Aktuálně: 4 340 inzerátů189 146 diskuzních příspěvků17 953 uživatelů

Racek malý

Hydrocoloeus minutus

Racek malý

Hydrocoloeus minutus

Racek malý

  • Výskyt: Evropa, Asie, Severní Amerika
  • Délka těla: 28 cm
  • Hmotnost: 80-150 g
  • Počet vajec: 2-4 ks
  • Inkubační doba: 23-25 dnů
  • Průměr kroužku: 7 mm
  • Délka života: Kolem 6 let
  • Potrava: Hmyz, rybky
Racek malý
Kam se řadí?

Racek malý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Charadriiformes - dlouhokřídlí
  • Čeleď: Laridae - rackovití
  • Podčeleď: Larinae - racci
  • Rod: Hydrocoloeus - racek
Racek malý
Kde žije?

Racek malý

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 14:00
2 837 2 minuty čtení

Znaky

Racek malý je nejmenší evropský racek, dlouhý asi 28 cm, s rozpětím kolem 70 cm. Špičky křídel starých ptáků jsou vždy bílé, zobák starých ptáků je v létě červený, v zimě a u mladých ptáků černý, spodní strana křídel ve všech šatech je špinavě šedá. Rackové malí létají téměř celý den s prudkými obraty těkavým, let rybáků připomínajícím letem.

Prostředí

Jejich hnízdiště se táhnou včetně četných ostrovů celým mírným pásmem až hluboko do Asie. Racek malý není nikde hojný. V zimě se objevuje při Severním moři a Baltu, při Černém moři a moři Středozemním i daleko od pobřeží.

Rozmnožování

Hnízdní kolonie jsou většinou v okolí jezer s plovoucími rostlinami, v lagunách a močálech s volnou vodní plochou. Při toku se partneři staví proti sobě s povislými křídly a vzhůru namířenými zobáky a ocasy. Oba rodiče staví hnízdo a sedí na vejcích. Na suchém podkladu je hnízdní jamka vystlaná nepořádné stébly, v bažině vystupuje až 20 cm nad hladinu vody. Na 3, zřídka 2 nebo 4 vejcích dlouhých 41 mm sedí ptáci 23 až 25 dnů. Sezení trvá v červnu 23 až 25 dnů, ptáci tedy hnízdí o 10 až 14 dnů později než rackové chechtaví.

Potrava

Hmyz, který ptáci v letu lapají ze stébel a ve vzduchu nebo sbírají z vodní hladiny, v zimě malé rybky a plankton horních vrstev vody.

Názvy ve světě

Racek malý

Anglicky: Little Gull, Finsky: Pikkulokki, Francouzsky: Mouette pygmée, Holandsky: Dwergmeeuw, Chorvatsky: Mali galeb, Islandsky: Dvergmáfur, Italsky: Gabbianello, Maďarsky: Kis sirály, Německy: Zwergmöwe

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr malýAra malýLori malýVaza malýMalý münsterlandský ohařMalý hrubosrstý vendéeský basetElo malýNěmecký špic střední a malýKnírač malýPolák malý

Foto: http://www.davidtomlinsonphotos.co.uk

Podělte se s námi o názor na tento text →