Aktuálně: 4 352 inzerátů189 398 diskuzních příspěvků17 956 uživatelů

Střízlík obecný

Troglodytes troglodytes

Střízlík obecný

Troglodytes troglodytes

Střízlík obecný

  • Výskyt: Evropa, Afrika, Asie, Severní Amerika
  • Velikost: 9,5 cm
  • Hmotnost: 6-12 g
  • Počet vajec: 5-8 ks
  • Inkubační doba: 14-16 dnů
  • Délka života: 3-5 let
  • Potrava: Hmyz
Střízlík obecný
Kam se řadí?

Střízlík obecný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Troglodytidae - střízlíkovití
  • Rod: Troglodytes - střízlík
Střízlík obecný
Kde žije?

Střízlík obecný

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 28.05.2014, 18:00
12 359 2 minuty čtení

Znaky

Malý skořicově hnědý ptáček s ocáskem namířeným takřka kolmo vzhůru. Střízlík obecný se ukrývá v roští a houštinách. Let je nízký a frčivý. Dlouhý je 9,5 centimetru. Dožívá se průměrně 3-4, ve výjimečných případech i 6-7 let.

Prostředí

Podrost, křoviska, kapradinové a ostružinové houštiny, většinou v blízkosti vody.

Rozmnožování

Střízlík obecný je zimní zpěvák, vyzpěvující svou řinčivou a překvapivě hlasitou sloku i za mrazu a sněhu. V předjaří si sameček staví řadu „hracích" hnízd - až více než tucet. Ta leží většinou při kořenech stromů, v houští břečťanu, v hromadách roští, zřídka výše než 3 metry. Na jihu má střízlík dvě snůšky v roce, na severu jen jednu od poloviny dubna do června. V jedné snůšce bývá 5-8 bílých, slabě skvrnitých vajec, na jejichž 14-16 denní inkubaci se podílí pouze samice. O mláďata, která hnízdo opouští po 15-18 dnech, pak pečují oba rodiče. Střízlík obecný bývá také častým hostitelem kukačky.

Potrava

Jeho potrava je zastoupena především živočišnou složkou. Tu představují zvláště pavouci, roztoči, malí korýši, stejnonožci, stonožky, hmyz, jeho vajíčka a larvy. Rostlinná složka, kterou tvoří semena a bobule, se v jeho potravě objevuje jen vzácně.

Všeobecně

Maličký střízlík ztrácí za chladných nocí více tepla než větší ptáci. Proto přečkává zimní noc často pohromadě více střízlíků, schoulených v jednom hnízdečku.

Názvy ve světě

Střízlík obecný

Anglicky: Wren, Dánsky: Gærdesmutte, Finsky: Peukaloinen, Francouzsky: Troglodyte mignon, Holandsky: Winterkoning, Chorvatsky: Palčić, Islandsky: Músarrindill, Italsky: Scricciolo, Maďarsky: Ökörszem, Německy: Zaunkönig, Norsky: Gjerdesmett

Mohlo by vás také zajímat

Plochoještěr obecnýChameleon obecnýSatyr obecnýBažant obecnýRejsek obecnýRorýs obecnýDrvopleň obecnýTesařík obecnýSmrtník obecnýChroust obecný

Foto: http://www.wildaboutbritain.co.uk

Podělte se s námi o názor na tento text →