Aktuálně: 4 424 inzerátů179 661 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Racek tenkozobý

Chroicocephalus genei

Racek tenkozobý

Chroicocephalus genei

Racek tenkozobý

  • Výskyt: Evropa
  • Délka těla: 43 cm
  • Hmotnost: 300 g
  • Počet vajec: 2-3 ks
  • Potrava: Hmyz, rybky
Racek tenkozobý
Kam se řadí?

Racek tenkozobý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Charadriiformes - dlouhokřídlí
  • Čeleď: Laridae - rackovití
  • Podčeleď: Larinae - racci
  • Rod: Chroicocephalus
Racek tenkozobý
Kde žije?

Racek tenkozobý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 14:00
2 484 2 minuty čtení

Znaky

O něco větší než racek chechtavý, v průměru dlouhý 43 cm, měřící v rozpětí asi 110 cm a těžký kolem 300 g. Ve všech šatech nemá černě opeřenou hlavu, spodní strana má v letním šatu silný růžový, v zimě jen slabě růžový nádech. Jeho 35 až 46 mm dlouhý zobák je nápadně tenký, v létě tmavě červený, v zimě žlutý. Zimní šat starých ptáků se podobá šatu letnímu, hlava a týl jsou pak ale slabě šedé.

Prostředí

Brakická a sladká jezera v blízkosti mořského pobřeží, zvláště v oblasti ústí řek, ale i bažinaté krajiny mezi pobřežními dunami. V zimě zůstává část starých ptáků v blízkosti hnízdní kolonie, část se rozptyluje i dále a objevuje se v Perském zálivu, v oblasti Černého, Středozemního a Kaspického moře, někdy na pobřeží, někdy na příbřežních jezerech.

Rozmnožování

Racek tenkozobý hnízdí v koloniích často spolu s rybáky, ale i v koloniích racků chechtavých. V mokrém terénu staví vysoká hnízda, na pevné souši jsou to obvykle jen spoře stébly vystlané jamky, umístěné minimálně na 70 cm od sousedních hnízd. V mnohých letech nejsou kolonie obsazeny. Racek tenkozobý hnízdí v červnu až v červenci, na 2 až 3 vejcích dlouhých 56 mm sedí oba rodiče. První mláďata vylétají ve druhé polovině července. Ještě v druhém létě mají přechodný šat a ještě se neukazují v hnízdních koloniích.

Potrava

Rackové tenkozobí často při hledání potravy pobíhají na březích nebo na polích a lukách. Loví hmyz a jiné drobné živočichy, ve vodě i rybky.

Názvy ve světě

Racek tenkozobý

Anglicky: Slender-billed Gull, Chorvatsky: Tankokljuni galeb, Německy: Dünnschnabelmöwe

Mohlo by vás také zajímat

Kakadu hrabavý (tenkozobý)Slavík modráčekRacek chechtavýRacek černohlavýRacek AudouinůvRacek malýRacek stříbřitýRacek mořskýRacek žlutonohýRacek bouřní

Foto: http://kuwaitbirding.blogspot.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →