve větru, ale zároveň si s větrem hraje. Pije za letu.

Názvy ve světě

Rorýs velký

Anglicky: Alpine Swift, Dánsky: Alpesejler, Finsky: Alppikirskuja, Francouzsky: Martinet alpin, Holandsky: Alpengierzwaluw, Chorvatsky: Bijela čiopa, Islandsky: Alpasvölungur, Italsky: Rondone maggiore, Maďarsky: Havasi sarlósfecske, Německy: Alpensegler, Norsky: Alpeseiler, Polsky: Jerzyk, Portugalsky: Andorinhão-real, Slovensky: Dážďovník skalný, Španělsky: Vencejo real, Švédsky: Alpseglare

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr velkýVaza velkýVelký münsterlandský ohařVelký hrubosrstý vendéeský basetVelký modrý gaskoňský honičElo velkýNěmecký špic velkýVelký švýcarský salašnický pesKnírač velkýDrakoun velký

Foto: http://www.pbase.com

Podělte se s námi o názor na tento text →