Aktuálně: 5 297 inzerátů170 978 diskuzních příspěvků17 690 uživatelů

Slípka modrá

Porphyrio porphyrio

Slípka modrá

Porphyrio porphyrio

Slípka modrá

  • Výskyt: Od jižní Evropy, přes Asii, Afriku po Austrálii
  • Velikost: 48 cm
  • Hmotnost: 0,5-1,3 kg
  • Počet vajec: 3-6 ks
  • Inkubační doba: 22-25 dnů
  • Průměr kroužku: 9 mm
  • Potrava: Semena, výhonky a kořínky
Slípka modrá
Kam se řadí?

Slípka modrá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Gruiformes - krátkokřídlí
  • Čeleď: Rallidae - chřástalovití
  • Rod: Porphyrio - slípka
Slípka modrá
Kde žije?

Slípka modrá

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 14:00
3 164 3 minuty čtení

Znaky

Větší než lyska, dlouhá asi 48 cm. Má masívní zobák s nápadnou čelní ploténkou a veliké nohy, které jsou u starých ptáků světle červené, u mladých žlutavé. Peří starých ptáků má zvláště na horní straně těla purpurově modrý nádech, spodní strana je poněkud světlejší. I v šatu mladého ptáka je v temně modravém opeření znatelný světlejší krk, hruď a břicho. Mláďata mají černé prachové peří. Slípka modrá vydává daleko slyšitelné troubivé zvuky, ozývající se za soumraku z místa, které obývá. V tomto období vyvíjí největší čilost.

Prostředí

Slípka modrá je rozšířena takřka všude v tropech Starého světa a ve vhodném prostředí je hojná. V Evropě dosahuje její rozšíření severní hranice. Absolutně nejsevernějším bodem jejího výskytu je délta Volhy. Mnozí z ptáků, kteří jako stálí ptáci neopouštějí hnízdiště, nepřežijí zdejší kruté zimy, a to je příčinou, proč je její rozšíření dále na sever nemožné.

Slípka modrá žije v neprostupných rákosinách ve sladkých, brakických i slaných vodách. Vyskytuje se tam, kde šplhá po rákosí nad hlubší vodou i v mělčinách, kde se brodí. Na rozdíl od naší domácí slípky zelenonohé neplave. Příležitostně navštěvuje i rýžová pole a objevuje se na tůňkách v rákosí. Je schopna vyletět kolmo do výše. Let se svěšenými nohami je brzy u konce. Je značně plachá, může si však i zvyknout na člověka a pak je důvěřivá, stejně tak jak můžeme pozorovat i v případě naší domácí slípky zelenonohé.

Rozmnožování

Neumělé hnízdo staví oba rodiče z rákosových listů v nejhustším porostu, nejlépe mezi polámanými rákosovými stébly.

V jezerech je hnízdo těsně nad vodou, ve vodách s proměnlivým stavem vody nad čárou nejvyššího vodního stavu. Samice klade 3 až 9, v průměru 6 vajíček, dlouhých 50 mm, na nichž sedí oba rodiče. Zahyne-li samice, samec péči o potomstvo přebírá. Sezení trvá 22 až 25 dnů.

Potrava

Převážně rostlinstvo: semena, výhonky a kořínky vodních rostlin. Slípky modré šplhají na rýžových stéblech do výše, aby mohly požírat semena, přitom obepínají dlouhými prsty celé svazky stébel. Jako přílohu loví žáby a pulce, vybírají ptačí vejce a holátka, živí se i korýši.

Názvy ve světě

Slípka modrá

Anglicky: Purple Gallinule, Chorvatsky: Velika sultanka, Německy: Purpurhuhn

Mohlo by vás také zajímat

Papoušíček modravýAgama modrá (černokrká)Čírka modráStraka modráSlavík modráčekModrásek černoskvrnnýStužkonoska modráZlatěnka modráPěvuška modráSlípka zelenonohá

Foto: http://enfo.agt.bme.hu

Podělte se s námi o názor na tento text →