Aktuálně: 4 388 inzerátů184 913 diskuzních příspěvků17 889 uživatelů

Lori žlutohřbetý

Lorius garrulus

Lori žlutohřbetý

Lorius garrulus

Lori žlutohřbetý

  • Výskyt: Indonéské ostrovy v souostroví Moluky
  • Velikost: 30 cm
  • Hmotnost: 180-250 g
  • Kroužek: 8 mm
  • Počet vajec: 2 ks
  • Inkubační doba: 26 dnů
  • Potrava: Nektar, ovoce, pyl, instantní krmení
Lori žlutohřbetý
Kam se řadí?

Lori žlutohřbetý

Taxonomie

  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Loriidae - loriovití
  • Rod: Chalcopsitta - lori
Lori žlutohřbetý
Kde žije?

Lori žlutohřbetý

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 18.09.2013, 20:24
11 680 2 minuty čtení

Popis

Lori žlutohřbetý patři mezi červené druhy, jen křidla a holenní peří jsou zelené, ohbí křídla a spodní krovky křídelní žluté. Při sedu tvoří žluté skvrnky na křídlech uprostřed zad jasné pole. Na spodní straně ručních letek má růžově červený proužek. Ocasní pera jsou červená, na konci tmavě zelená. Zobák je oranžový, duhovka žlutavě hnědá až oranžově červená. Běhák tmavě šedý. Samice má duhovku světle hnědou, mladý pták tmavě hnědou.

Výskyt

Lori žlutohřbetý obývá některé indonéské ostrovy v souostroví Moluky.

Život v přírodě

Podobně jako mnozí jeho příbuzní ho můžeme nejčastěji zahlédnout vysoko v korunách stromů, na řadě ostrovů je velice početný. Část roku se drží v párech, po vyhnízdění se rodiny s mladými spojují do větších skupin. Ozývají se nepříjemným vřeštivým hlasem. Hnízdí v dutinách starých stromů, samice snáší jen dvě bílá vejce, na kterých sama sedí. Potomstvo krmí oba rodiče. Mladí se na hnízdě zdržují téměř tři týdny.

Chov

Tento lori patří k nejdéle známým druhům papoušků - popsal ho ve své knize již Carolus Clusius v roce 1605. Do Evropy se dostal ve druhé polovině minulého století, byl v té době velice oblíbený a mezi milovníky ptáků rozšířený. Také u nás byl chován již v minulém století, vystavován kupříkladu v roce 1881. Odchovů bylo docíleno již počátkem století, u nás první odchov zaznamenala zoologická zahrada ve Dvoře Králové v roce 1979 a v roce 1983 J. Beneš.

Potrava

Krmení pro lorie, ovoce, rajčata, drobná semena, hmyz.

Názvy ve světě

Lori žlutohřbetý

Latinsky: Lorius garrulus, Anglicky: Chattering Lory, Dánsky: Gulskuldret Lori, Finsky: lörppöluri, Francouzsky: Lori noira, Holandsky: Molukkenlori, Italsky: Lori garrulo, Japonsky: shoujouinko, Japonsky 2: ショウジョウインコ, Norsky: Skvaldrelori, Německy: Prachtlori, Polsky: dama gwarliwa, Rusky: Желтоспинный широкохвостый лори, Slovensky: lori žltochrbtý, Čínsky: 噪鹦鹉, Španělsky: Lori Gárrulo, Švédsky: Snatterlorikit

Mohlo by vás také zajímat

Lori kardinálskýLori límcovýLori malýLori mnohobarvýLori modrobřichýLori mošusovýLori olivovýLori smaragdovýLori škraboškovýLori tmavý

Podělte se s námi o názor na tento text →